Дебютував турнір пам’яті видатного гирьовика Олександра Дідовця

Дебютував турнір пам’яті видатного гирьовика Олександра Дідовця

Любити свою країну можна по-різному. У День Незалежності думки про це набувають особливої актуальності і згадуються люди, для яких патріотизм — не просто слова. Почесний громадянин Новограда-Волинського, видатний гирьовик Олександр Дідовець, рекорди якого зафіксовані в Книзі рекордів України (малій Книзі рекордів Гіннеса), любив свою країну й місто, прославляючи їх на увесь світ козацькою силою.
Він жонглював гирями, наче повітряними кульками, робив прапор України, згинаючи пальцями величезні цвяхи в серця, прикрашав новорічну ялинку ексклюзивною колекцією старовинних гир замість іграшок, встановлював рекорди з підняття діжки із пивом на «Лесині джерела», 30 років моржував і стільки ж — був Дідом Морозом під час загально-міських свят.
12 серпня Олександру Миколайовичу виповнилося б 65, але безжальна онкохвороба в грудні 2017-го здолала силача. А 17 серпня в спортзалі економіко-гуманітарного коледжу вперше відбувся відкритий районний турнір із гирьового спорту, армреслінгу та шашок, присвячений пам’яті заслуженого працівника фізичної культури і спорту України, 7-разового чемпіона світу з гирьового спорту.
Турнір відбувся вперше, тож до нього ретельно готувалися організатори з райдержадміністрації та друзі-спортсмени. Участь у змаганнях узяли півсотні учасників. Головні судді турніру — заслужені тренери України: Валерій Постіженко (гирьовий спорт) і Геннадій Данюк (армспорт).
Цікавинкою програми стали не лише змагання. На загал було презентовано спортивний гімн, написаний у творчому тандемі композитором Миколою Куркачем на слова Валентини Ксендзук. Валентина Антонівна, зокрема, назвала неперевершеним виконання гімну Ігорем Завгороднім: «Усе було надзвичайно! Багато промовців виступили, говорили дуже позитивні слова. Олександр Миколайович був такою Людиною, яка вартує найкращих слів».

Організацією турніру була приємно вражена дружина Лідія Федорівна, а донька Оксана Олександрівна залюбки поділилася емоціями від того, що її батька пам’ятають.
— По-перше, ми з сім’єю відчули гордість, що татові колеги, громада, його друзі по духу вважають за потрібне організовувати такі турніри, цінують його внесок у розвиток гирьового спорту та особисті здобутки. По-друге, довелося вкотре замислитися про несправедливість життя, в якому батько так рано нас залишив... Хочеться вірити, що десь там, на небі, відкривається особливе віконечко, в яке він бачить, що відбувається у його рідному місті, у якому він народився і яке надзвичайно любив. Саме тому до останнього займався зі своїми вихованцями, передаючи їм, за його власними словами, «любов до заліза». Нині вони, як він і мріяв, продовжують здобувати медалі на змаганнях різних рівнів.
Близькі люди видатного спортсмена переконані, що такі заходи необхідні для популяризації спорту та здорового способу життя — молодь має навчатися на прикладі старших. Спортсмени, які брали участь у турнірі, мали можливість покращити свої особисті результати, бо змагання — це завжди обмін досвідом. До колег із гирьового спорту і армреслінгу долучилися місцеві шашкісти на чолі з тренером Віктором Ішковим, провівши змагання з шашок.

— Мама була в захваті від теплої атмосфери в залі, узяла участь у нагородженні переможців. Ми надзвичайно вдячні організаторам за проведення дійства, ведучій Валентині Антонівні за теплі слова про батька, авторам і виконавцю — за чудовий гімн, що уславлює досягнення гирьовиків, — подякувала донька силача Оксана.
Захід декілька разів переносили через складнощі з виготовленням іменного кубка Дідовця, вартість якого разом із комплектом медалей (57 штук) сягнула 8 тисяч гривень.
— Для мене було честю організовувати турнір спільно з друзями Олександра Миколайовича, — розповідає друг та колега Петро Підкаура, головний спеціаліст одного з відділів РДА. — Ми були знайомі більше 50 років, ще зі школи. На жаль, домовленості з приводу виготовлення спортивного кубка декілька разів зривалися, кошти довелося збирати по крупинках, закласти особисті гроші. Дякую, що до процесу долучилися небайдужі люди: Микола Іванюк, Василь Остапчук, Володимир Андрощук, Володимир Франц, Михайло Музичко. Змагання відбулися на гідному рівні, тож хочеться подякувати всім, хто підтримав ідею. Вірю, що турнір імені Легенди стане постійним.
Учасники змагалися з армреслінгу та гирьового спорту в різних вагових категоріях. У жіночому армреслінгу переможницями стали: Вікторія Степанюк (с.Великий Молодьків), Олеся Бессальнова (м.Новоград-Волинський), Світлана Дроздюк (с.Майстрова Воля). Серед юніорок: Олена Котюк (м.Новоград-Волинський) та Олеся Бессальнова.
Серед чоловіків в абсолютній категорії: Віктор Захарчук та Віталій Фіщук із міста, Олександр Пінчук (с.Федорівка).
Хлопці (юнаки до 14 років): Максим Гордійчук (м.Новоград-Волинський), Владислав Дроздюк (с.Майстрова Воля), Марк Пишнюк (м.Новоград-Волинський), Ростислав Кузмінський (с.Наталівка). Серед юнаків до 18 років — переможці-звягельчани: Роман Шматченко, Віталій Приводнюк, Володимир Кручко, Ілля Вайднер та Роман Кравченко.
У гирьовому спорті кращими стали: Назар Шишківський (м.Житомир), Віталій Колесник (с.Чижівка), Роман Мороз (м.Новоград-Волинський), Юрій Борячинський (м.Житомир), Леонід Суходольський (с.Федорівка), Сергій Куначенко (селище Ємільчине). Серед дівчат: Марина Гутель (селище Городниця), Марія Чуйченко (м.Житомир), Вікторія Степанюк (Великий Молодьків).
Вітаємо турнір із успішним дебютом!
Юлія КЛИМЧУК
Фото з сайту РДА