Мешканці «Зелених» збираються стати довгожителями

Мешканці «Зелених» збираються стати довгожителями

РЕАЛІЗОВАНО НОВИЙ ПРОЕКТ БЮДЖЕТУ УЧАСТІ — СПОРТИВНИЙ МАЙДАНЧИК «КИСНЕВА ТЕРАПІЯ»
Як із користю провести час у нашому місті підліткам чи дорослим, які не бажають витрачати його у барах, на ігрових автоматах чи в секонд-хендах? Це питання давно хвилює новоград-волинців. Турбувало це питання і колишню домогосподарку з мікрорайону «Зелені» Ганну Гурковську. Не секрет, що донедавна на дитячому майданчику в мікрорайоні батьки, які приводили дітей на гойдалки, попутно… розпивали алкогольні напої. Це — прикрі реалії нашого складного часу, обтяженого проблемами. На жаль, не лише в «Зелених». Але тепер саме «Зелені» завдяки ініціативним людям отримали шанс продемонструвати всьому місту, як класно ініціативи змінюють обличчя міста.
Саме бажання надати сину-підлітку, а в його особі — усім мешканцям мікрорайону, альтернативу цигаркам і алкогольним напоям стало рушієм для Ганни рік тому подати проект «Киснева терапія» на Бюджет участі.

«Ти віриш, що зможеш виграти 100 тисяч із місцевого бюджету і встановити тренажери?!», — іронічно запитувала її більшість. «Вірю», — казала вона.
Ця віра, як гачок, зачепила багатьох активістів, котрі підтримали дівчину. Невдовзі навколо ідеї, що виграла конкурс у числі п’яти проектів-переможців Бюджету участі, згуртувалася дружна команда. Ці люди спільно привели проект до успішної реалізації. 28 серпня в місті з’явився новий спортивний майданчик. Це — лише початок, адже згодом треба буде подбати про те, як і чим оздобити на майданчику грунт.
— Це було довгоочікувано, — розповіла Ганна. — Від моменту, коли я дізналася про Бюджет участі і подала проект — до його реалізації, минув рік. Через законодавчі моменти щодо призначення землі довелося чекати, але це було того варто. Стільки щасливих облич в одному місці одночасно я не бачила давно. До пізнього вечора на майданчику з тренажерами юрбилися люди. Були, як завжди серед дітей, сварки, бо тренажерів — вісім, а охочих на них займатися — багато. Проте я рада, що більше — радості!
У цій ідеї Ганна намагалася догодити всім. Довго обирала тренажери, щоб були для всіх груп м’язів і для різних вікових категорій, а коли дівчина дізналася, наскільки дороговартісним є подібний об’єкт, то стало чітко зрозуміло: складно щось реалізовувати в нашій країні.
— Бюджет участі — це велике переосмислення в ставленні до майна громади і витрачених на нього бюджетних коштів, — каже Ганна. — Для домогосподарки сто тисяч — це захмарна сума, а щоб зробити корисний об’єкт для міста — це дуже мала сума. Лише доставка тренажерів могла коштувати 20 тисяч, а це означає, що на 20% менше коштів довелося б витратити на спортивне обладнання. Отже, тренажерів могло бути не вісім, а шість. Тому дуже вдячна нашим комунальникам за те, що допомогли і оперативно спрацювали, встановивши майданчик. Мешканці трьох прилеглих районів тепер зможуть користуватися спільним об’єктом, загалом — близько п’яти тисяч людей.
Прикро, але факт: те, що для міст із сучасною інфраструктурою є звичною справою, для наших мешканців — рідкість і дивина. Втім, активні містяни показали приклад, що цей факт можна змінити. Тож слід подякувати і віддати належне тим, хто не побоявся «боротися з вітряками» і впровадив у місті Бюджет участі.
— Вдячна всім, хто доклав віри та зусиль для створення чудового майданчика, — задоволена автор проекту «Киснева терапія». — Зокрема, депутату Сергію Хапчуку, який брав безпосередню участь у впровадженні громадського бюджету в місті, мешканці мікрорайону Тетяні Забродіній, яка розповіла мені про таку можливість, голові ОСББ «Зелених» Олександру Дюбо, який подав ідею створення спортивного майданчика, Сергію Моісєєву та команді комунального підприємства «Новоград-Волинськжитлосервіс» — за співпрацю та встановлення тренажерів. Запрошую всіх мешканців відвідати «Кисневу терапію», де ви отримаєте заряд бадьорості на чистому повітрі!
Нагадаємо, Бюджет участі — це громадський бюджет, бюджет міських ініціатив, коли шляхом голосування жителі самостійно обирають, на які корисні для них проекти витратити частину коштів міського бюджету. У Новограді з місцевого бюджету на це наразі виділяють 500 тисяч гривень, по 100 тисяч — на кожен із п’яти проектів-переможців.
Довідково: ідея громадських бюджетів належить Бразильській робітничій партії, що декларувала принцип: низи вирішують, що робити верхам. Коли 1989 року їхній представник Олівіо Дутра переміг на міських виборах в Порту-Алегрі, він вирішив залучити бідне населення до управління містом — таким чином з’явився Бюджет участі.
Навколо доброї справи гуртуються люди. До реалізації проекту в «Зелених»також долучилися «Агенція креативного розвитку», ГО «Матусі Н-В», мешканці «Зелених» — допомогли висадити кущі самшиту для озеленення території. Рослини надала община Свято-Троїцького кафедрального собору на чолі з намісником протоієреєм Валентином. Активісти закликають мешканців долучитися до поливу кущів, аби вони чимшвидше стали красивою і пишною рослинною загорожею.
* * *

Невдовзі планується урочисте відкриття спортивного майданчика. Реалізація попередніх проектів засвідчила: громада має навчитися цінувати спільне майно. На цьому наголошує Ганна Власюк — співавтор іншого проекту Бюджету участі, а саме — ігрового майданчика «Мультяшки» в парку. Через мережу дівчина закликала батьків навчати дітей дотримуватися порядку, адже майданчик є спільним, а не чиєюсь приватною власністю.
— Кожен із нас несе відповідальність за чистоту, цілісність та безпеку перебування тут малечі, — написала Ганна у Фейсбуці. — Шановні батьки, не дозволяйте діткам наносити пісок із пісочниць на зелене покриття, гірки. Не залишайте серветки, рештки їжі, зламані іграшки. Будь ласка, прибирайте за собою! Те саме стосується іграшок, які увечері потрібно складати. Гойдалки та інші елементи на майданчику — для дитячого користування! Мені соромно і неприємно робити зауваження дорослим, які гойдаються, не дивляться за дитиною, яка робить шкоду, і не реагують! Доводилося чути різне: «Де тут написано, що сюди сідати не можна?», «Це не моя дитина зробила» тощо. Дбаймо разом по чудове дитинство наших дітей!
Станом на 27 серпня, коли верстався номер, було зареєстровано вісім нових заявок проекту «Бюджет участі», який цьогоріч відрізнився низькою активністю містян. Втім, активістам таки вдалося розворушити людей. «Це значить, що проекту цьогоріч — бути! — каже його ініціаторка Тетяна Дроздюк. — Враховуючи низький рівень конкуренції, ми вітаємо авторів, які знайшли час для оформлення своєї ідеї в проект. Ваші шанси на перемогу дуже високі».
У п’ятницю — день виходу «Звягеля», прийом заявок закінчився. Тепер відбудеться їх розгляд і доопрацювання робочою групою.
Юлія КЛИМЧУК
Фото з мережі