Хроніка 36/2019

Хроніка 36/2019

ВОДІЇ, БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ: НА ДОРОЗІ ДІТИ!
Увечері 1 вересня до Хорошівського відділення поліції надійшло повідомлення про ДТП, унаслідок якої постраждала дитина. Попередньо встановлено, що в селищі Новій Боровій житель обласного центру, керуючи автомобілем ЗАЗ «Таврія», обганяючи попутний транспорт, виїхав на смугу зустрічного руху та збив 9-річну велосипедистку. У результаті ДТП дівчинка отримала травми, через що її доставили до медичного закладу.
Тим часом у с.Зарічанах Житомирського району під колесами «Рено» опинилася дворічна дівчинка. За попередніми відомостями, дитина перебігала проїзну частину дороги. Унаслідок отриманих під час пригоди ушкоджень малечу госпіталізовано.
За обома фактами поліція розпочала кримінальні провадження за ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) ККУ. Усі обставини встановлюються.
Правоохоронці закликають батьків не залишати малих дітей без нагляду й повсякчас нагадувати про елементарні правила безпеки.
Також поліцейські звертають увагу водіїв на те, що з початком нового навчального року на вулично-шляховій мережі побільшає юних пішоходів. Будьте обачними та уважними, не допускайте ризикованих маневрів і дотримуйтеся швидкісних режимів у населених пунктах та поза ними, щоб мати змогу швидко зорієнтуватися в несподіваній зміні обстановки.
ПІД КОЛЕСАМИ АВТІВКИ ЗАГИНУВ ВЕЛОСИПЕДИСТ
Фатальна ДТП сталася 31 серпня. Про те, що в селищі Грантіному травмував чоловіка, водій автомобіля повідомив до поліції сам. Усі обставини з’ясовують правоохоронці.
Попередньо встановлено, що близько 13-ї години в селищі Гранітному водій автомобіля «Volkswagen Touareg», 48-річний житель Малинського району, рухаючись по вул.Залізничній, здійснив наїзд на велосипедиста, 44-річного місцевого жителя, який перетинав проїзну частину.
Унаслідок ДТП велосипедист отримав травми, що виявилися несумісними з життям. Чоловік помер на місці пригоди.
Усі обставини з’ясовуються в рамках розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) ККУ досудового розслідування.
БАНКІВСЬКІ ПРАЦІВНИКИ ЧИ ШАХРАЇ?
Випадки, коли до поліції звертаються громадяни, ошукані псевдобанківськими працівниками, непоодинокі в нашому регіоні. Схеми, якими, на жаль, доволі успішно користуються шахраї, з різних сценаріїв зводяться до однієї мети — дізнатися персональну інформацію щодо карткового рахунку клієнта фінансової установи.
Часто абоненти називаються представниками служби безпеки того чи іншого банку і повідомляють про якісь негаразди з карткою клієнта. У ході подальшого спілкування дізнаються номер платіжного засобу і рахунку, а також іншу конфіденційну інформацію. Це дає змогу зловмисникам використати всі відомості для своєї вигоди.
Що їх ошукали, власники карток розуміють уже після отримання смс-повідомлення про зняття коштів із їх рахунку. Такі випадки кваліфікуються поліцією за ст.190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України.
Запам’ятайте, що реальним банківським працівникам не потрібна ваша персональна інформація. Усі необхідні дані для забезпечення безпеки ваших рахунків і карток вони вже мають. Додаткові відомості важливо зберігати в таємниці і не розголошувати їх стороннім, ким би вони себе не називали, особливо по телефону.
Поліція закликає громадян критично і упереджено ставитися до підозрілих смс-повідомлень про блокування банківських карток. Не поспішайте з вирішенням проблемних питань у розмові з абонентами, у справжності яких ви сумніваєтесь. Будьте обережними під час здійснення будь-яких фінансових операцій. Особисто у фінансових установах перевіряйте відомості, які вам намагаються нав’язати у телефонній розмові.
ЧОЛОВІК ЗАГИНУВ НА ПІДПРИЄМСТВІ
Повідомлення про подію надійшло до Житомирського відділу поліції 29 серпня. Загибель житомирянина розслідується в рамках розпочатого кримінального провадження.
Попередньо встановлено, що 39-річний житомирянин стажувався на одному з підприємств. Під час виконання робіт із підвищеною небезпекою він потрапив під прес й отримав тілесне ушкодження, що виявилося несумісним із життям. За попередньою інформацією, причиною загибелі чоловіка могло стати нехтування правилами безпеки.
Відповідні відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.2 ст.272 (Порушення правил безпеки під час виконання робіт із підвищеною небезпекою) КК України. У рамках кримінального провадження тривають необхідні перевірки.
МАТІР ДІТЕЙ, ЯКІ СОРТУВАЛИ ПЛЯШКИ, ПРИТЯГНЕНО ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ
26 серпня в Інтернеті було поширено відео із записом роботи двох дітей у пункті прийому склотари в обласному центрі. Ювенальні інспектори поліції разом зі службою у справах дітей та Центром соціальних служб встановили та розшукали матір малих та з’ясували обставини вказаної події. Її та дядька, який мав наглядати за дітьми, притягнено до адмінвідповідальності.
34-річна жінка є матір’ю-одиначкою та має доньку 2015 р.н. і сина 2014 р.н. Усі разом вони проживають у Житомирі.
Того дня, за словами жінки, діти пішли з її 41-річним братом прогулятися. Очевидці стверджують, що діти часто разом із чоловіком знаходяться саме на пункті прийому склотари, де сортують пляшки. Відтак ювенальні інспектори роз’яснили матері, яка також є інвалідом, її обов’язки щодо виховання малолітніх.
— Раніше жодної інформації про цю родину в нас не було і приводів для спілкування з нею — теж, — розповіла начальник відділу ювенальної служби ГУНП Житомирщини Наталя Гончарук. — Сім’я перебуває на обліку в Центрі соціальних служб через складні життєві обставини. Після цього випадку ми направили інформацію до служби у справах дітей для забезпечення постійного супроводу дітей.
Щодо матері були оформлені адміністративні матеріали за ст.184 (Невиконання батьками або особами, які їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей) КУпАП. А стосовно її брата — дядька малих, — за ст.173-2 (Вчинення домашнього насильства) КУпАП. На зафільмованому відео видно, як чоловік вдаряє по руках 5-річного хлопчика.
— Нині під посиленою увагою ювенальних інспекторів Житомирщини знаходиться близько 1200 родин. Відтепер серед них буде і ця сім’я, — прокоментував заступник начальника ГУНП Артем Лисогор. — Дітей із таких родин залучають до занять спортом та участі у різнопланових заходах, а з дорослими ведуть профілактично-роз’яснювальну роботу. Як крайній захід, у разі необхідності, порушують перед відповідними службами питання доцільності перебування неповнолітніх у сім’ях.
ВІЙСЬКОВИЙ КОМІСАР ПОПАВСЯ НА ОТРИМАННІ ХАБАРЯ
29 серпня детективи Головного управління Нацполіції спільно з працівниками УЗЕ в Житомирській області затримали військового комісара районного військкомату. Військовослужбовець у званні підполковника вимагав та отримав хабар у розмірі 1 тис. доларів США за сприяння ухиленню від проходження служби одним із призовників.
Протиправні дії військовослужбовця задокументували детективи поліції Житомирщини спільно з працівниками УЗЕ в області. Заходи проводилися під процесуальним керівництвом військової прокуратури Житомирського гарнізону.
Встановлено, що затриманий вимагав та отримав кошти від хлопця, який призивався на строкову військову службу за створення умов для ухилення. Предмет хабара вилучено. Попередня правова кваліфікація події — ч.3 ст.368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, яка займає відповідальне становище) КК України. Триває досудове розслідування.
Військового комісара затримано в порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) КПК України. Відповідно до санкції цієї статті чоловікові може загрожувати кримінальне покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 10 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ВИЯВИЛИ ЛЮДИНУ, ЯКА ПЕРЕБУВАЛА В РОЗШУКУ
У п’ятницю, 30 серпня, у сервісному центрі МВС у Новограді-Волинському затримали чоловіка, якого розшукують правоохоронці.
16 серпня до територіального сервісного центру МВС № 1844 звернувся 27-річний мешканець Новоград-Волинського району з наміром отримати довідку про відсутність судимості з метою подання до військового комісаріату. Згідно з процедурою довідка виготовляється в термін до одного календарного місяця, тож чоловік заповнив запит і лишив свої контактні дані, щоб отримати повідомлення, коли документ буде готовий.
Однак, під час підготовки довідки про несудимість було встановлено, що чоловік розшукується за однією із баз даних. У зв’язку з цим про подію повідомили до Новоград-Волинського відділу поліції ГУНП в Житомирській області.
Через два тижні після замовлення довідки — 30 серпня, чоловік прийшов до сервісного центру МВС за документами, де його затримали правоохоронці.
Сервісний центр МВС у Житомирській області

З МОТОЦИКЛА — У РЕАНІМАЦІЮ
Про це 3 вересня повідомила пресслужба ГУНП в Житомирській області. «Попередньо встановлено, що близько 17-ї години 2 вересня водій мотоцикла «Хонда», 29-річний житель м.Баранівки, рухаючись по вул.Некрасова в райцентрі, не впорався з керуванням і в’їхав у бетонну опору лінії електропередач. Унаслідок ДТП мотоцикліст і його 29-річний пасажир із тяжкими травмами госпіталізовані до реанімаційного відділення лікарні», — повідомили в поліції.

Того ж дня, за інформацією прес-служби ГУНП в області, близько 21-ї години до поліції Коростенського району надійшло повідомлення про ДТП у с.Горщику.
«22-річний місцевий житель, керуючи автомобілем BMW і рухаючись центральною вулицею, не впорався з керуванням, виїхав на узбіччя і зіткнувся з електроопорою, після чого злетів у кювет. У результаті керманич отримав тілесні ушкодження, з якими його було доставлено до медичного закладу», — йдеться в повідомленні.
Правоохоронці додають, що в обох випадках ймовірною причиною дорожніх пригод могло бути ігнорування безпечної швидкості руху. Правоохоронці звертаються до водіїв, закликаючи до безумовного дотримання ПДР та швидкісних режимів.
Житомир.info