У Польщу — не заробітчанином, а легально, прозоро, з соціальними гарантіями

У Польщу — не заробітчанином, а легально, прозоро, з соціальними гарантіями

\"УПоїхати працювати в Польщу не «на сезон», а як шанований спеціаліст, маючи соціальний захист та зберігши робоче місце в Україні, — це реально. Проект заводу «Церсаніт» «П’ята зміна» передбачає такі умови. Деталі розповідає Артур Марцис, керівник відділу управління персоналом «Церсаніту»:
Проект «5 зміна» ми почали реалізовувати цього року. Зараз більше 25-ти працівників поїхали працювати на заводи «Церсаніт» в Опочно, Валбжих та Краснистав, а ще більше
30-ти колег приєднається до них незабаром.
Українці — бажані працівники на заводах «Церсаніт» у Польщі, тому що в наших людей висока кваліфікація і сформоване дуже правильне, свідоме ставлення до своїх обов’язків.
Щоб узяти участь у проекті, потрібно відповідати таким вимогам: працювати на підприємстві не менше 3 місяців, мати біометричний паспорт, знайти заміну замість себе — ті, хто приведе на завод нового працівника на своє робоче місце, — будуть першими в списку.
\"УМи моніторимо відгуки наших працівників, які зараз у Польщі, — вони не шкодують, що поїхали, і радять іншим не боятися та спробувати.
Ми також поспілкувалися телефоном із земляками, які зараз працюють у Польщі за проектом Церсаніту «П’ята зміна». Ось що вони розповіли:
Олександр Корнійчук, оператор виробничої дільниці (пічник):
— Я дуже задоволений, що взяв участь у цьому проекті і поїхав до Польщі. Тут я розвиваюся як особистість, навчаюсь новому в роботі, мені подобається тут працювати. Це інша країна і тут все по-іншому, цікаво.
Усі мої очікування від цього проекту виправдалися. Зарплата тут така, яку нам обіцяли, умови праці хороші, гарна організація всіх процесів.
У моїй роботі найскладніше — це контроль за випалом плитки і вкладання її на палети. Я б не сказав, що тут є якісь складності, яких не було в Україні. Єдине — це мовний бар’єр, буває трохи складно розуміти іноземних колег та керівників.
\"УВзагалі дуже задоволений, що спробував, і обов’язково буду радити цей проект друзям. Потрібно пробувати, не боятися, бо такі відрядження — це завжди новий і корисний досвід.
Любов Садовнікова, оператор печей:
— Я задоволена участю в цьому проекті. По-перше, побачила трохи світу, по-друге, тут хороша зарплата та гарне ставлення до нас.
Умови праці такі ж, як удома, все добре організовано і налагоджено. Зараз дали можливість виходити на роботу понаднормово, то вдається заробляти навіть більше, ніж обіцяли. Ніяких особливих складнощів у роботі тут я не помітила. На підприємстві працюю вже 10 років, і робота мені вдається добре як в Україні, так і в Польщі.
Якщо говорити про свої враження від участі в проекті, то мене все абсолютно влаштовує. Я зовсім не шкодую, що поїхала сюди. Це можливість побувати за кордоном, новий досвід та нові знайомства. Я і своїм друзям уже порадила взяти участь у цьому проекті. Не варто боятися спробувати щось нове.
\"УСвітлана Куханська, водій навантажувача, про переваги проекту «5 зміна»:
— Раніше я звільнялася з роботи, щоб поїхати в Польщу на заробітки, тоді залишалася фактично безробітною, без стажу. А так я знаю, що вдома в мене є офіційна робота, стаж, я просто у відрядженні і з вищою зарплатою, ніж в Україні. Повернувшись, знову піду на роботу. Це впевненість у завтрашньому дні, це стабільність. Тому й друзям своїм, які ще вагаються, я раджу поїхати, спробувати. Окрім зарплати, це досвід, подорож, зміна обстановки. Робота тут цікава, і ми живемо в гарному місті. У вихідні часто гуляємо парком, тут дуже красиво.
Якщо вас зацікавив цей проект та хочете дізнатися більше деталей, ось контакти заводу «Церсаніт»:
— 067-411-16-96 — Емма;
— 067-412-85-98 — Оля.
Тетяна СОМОВА