Порожня зала — забули Героїв?

Порожня зала — забули Героїв?

МІСЬКА ВЛАДА, БРИГАДА ТА МІСТЯНИ ПРОІГНОРУВАЛИ ВРУЧЕННЯ «ІКОН ПАМ’ЯТІ»
Учетверте відбулася сумна церемонія вручення барельєфів «Ікона пам’яті» родичам захисників України, загиблим в АТО. За цей термін в Україні не лише змінили назву війни з АТО на ООС. У Новограді, з його героїчною «тридцяткою», яка з перших днів — у пеклі війни, схоже, встигли забути Героїв. Саме так — у байдужому суспільстві, про що свідчила порожня зала Будинку офіцерів, почували себе рідні загиблих воїнів з 30-ї ОМБр.
12 серпня шістнадцять сімей, які втратили своїх воїнів, приїхали в Новоград із Рівного, Овруча, Корця. У Будинок офіцерів на захід не прийшли ані представники місцевої влади, ані командування чи колеги з бригади. Не виявили бажання розділити біль втрати й містяни — у великій та порожній залі було чути, як падають сльози самотніх батьків.

«Батьки і волонтери. Більше нікого. Ніхто не прийшов від влади і бригади під штаб, звідки пішли сини цих людей і не повернулися! — написала кричущий пост у ФБ волонтерка Олеся Єгорова. — Знаєте, як їм боляче? Отже, забрати синів ви змогли, а віддати шану матерям, подякувати за синів і сказати, що пам’ятаємо, — ні? Люди, лишайтеся людьми! Ви забули, як боялися п’ять років тому, хоч би армія вистояла і війна не прийшла до нас?».
Хтось спробував заступитися: «Якби прийшов Весельський чи ще хтось із боку влади, байдуже з району чи міста, то що, був би повний зал? Усім нам ганьба — за те, що ми так швидко все забуваємо і робимося байдужими».
Навколо прикрого факту розгорівся скандал. Дісталося й організаторам — дехто їх звинуватив, що захід не був проанонсований. Попри оголошення у «Звягелі» на першій сторінці, повідомлення штабу бригади та анонсів у Фейсбуці.
Тут потрібно окремо сказати про роботу волонтерів, які чотири роки титанічно працюють, організовуючи захід. Бачити розпач сімей у жалобі та знаходити потрібні слова, морально себе виснажуючи, — це робота не для слабодухих. Працюють на власному ентузіазмі, барельєфи виготовляють за пожертви української діаспори в Італії та українців — у майстернях у Василькові, Житомирі та Харкові. Ідея, нагадаємо, належить відомому скульптору, етнічній українці Олені Карамушці, котра мешкає в Італії. Аби отримати іменний барельєф, родини загиблих стають у чергу, що свідчить про його важливість для них.
— Про традицію вручення в серпні всі знають, — каже керівник проекту Олександра Стакан, — тому претензії до нашої команди не зрозумілі. Усе це обговорення мені дуже не приємне, бо це чують родини. Люди, робіть висновки, приходьте допомагати нам у майстернях, де волонтери безкоштовно працюють над виготовленням ікон. Ми сподіваємося, що вони будуть передаватися як родинна цінність у спадщину, від батьків до онуків.
«Боляче, коли мого тата-Героя не згадують», — каже наша донечка, загиблого захисника Лук’янчука Богдана», — написала у ФБ Валентина Лук’янчук, яка подала заявку, але досі не отримала ікону. Волонтери запевнили, що обов’язково отримає: «Процес виготовлення — досить довгий, складний та коштовний, а загиблих в Україні дуже багато».
Барельєфи вже отримали понад триста родин. Волонтери мають на меті вшанувати кожного загиблого, бо поки ми пам’ятаємо, — вони живі.
— Коли виходиш у пусту залу, де поодинокі згорьовані батьки і дружини, — дуже моторошно. Але ми продовжимо, як би не було важко. Міська влада ігнорує наш захід уже вчетверте. Дмитро Рудницький від районної ради неодноразово допомагав. Народ, у якого коротка пам’ять, платить дуже дорого, — прокоментувала подію волонтер Ірина Мінєєва.
Післямова: Хто разом із рідними відчув біль ситуації, пропонуємо долучитися до збору пожертв на виготовлення ікон.
Картка ПриватБанку: 4149 4991 2764 0546, Артющенко Олександра.
Юлія КЛИМЧУК
Фото з мережі