Хроніка 35/2019

ЗАТРИМАЛИ ПІДОЗРЮВАНОГО У ВБИВСТВІ
27 серпня до Коростишівського відділу поліції надійшло повідомлення про смерть молодого хлопця на вулиці одного з сіл району. Було встановлено особу загиблого, а також розпочато заходи з розшуку причетного до нанесення фатальних травм. Нині він затриманий.
Близько 16:00 у с.Студениці медики «швидкої» зафіксували смерть чоловіка. На його тілі були видимі тілесні ушкодження. Окрім того, інші обставини вказували на насильницький характер смерті хлопця.
На місці події поліцейські встановили особу загиблого. Ним виявився 26-річний місцевий житель. За словами очевидців, хлопець за півгодини до фатальних подій спілкувався зі знайомим. Далі між парубками виник конфлікт, який закінчився смертельним травмуванням одного з них. Інший із місця події втік.
— Його особу нам вдалося встановити впродовж години завдяки допомозі місцевих жителів, — розповів начальник Коростишівського ВП Дмитро Гаращенко. — А затримали зниклого за кілька годин у цьому ж селі.
За наявною інформацією, чоловік мав намір утекти подалі, однак повернувся до місця проживання за необхідними для цього речами та грошима. Там його вже чекали поліцейські, які паралельно також відпрацьовували разом із кінологами й околиці села.
Нині 29-річному молодикові оголошено про підозру у вчиненні умисного вбивства. Він затриманий у порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України. Санкція статті 115 (Умисне вбивство) ККУ передбачає покарання у вигляді ув’язнення на термін до 15 років. Вирішується питання взяття під варту.
ЧЕРЕЗ ВЛАСНУ НЕОБАЧНІСТЬ ЛЮДИ ЗБАГАЧУЮТЬ ШАХРАЇВ
Щодня до поліції звертаються жителі області із заявами про ошуканство за тих чи інших обставин. Розпочато понад 700 кримінальних проваджень за фактами шахрайств. У кожному восьмому випадку встановлені причетні до них особи.
Літня житомирянка передала незнайомцеві всі заощадження у валюті (кілька тисяч), повіривши в байку про ДТП із сином. На її стаціонарний телефон передзвонив чоловік, який назвався його знайомим і повідомив про біду. Пенсіонерка сказала свою адресу проживання і уже за півгодини віддала прибулому молодикові всі наявні в оселі кошти.
Кілька десятків тисяч гривень віддала жителька Новоград-Волинського району, намагаючись отримати кредит через мережу Інтернет. Жінку в телефонній розмові переконали, що для отримання кредиту необхідно переказати на рахунок суму завдатку, який згодом повернеться разом із кредитними коштами. Довірлива заявниця піддалася впливу незнайомого телефонного співрозмовника, виконала всі рекомендовані операції, а в результаті залишилася без грошей.
Жителька Баранівського району втратила кошти з банківського рахунку, добровільно допомігши шахраям. Жінка розповіла, що певну інформацію про неї телефонний співрозмовник мав, а тому вона необачно повірила його словам про «проблеми з банківською карткою».
Відтак поліцейські застерігають жителів області: описані схеми ошуканств давно відомі, але від того не менш популярні. Запам’ятайте їх та розкажіть рідним, друзям, знайомим, аби ніхто з них не потерпів від шахраїв.
ПІД КОЛЕСА ВАНТАЖІВКИ ПОТРАПИВ 8-РІЧНИЙ ХЛОПЧИК
Дорожньо-транспортна пригода трапилася близько 13-ї години 27 серпня у с.Великому Яблунці. Маленький велосипедист раптово вискочив із-за повороту, і водій ЗІЛа не встиг зупинити вантажівку. Дитина з отриманими травмами в лікарні.
Попередньо встановлено, що 8-річний місцевий житель, рухаючись сільською вулицею на велосипеді, раптово повернув ліворуч на сусідню вулицю, де в цей час рухався вантажний автомобіль ЗІЛ-ММЗ під керуванням 50-річного жителя с.Рудні Іванівської. Через несподівану появу перед автомобілем маленького велосипедиста водій екстрено загальмував і з’їхав у лівий кювет проїзної частини, однак зовсім уникнути зіткнення не вдалося.
Унаслідок указаної ДТП хлопчик отримав травму ноги та був доставлений до медичного закладу для надання необхідної допомоги. Усі обставини з’ясовуються в рамках розпочатого досудового розслідування.
Правоохоронці наполегливо закликають дорослих не залишати без нагляду малолітніх дітей. Щодня роз’яснюйте їм правила безпечної поведінки чи то вдома, чи на вулиці під час прогулянки. Наголошуйте про важливість заходів безпеки при користуванні велосипедами. Водіїв попереджають про неухильне дотримання Правил дорожнього руху та закликають зважати на дорожню обстановку.
ПРОТИДІЯ ДОМАШНЬОМУ НАСИЛЬСТВУ
Упродовж серпня у відділах поліції області пройшли додаткові заняття, організовані Управлінням превентивної діяльності ГУНП щодо вивчення та застосування законодавчих підстав для запобігання й протидії сімейному насильству. Навчанням були охоплені до 300 працівників служби превенції.
Як свідчить статистика, питання домашнього насильства залишаються актуальними для Житомирщини.
З початку року до поліції надійшло понад 5,5 тисяч заяв відповідного змісту, 26 із них були подані дітьми.
Під час перевірок цих повідомлень, а також інших превентивних заходів, поліцейські лише з початку року взяли на облік майже 2,5 тисячі осіб, які є сімейними дебоширами, серед них кожна десята — жінка та 4 неповнолітніх.
Практично в кожному із зареєстрованих випадків інспектори оформляли відносно порушників адміністративні матеріали за ст.173-2 (Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування) КУпАП.
Інспектор Управління превентивної діяльності Лідія Бойчук особливу увагу звернула на підстави та необхідність застосування до порушників такого спеціального заходу, як терміновий заборонний припис. Хоч він є порівняно новелою законодавства, в області винесено вже понад півсотні таких приписів.
Також до домашніх насильників поліцейські застосовують анулювання дозволу на право зберігання і носіння зброї та боєприпасів, що логічно призводить до їх вилучення у встановленому законом порядку. Загалом 9 жителів Житомирщини поліцейські позбавили цього права за таких підстав.
Заступник начальника Управління превентивної діяльності ГУНП Микола Пархомчук розповів, що в 69 випадках поліцейські розпочали кримінальні провадження. Розслідувано 51 факт систематичного вчинення домашнього насильства (ст.126-1 КК України), і 41 обвинувальний акт уже скеровано до суду. Також відкрито 4 провадження за ст.390-1 (Невиконання обмежувальних заходів, обмежувальних приписів або непроходження програми для кривдників) КК України, у 2 випадках обвинувачення вже розглядаються в суді.
ПРАВООХОРОНЦІ ЗАКЛИКАЮТЬ ДОРОСЛИХ СУМЛІННІШЕ СТАВИТИСЯ ДО ДІТЕЙ
На Овруччині поліцейські допомогли матері знайти 13-річного підлітка, який переховувався за сусідським обійстям. А кілька днів тому в Коростишеві правоохоронці розшукали 6-річного хлопчика, про якого після прогулянки «забув» вітчим.
Трохи більше доби на Овруччині рідні, односельці та правоохоронці шукали 13-річного жителя с.Великих Мошків, який пішов із дому після виховної бесіди з матір’ю. Їй хлопець пообіцяв більше не повертатися. Коли до вечора підліток так і не з’явився, тож жінка повідомила про це поліцейських.
— Через те, що довкола села лісові масиви, паралельно з пошуками в селі, зусилля були спрямовані на прочісування околиць та найближчих лісопосадок. До роботи були залучені кінологи зі службовими собаками прикордонної служби. Уже наступного дня після оголошення про розшук хлопчика, до поліції телефонували люди й повідомляли про те, ніби бачили схожого підлітка в електричках і потягах. Уся інформація ретельно перевірялася, — розповіла начальник відділу ювенальної превенції ГУНП Житомирщини Наталія Гончарук.
Увечері 27 серпня розшукуваного підлітка знайшли замурзаним у кущах за сусідським обійстям. Як з’ясувалося, образившись на матір, хлопець увесь день вештався за селом по кущах, звідти ж спостерігав за пошуками дорослих. Ночував у сусідньому хліві, попередньо замастившись у багнюці, аби собаки не почули його запах.
Бешкетника повернули додому до матері. І з підлітком, і з жінкою правоохоронці провели серйозну профілактичну роботу, наголосивши на небезпечних наслідках у подібних ситуаціях.
Водночас Наталія Гончарук розповіла і про випадок, що стався в Коростишеві кілька днів тому. Вітчим після смерті дружини взявся повести на прогулянку двох пасинків 6-ти і 8-ми років. За деякий час старший хлопчик прибіг додому до бабусі й сказав, що його братик пішов із вітчимом невідомо куди. Чоловіка виявили за місцем його роботи нетверезим, а 6-річний хлопчик без нагляду вештався територією виробництва. На щастя, неприємностей із дитиною не трапилося.
Поліцейські закликають дорослих не бути байдужими до дитячих доль, а батькам неповнолітніх — сумлінніше ставитися до обов’язків. Повсякчас контролюйте, де знаходяться і чим займаються ваші діти. Цікавтеся колом їх друзів та інтересів. Помітивши на вулиці малолітню дитину без супроводу дорослих, поцікавтеся, де її батьки. Найменшим проявом уваги можливо попередити неприємну подію або біду.
У ДТП ТРАВМУВАВСЯ ВОДІЙ ВАНТАЖІВКИ
Дорожньо-транспортна пригода за участі двох вантажівок сталася в Житомирському районі уранці 26 серпня.
Попередньо встановлено, що близько 9 години водій вантажного автомобіля IFA W50, 61-річний житель Рівненщини, рухаючись по автодорозі Київ-Чоп у напрямку Новограда-Волинського, на 139 км здійснив зіткнення з автомобілем «SINOTRUK» під керуванням житомирянина, 1992 р.н. Унаслідок ДТП керманич вантажівки IFA з тяжкими травмами був госпіталізований до медичного закладу.
Усі обставини вказаної дорожньої пригоди з’ясовуються в рамках розпочатого досудового розслідування за ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) ККУ.
У КРАДІЖКАХ ПОЛІЦІЯ ВИКРИЛА ПІДЛІТКІВ
Двох жителів Новоград-Волинського району поліцейські обгрунтовано підозрюють у причетності до крадіжок із двох продуктових магазинів. Усі обставини з’ясовуються в рамках розпочатих кримінальних проваджень.
Про візит невідомих до зачиненого торговельного закладу на околиці Новограда-Волинського власниця дізналася вранці 19 серпня. У приміщенні вона застала безлад, помітила відсутність товарів на полицях і зникнення з каси 800 гривень. Про злочин жінка повідомила до поліції.
Правоохоронці встановили, що невідомі проникли до магазину вночі, попередньо витягнувши віконне скло. Аналогічний випадок стався вже за кілька днів у с.Пилиповичах. Про це правоохоронців сповістила також власниця сільського магазину. Потрапити в приміщення зловмисникам не склало труднощів, оскільки торговельний заклад перебував у процесі ремонту і частина даху не була перекрита. Цим і скористалися невідомі, спустошивши касу на 4 тисячі гривень і прихопивши разом продукти харчування.
Як повідомив заступник начальника Новоград-Волинського відділу поліції Олександр Вовченко, у результаті вжитих заходів дільничні офіцери поліції викрили осіб, причетних до обох фактів. Ними є двоє односельчан віком 15 та 16 років, які в присутності батьків зізналися в скоєному. Сума збитку для обох крамниць склала близько 15 тисяч гривень. Частину викраденого поліцейські знайшли за місцем проживання одного зі спритників. Решту хлопці використали на власний розсуд.
Нині за обома фактами розпочаті і тривають кримінальні провадження за ч.3 ст.185 (Крадіжка) ККУ. За подібні протиправні діяння чинним законодавством передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 6 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ЕКС-ДІЛЬНИЧНИЙ СПЛАТИТЬ ШТРАФ
Новоград-Волинською місцевою прокуратурою в суді підтримано обставини, викладені в протоколі про вчинення адміністративного правопорушення за ч.1 ст.172-6 КУпАП колишнім дільничним офіцером сектору превенції місцевого відділу поліції.
За результатами розгляду справи, постановою міськрайонного суду чоловіка визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, пов’язаного з корупцією, та застосовано адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 850 грн.
Йдеться про те, що дільничний офіцер сектору превенції Новоград-Волинського відділу поліції, звільнившись із посади, порушив вимоги Закону України «Про запобігання корупції» — як особа, уповноважена на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, мав подати декларацію про майнові статки в день звільнення. Однак подав таку декларацію лише через півроку.
Піврічне запізнення офіцер пояснив тим, що йому не було відомо про необхідність подання декларації в день звільнення. Однак суд не визнав це поважною причиною, застосувавши до порушника адміністративне стягнення.
Прес-служба прокуратури області