Обережно, ботулізм!

Улюблений сезон цієї небезпечної хвороби — літо-осінь, коли господині активно займаються консервацією продуктів. Ботулізм — харчове отруєння, його можна «купити» на стихійних ринках, у маленьких магазинах, де немає хороших холодильних камер, або вони старі та брудні. Він «продається» в комплекті з в’яленою рибою, домашніми м’ясними чи грибними консерваціями, а часом — з овочами.
Потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувалися або зберігалися неналежним чином. Навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо).
Нині зареєстровано 7 побутових випадків захворювання на ботулізм, унаслідок яких постраждало семеро дорослих осіб (с.Суховоля та с.Тальки Новоград-Волинського району, с.Іванківці та с.Вигнанка Любарського району, селище Першотравневе Овруцького району, Новоград-Волинський та Бердичів). Причинами отруєння стали також продукти домашнього виготовлення: кабачки консервовані, ікра кабачкова, сало консервоване, консервовані гриби, тушонка з яловичини.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі, раніше (через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). Немає різких підйомів температури, виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з’являється порушення зору, спрага, сухість слизових оболонок, біль під час ковтання. Розвивається дихальна недостатність, що інколи стає причиною смерті.
Держпродспоживслужба рекомендує:

  • виробникам рибної продукції — у літній період виробляти лише патрану рибу;

  • операторам ринку — не допускати прийом і реалізацію риби без супровідної документації, у немаркованій тарі, перевезення риби транспортом, який не відповідає вимогам безпечності харчових продуктів, забезпечити відповідний температурний режим на всіх етапах обігу рибної продукції;

  • населенню — не купувати консервовані продукти домашнього приготування;

  • не робити самостійно консерви з м’яса, риби і грибів;

  • відмовитися від вживання напівпросмажених стейків, м’яса з кров’ю, копченої та свіжої риби;

  • дотримуватися чистоти при обробці продуктів для консервування і не використовувати зіпсовані овочі та фрукти;

  • обов’язково піддавати тепловій обробці банки і кришки;

  • зберігати домашні консерви при температурі від +2 до +6°С;

  • знищувати «вздуті» банки;

  • не вживати домашні консервовані продукти, приготовлені знайомими.


У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння не займайтеся самолікуванням, а терміново зверніться за медичною допомогою.
О.КОВАЛЬ, начальник районного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області