Як скасувати обмеження в праві виїзду за кордон?

Добрий день, редакціє газети «Звягель»! До мене були застосовані заходи щодо обмеження в праві виїзду за кордон через борги. Чи можливо їх скасувати? Якщо можливо, то яким чином?
Андрій С., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Відповідно до ст.33 Конституції України кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.
Закон України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» регулює порядок здійснення права громадян України на виїзд з України, в’їзд в Україну, порядок оформлення документів для зарубіжних поїздок, визначає випадки тимчасового обмеження права громадян на виїзд і встановлює порядок розв’язання спорів у цій сфері.
Відповідно до ст.6 цього закону, право громадянина України на виїзд може бути тимчасово обмежене у випадках, коли:

  • він обізнаний із відомостями, які становлять державну таємницю, — до закінчення терміну, встановленого Законом;

  • стосовно нього в порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, застосовано запобіжний захід, за умовами якого заборонено виїжджати за кордон до закінчення кримінального провадження або скасування відповідних обмежень;

  • він засуджений за вчинення кримінального правопорушення — до відбуття покарання або звільнення від покарання;

  • він ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, — до виконання зобов’язань або сплати заборгованості зі сплати аліментів;

  • він перебуває під адміністративним наглядом Національної поліції — до припинення нагляду.


За змістом п.19 ч.3 ст.18 вказаного Закону державний виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право в разі ухилення боржника від виконання зобов’язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника-фізичної особи або керівника боржника-юридичної особи за межі України — до виконання зобов’язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями про стягнення періодичних платежів.
Відповідно до приписів статті 441 ЦПК України, тимчасове обмеження фізичної особи в праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як захід забезпечення виконання судового рішення.
Відповідно до ч.5 ст.441 ЦПК України, суд може скасувати тимчасове обмеження фізичної особи в праві виїзду за межі України за вмотивованою заявою боржника.
Суд розглядає заяву про скасування тимчасового обмеження фізичної особи в праві виїзду за межі України в десятиденний строк з дня її надходження в судовому засіданні з повідомленням сторін та інших зацікавлених осіб за обов’язкової участі державного (приватного) виконавця.
За результатами розгляду заяви про скасування тимчасового обмеження фізичної особи в праві виїзду за межі України постановляється ухвала, яка може бути оскарженою.
Відмова в скасуванні тимчасового обмеження фізичної особи в праві виїзду за межі України не перешкоджає повторному зверненню з такою самою заявою в разі виникнення нових обставин, що обгрунтовують необхідність скасування тимчасового обмеження фізичної особи в праві виїзду за межі України.