Хроніка 34/2019

Хроніка 34/2019

У СБУ В ОБЛАСТІ — НОВИЙ ОЧІЛЬНИК
Президент України Володимир Зеленський 19 серпня підписав указ про звільнення Віктора Панасюка з посади начальника управління Служби безпеки України в Житомирській області, яку він обіймав з травня 2017 року, призначивши на посаду Олега Головаша.
Олег Головаш до свого призначення обіймав посаду заступника начальника управління — начальника відділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю У СБУ в Житомирській області. Нагадаємо, за три дні до зміни керівництва житомирське УСБУ похвалилося майже 10 тоннами вилученого бурштину.
Як повідомляв Житомир.info, 3 травня 2017 року Президент Петро Порошенко призначив начальником управління СБУ в Житомирській області Віктора Панасюка. Полковника з двома вищими освітами, учасника АТО Віктора Панасюка офіційно представили колективу 4 травня 2017 року. Рік тому, у серпні 2018 року, Петро Порошенко підвищив звання полковника, давши йому генерал-майора.
12 серпня під час наради в Олевській райдержадміністрації з питань нелегального видобутку бурштину Президент Володимир Зеленський доручив звільнити начальників відділів поліції Олевського та Овруцького районів, запропонував начальнику ГУНП В'ячеславу Печененку написати заяву на звільнення та повідомив про зміну керівництва обласного управління СБУ.
Житомир.info

ТРАВМУВАННЯ ДИТИНИ НА ЗАЛІЗНИЧНІЙ КОЛІЇ
Дорожньо-транспортна пригода сталася 21 серпня, о 7:45, в районі Станишівської лікарні в Житомирі.
Попередньо, 12-річна дівчинка вранці вигулювала собаку разом зі своїм другом-однолітком. У якийсь момент пес вибіг на залізничну колію, коли назустріч йому вже рухався потяг. Школярка вирішила врятувати чотирилапого, унаслідок чого травмувалася.
За наявною інформацією, дитина отримала травми, через які її госпіталізовано до реанімаційного відділення дитячої лікарні. Нині поліція встановлює всі причини та обставини події.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ПОСВАРИЛАСЯ З ХЛОПЦЕМ І ВКОРОТИЛА СОБІ ВІКУ
У одному з сіл Баранівського району на Житомирщині вкоротила собі віку 16-річна дівчина. Школярка повісилася в хліві біля власного будинку. Поліцейські встановили коло спілкування загиблої та з'ясували, що певний час вона перебувала у Новоград-Волинському районі, де проживає її 21-річний знайомий. Додому повернулася і напередодні самогубства скаржилася батькові на суперечки з матір'ю хлопця.
04141.com.ua

ВИКРАДАВ СУМКИ З НЕЗАЧИНЕНИХ КВАРТИР
Щонайменше 5 сумок та барсетку викрав 42-річний житель обласного центру. Чоловік відкривав двері незамкнених осель і забирав перше, що потрапляло в поле зору. 19 серпня поліцейські викрили підозрюваного в злочинах.
У названих випадках господарі квартир в момент крадіжок знаходилися вдома, однак двері були незачиненими. Саме цим користувався чоловік.
31 липня він встиг «відзначитися» у двох квартирах будинку на вулиці Хлібній. У першому випадку 38-річний потерпілий позбувся барсетки, а з нею — планшета, мобільного, двох флеш-карток та грошей. У другому — 41-річна жінка заявила про зникнення сумки, у якій були 3 тисячі гривень, особисті документи та банківські картки.
4 серпня в схожу ситуацію потрапила 32-річна житомирянка, яка проживає на вулиці Домбровського. З коридору її незамкненої, о 20:30, квартири зникла жіноча сумка, де був гаманець із грішми.
Інша жителька обласного центру, яка перебуває в декретній відпустці, розповіла, що 8 серпня, з 13 до 14 години, з її оселі (вулиця Корольова) було викрадено одразу дві жіночі сумки. В обох знаходилися мобільні, гроші та банківські картки.
За всіма фактами були розпочаті кримінальні провадження за ч.3 ст.185 (Крадіжка) КК України. Під час встановлення обставин подій поліцейські встановили причетність до них однієї й тієї ж особи.
42-річний житель обласного центру раніше уже притягувався до кримінальної відповідальності за вчинення майнових злочинів і лише нещодавно звільнився з місць позбавлення волі. Нині за вчинене йому може загрожувати нове кримінальне покарання у вигляді ув’язнення.
Поліцейські застерігають громадян: не забувайте замикати двері ваших осель. Будьте уважними та обачними в питаннях безпеки та збереження вашого майна.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ВИГАДАЛА СВОЄ ВИКРАДЕННЯ
У Чижівці сталася подія за участю 15-річної дівчини, яка вигадала історію про своє викрадення, аби уникнути відповідальності перед батьками за розпиття алкоголю. Про зникнення дочки, яка впродовж ночі не повернулася додому, уранці 14 серпня до поліції повідомила мати.
Жінка розповіла, що напередодні, увечері, донька вийшла з дому на каву з подругою та не повернулася, їх телефони не відповідали.
Правоохоронці виїхали до Чижівки, де проживає сім’я «зниклої» дівчини. Дорогою оперативник додзвонився на абонентський номер зниклої. Вона повідомила, що ввечері злочинці зв’язали її та відвезли в багажнику автомобіля в невідомий ангар, де вона й знаходиться.
Прибувши до місця проживання дівчини, поліцейські виявили її вдома, вона відпочивала на своєму ліжку в нетверезому стані — 1,3 проміле алкоголю в крові.
Дівчина пояснила, що вигадала історію з викраденням, оскільки боялася відповідальності.
Як з’ясувалося згодом, неповнолітня з друзями, 21-річною односельчанкою та парубком з району, усю ніч розпивали спиртні напої на стадіоні, після чого вона повернулася додому.
Під час опитування подруга підтвердила, що купувала алкогольні напої в місцевому магазині. Тож, відносно неї оформлені адміністративні матеріали за ст.180 (Доведення неповнолітнього до стану сп'яніння) КУпАП.
Нині поліцейські встановлюють особу третього учасника застілля. Правоохоронці застерігають: доведення неповнолітнього до стану сп’яніння — протиправне діяння.
Як прокоментував заступник начальника ГУНП Артем Лисогор, з початку року поліцейські області склали майже сотню адміністративних протоколів за ст.180 КУпАП. У більшості випадків правопорушення вчинили друзі чи знайомі дітей.
depo.ua

ВИКРИЛИ ГРУПУ ОФІСНИХ ЗЛОДІЇВ
16 серпня, уночі, оперативники кримінальної поліції та бійці КОРДу Житомирщини затримали трьох чоловіків, які обгрунтовано підозрюються в причетності до низки крадіжок з офісів підприємств, ломбардів, обмінних пунктів. За наявною інформацією, група діяла також у сусідніх областях.
Злочинну групу поліцейські викрили під час спроби крадіжки з пункту обміну валют в обласному центрі. Виконавець проник на територію, що охороняється, та намагався зламати захисні ролети. Йому завадили патрульні, які прибули за викликом.
Ще двох учасників групи неподалік затримали поліцейські кримінальної поліції та бійці КОРДу. Чоловіки спостерігали за ситуацією та зв’язувалися з виконавцем за допомогою радіозв’язку.
У членів банди вилучено цифрові радіостанції з гарнітурою, рукавички, балаклави, ліхтарики, пневматичний пристрій для відкриття дверей та інше.
— За нашою інформацією, ці троє чоловіків спеціалізувалися на крадіжках з офісів, магазинів та ломбардів не лише на території нашої, а й сусідніх областей — загалом до десятка епізодів упродовж червня-серпня 2019. За крадіжками на Житомирщині сума завданих власникам збитків — майже 400 тисяч гривень, — прокоментував начальник ГУНП у Житомирській області В’ячеслав Печененко.
Нині досудове розслідування вказаних фактів проводиться за ч.3 та ч.4 ст.185 (Крадіжка) КК України. Тривають слідчо-розшукові заходи, зокрема, обшуки за місцями проживання затриманих у порядку ст. 208 (Затримання уповноваженою службовою особою) КПК.
Після оголошення підозри визначено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у 370, 230 та 130 тисяч гривень відповідно. Двоє з трьох затриманих раніше вже притягувалися до кримінальної відповідальності за майнові злочини, усі вони є житомирянами — 1997, 1978 та 1974 р.н.
ВИКРИТО СХЕМУ РОЗКРАДАННЯ БЮДЖЕТУ
Детективи главку Нацполіції Житомирщини з оперативниками регіонального УЗЕ під процесуальним керівництвом прокуратури області викрили механізм привласнення та розтрати бюджетних коштів під час закупівель медичних виробів одним зі структурних підрозділів Житомирської міської ради. Проводиться досудове розслідування.
Станом на 16 серпня оголошено про підозру у вчиненні правопорушень, передбачених ч.5 ст.191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ст.367 ч.2 КК України (Службова недбалість) КК України двом особам — керівнику підприємства та службовцю Житомирської міської ради.
У ході досудового розслідування встановлено, що посадовці одного з управлінь мерії під час організації та закупівлі медичних виробів не проконтролювали ефективне та економне використання бюджетних коштів, призначених для закупівлі медичних виробів до лікарських установ обласного центру.
Службова халатність дала можливість суб’єкту господарської діяльності незаконно заволодіти коштами виділеної субвенції та бюджету на суму близько 800 тис. гривень.
Нині обидві сторони угоди підозрюються у вчиненні протиправних дій, що принесли збитки в особливо великих розмірах, а відтак караються тривалими термінами ув’язнення. Досудове розслідування триває.
ЗНАЙШЛИ ПІДОЗРЮВАНОГО В ЗАБИТТІ ДО СМЕРТІ ЧОЛОВІКА
14 серпня жителька с.Морозівки повідомила про смерть свого 69-річного батька. Під час огляду тіла чоловіка було виявлено садна та забої. Відповідне експертне дослідження підтвердило, що він помер через отримані травми. Поліцейські встановили та затримали причетного того ж дня.
Уранці заявниця знайшла свого батька в його подвір’ї мертвим. Для перевірки обставин події до села виїхала слідчо-оперативна група Новоград-Волинського відділу поліції. Під час судово-медичної експертизи було встановлено, що його смерть настала внаслідок закритої черепно-мозкової травми та крововиливу під оболонку головного мозку.
Було розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст.121 (Умисне тяжке тілесне ушкодження) ККУ. Під час першочергових слідчо-розшукових заходів встановили, що напередодні, увечері, у померлого виник конфлікт із жителем сусіднього села Красилівки. — Чоловіки зустрілися на березі річки Церем, щоб розібратися в давніх неприязних стосунках, між ними виникла суперечка, яка швидко перейшла у побиття, — розповів т.в.о. начальника слідчого відділу Новоград-Волинського ВП Іван Запоточний.
Після розбірок літній чоловік зміг дійти до свого обійстя та присісти на лавці в подвір’ї. Поряд із лавкою вранці його і знайшла донька.
Відтак 54-річного підозрюваного в нанесенні смертельних травм поліцейські затримали в порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) КПК України. Чоловікові за скоєне може загрожувати ув’язнення на термін від 7 до 10 років.
ЗУПИНИЛИ 1,5 ТИСЯЧІ НЕТВЕРЕЗИХ ВОДІЇВ
І ще стільки ж керманичів транспортних засобів не мали права на водіння ними. Загалом на автодорогах області поліцейські припинили майже 25 тисяч порушень Правил дорожнього руху.
З початку року в області зареєстровано 3724 ДТП (проти 3628 — у 2018), але серед них — менше з потерпілими 772 (у 2018 — 863). У названих ДТП загинуло 112 людей (у 2018 — 106) та травмувалося близько 800 (у 2018 — 927).
— Статистичні дані, що містять трагедії конкретних родин, свідчать про актуальність питання безпеки на дорогах. Серед низки заходів поліції щодо зменшення аварійності — превентивна робота з усіма учасниками дорожнього руху, насамперед із водіями, — прокоментував начальник ГУНП В’ячеслав Печененко.
Одним із важелів впливу на ситуацію є виявлення нетверезих керманичів. З початку року працівники секторів реагування ПП територіальних підрозділів ГУНП зупинили на дорогах області 1518 водіїв, які перебували в стані алкогольного сп’яніння. Ще відносно майже тисячі осіб (930) оформлено адміністративні матеріали за ст.124 КУпАП, тобто, учинення ДТП, що призвело до пошкодження транспортних засобів (без потерпілих).
Майже сотня (97) жителів Житомирщини притягнені до адміністративної відповідальності за залишення місця дорожньо-транспортної пригоди, до якої вони причетні (ст.122-4 КУпАП).
Але найбільш кричущими фактами, поряд із нетверезими кермувальниками, є водіння транспортних засобів без такого права або після позбавлення прав. У першому випадку (ч.2 ст.126) — виявлено 1537 осіб, у другому (ч.3 ст.126) — 296 осіб.
ЗАТРИМАЛИ ІНОЗЕМЦЯ ЗА ВИКРАДЕННЯ КОРОСТЕНКИ
18 серпня в Коростені поліцейські місцевого відділу спільно зі співробітниками УСБУ регіону та під процесуальним керівництвом прокуратури затримали 45-річного іноземця за підозрою в позбавленні волі місцевої жительки. Під час затримання, яке провели бійці спецпідрозділу ГУНП Житомирщини, у чоловіка вилучено зброю.
Досудове розслідування проводиться відразу за кількома статтями Кримінального кодексу України ч.2 ст.146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.1 ст.147 (Захоплення заручників) та ч.3 ст.149 (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини).
Встановлено, що потерпіла та затриманий познайомилися в Коростені наприкінці 2018 року та деякий час підтримували стосунки. Через запальний та дещо агресивний характер чоловіка дівчина вирішила припинити спілкування та виїхала з міста на роботу до столиці. Таке рішення, вочевидь, не сподобалося іноземцю, який час від часу приїздив у райцентр у службових справах і розпочав переслідувати її.
На початку липня 2019 чоловік разом із спільником приїхав до будинку, де раніше проживала дівчина, і, погрожуючи, вимагав у матері повідомити її місце перебування. Жінка спочатку навідріз відмовилася, але чоловік, застосовуючи фізичну силу та електрошокер, змусив зателефонувати доньці та попросити приїхати додому, посилаючись на погане самопочуття.
Коли дівчина зайшла в оселю, там уже чекав чоловік. Її супротив він швидко здолав за допомогою переваги в фізичній силі та електрошокера. Шантажуючи взяттям матері в заручники, іноземець змусив дівчину поїхати з його спільником за кордон.
Через шантаж дівчина опинилася на батьківщині іноземця. Назад в Україну їй вдалося повернутися лише на початку серпня. Відразу потому 25-річна дівчина звернулася в поліцію.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

СУДИТИМУТЬ ПОДАТКІВЦІВ, ЯКІ ЗА ХАБАР ЗМЕНШИЛИ ШТРАФ
На Житомирщині судитимуть двох податківців, які за 7 тис. грн зменшили підприємцю штрафні санкції, а також особу — за надання цієї суми. Про це 20 серпня повідомила прес-служба прокуратури Житомирської області.
Установлено, що в жовтні 2018 року під час перевірки працівниками фіскальної служби області одного з кафе у Коростені щодо торгівлі підакцизними товарами виявлено факти незаконного продажу та зберігання приватним підприємцем алкогольних напоїв без дозвільних документів. Відповідно підприємець мав сплатити штрафні санкції.
Приятелька підприємця, з метою зменшення штрафних санкцій, вирішила «владнати справу» зі знайомим слідчим податкової міліції, який оцінив свої послуги на суму 7000 грн.
Щойно на рахунок його банківської картки була перерахована обумовлена сума неправомірної вигоди, він взявся «вирішувати питання» з завідувачкою сектором фіскальної служби.
Чиновниця склала та підписала акт перевірки про виявлені порушення, внесла до офіційного документа неправдиві відомості, що стало підставою суттєвого зменшення суми штрафних санкцій.
«Наразі всі фігуранти справи за свої протизаконні дії постануть перед судом, який визначить покарання кожному, відповідно до вчиненого злочину. Досудове розслідування в кримінальному провадженні проводив слідчий відділ УСБУ в області. Справу розглядатиме Богунський районний суд міста Житомира. Публічне обвинувачення здійснюватиме прокуратура Житомирської області», — проінформували в прес-службі прокуратури Житомирської області.
Житомир.info

ВОДІЙ, ЩОБ УНИКНУТИ ШТРАФУ, ДАВ ХАБАР ПАТРУЛЬНОМУ
Вироком Новоград-Волинського міськрайонного суду чоловіка визнано винним у скоєнні злочину за ч.1 ст.369 КК України та призначено покарання у виді штрафу на суму 8500 грн.
Інцидент, який закінчився для 27-річного місцевого жителя кримінальним провадженням, стався в місті в березні цього року. Водій порушив правила дорожнього руху, оскільки не був пристебнутий ременем безпеки.
У зв’язку з цим його зупинив поліцейський, який при перевірці документів виявив ще одне порушення — незареєстроване належним чином газобалонне переобладнання автомобіля.
Щодо виявлених правопорушень патрульний склав адміністративний протокол за ч.5, 6, ст.121 КУпАП про притягнення водія до адміністративної відповідальності (передбачено застосування штрафу на суму 170 грн). Однак водій, щоб «залагодити» інцидент та уникнути адмінвідповідальності, надав службовій особі неправомірну вигоду, залишивши купюру в патрульному автомобілі.
Такі дії порушника були кваліфіковані вже за Кримінальним кодексом України.
Новоград-Волинська місцева прокуратура