Містяни назвали роботу правоохоронців безрезультатною

Містяни назвали роботу правоохоронців безрезультатною

Сім’ї, постраждалі від наруги над пам’ятниками їх родичів, та обурені містяни вкотре стикнулися з незадоволенням із роботою правоохоронців.
Нагадаємо, минулого четверга — у ніч на 1 серпня, невідомий чи група осіб здійснили акт вандалізму над 16-ма пам’ятниками на вул.Чехова, п’ять із них — побиті на Алеї слави. Йдеться, зокрема, про пам’ятники АТОвцям та видатним людям Новограда (напередодні був пошкоджений пам’ятний знак на честь Б.Шарварка). Член виконкому Сергій Портянко висловив із цього приводу загальну думку: «Шарварко, Мамайчук і герої АТО — в одній шерензі тих, хто захищав Україну».

СЕПАРАТИЗМ ЧИ ВАНДАЛІЗМ?
У той час, як громада переконана, що всі випадки є свідченням сепаратизму (до речі, це вже не перші його прояви в місті), представники поліції та прокуратури говорять про відсутність правових доказів.
Одна з головних версій слідства — злочин вчинений психічнохворою особою. За словами правоохоронців, на розбитих плитах виявлено сліди однієї людини. Ймовірно, з пам’ятників на Алеї слави розпочалася наруга, тож «на це в злочинця було більше сили». Таку версію містяни назвали не дуже переконливою, сумніваючись, що одній психічнохворій людині під силу розтрощити бетонні надгробки в різних місцях кладовища.
Тим часом поліція оприлюднила відео з камер спостереження на перехресті вулиць Шевченка-Пушкіна, де невідомий чоловік тієї ночі, коли сталася подія, поводив себе неадекватно та заважав руху автотранспорту. Поліцейські вже тиждень безрезультатно встановлюють його особу для перевірки можливої причетності до пошкодження пам’ятників (інформація про це — у рубриці «Кримінал»). Закликають містян, які, можливо, щось бачили чи знають, повідомити. Утім, досі жодної корисної інформації не надійшло.
Також розглядають такі версії: злочин із хуліганських спонукань; із мотивів помсти; злочин, вчинений неповнолітньою особою або ж особою, яка раніше була судимою.
Одразу після того, як новина про вандалізм була оприлюднена, кладовище на Чехова стало місцем паломництва новоград-волинців. Не лише родичів померлих, чиї пам’ятники були пошкоджені (деякі — розбиті вщент і це, до речі, — пам’ятники АТОвцям), а й побратимів загиблих воїнів, небайдужих до трагедії містян. На декілька днів Новоград накрив біль від нерозуміння: як можна було вчинити настільки ганебно по відношенню до пам’яті померлих, зрештою, ким би вони не були? Головним фактором розпачу стало нищення пам’яті українських патріотів.
З цього приводу відбулося декілька нарад. На жаль, поки що жодна з них не увінчалася важливим для міста результатом.
ЧИ ВИДІЛИТЬ ВЛАДА КОШТИ НА ВІДНОВЛЕННЯ ПАМ’ЯТНИКІВ?
Міський голова Віктор Весельський неодноразово висловлював співчуття постраждалим сім’ям, утім жодного разу (до виходу цього номера) не пролунало ствердної відповіді, що влада виділить бодай якісь кошти з бюджету на відновлення пам’ятників. До цього, зокрема, закликали владу і депутати, і пересічні містяни.
ПРАВООХОРОНЦІВ ЗАКЛИКАЛИ ПРАЦЮВАТИ
З попередньою кваліфікацією злочину — ст.297 (наруга над могилою, іншим місцем поховання) незгодні й представники місцевого осередку українських націоналістів. Їх лідер Віктор Бусленко закликав «називати речі своїми іменами, а не списувати злочин на хуліганство». Нагадав про те, що меморіальну дошку Євгенові Коновальцю постійно шкодять вандали, а на стенді Арки пам’яті портрети загиблих учасників АТО і Небесної сотні чотири рази заливали фарбою.
Керівник міжрайонного відділу Служби безпеки Олександр Судик повідомив, що спецслужби розглянули і звузили коло осіб, які перебували в зоні подій — з 900 осіб до 45-ти: «Ситуація однозначно аморальна і створюється з певною метою. Події з пам’ятниками — один із методів інформаційної війни проти України. Це може бути підготовкою до більш масштабного злочину, оскільки подібні випадки наруги над могилами (у тому числі загиблих воїнів АТО) зараз відбуваються в багатьох областях України».
Правоохоронцям дісталося на горіхи. Пригадали їм нерозкриті резонансні справи (зокрема, стрілянину в депутата Ващенка, згорілий Молодіжний центр) — про стан розслідування цих справ ані прокуратура, ані поліція не повідомили нічого нового.
У відповідь на інформацію щодо розслідування один із активістів висловився різко, але це є думка багатьох людей, котрі сподіваються на справедливість: «Відповідайте своїм повноваженням, шановні, робіть свою роботу, а не займайтеся «бла-бла-бла!».
Керівник місцевої прокуратури Галина Пилипчук запевнила, що правоохоронні органи вживають необхідних заходів для виявлення та покарання винних, закликала будь-яку наявну інформацію щодо осіб, причетних до скоєння злочину, повідомити прокуратуру або відділ поліції.
ПРОКУРАТУРА ПРОСИТЬ ВЛАДУ ВСТАНОВИТИ КАМЕРИ СПОСТЕРЕЖЕННЯ
Секретар міської ради Василь Остапчук на це відповів, що попередні камери були встановлені за 150 тисяч із міського бюджету, а тепер виявилося, що вони неякісні і обслуговувати їх немає за що.
Наразі вивчається питання освітлення території кладовища та встановлення відеоспостереження на вулицях міста, посилено нічне патрулювання міста поліцейськими.
Міський голова Віктор Весельський зобов’язав відповідальних вжити заходи з попередження вандалізму та посилити охорону біля місцевих кладовищ та пам’ятних знаків. Також — доручив підготувати листи до керівників правоохоронних органів України щодо фактів вандалізму.
З приводу події висловилися в мережі: «Дуже соромно, що наше місто знову пролунало в новинах із сумною історією. Цей злочин — спроба перевірити нас на міцність. Нелюдські вчинки показують сутність ворога, тому не може бути ніякої толерантності по відношенню до його представників. Або ми, або вони. Ніхто не забув, що йде війна? І нехай ця подія згуртує нас».
За скоєний злочин, який правоохоронці кваліфікують як вандалізм, а активісти громади наполягають на перекваліфікації статті на «сепаратизм», злочинцю чи злочинній групі загрожує позбавлення волі від чотирьох до семи років.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Станіслава АФОНІНА