Україна — Ірландія: дружба у сфері ландшафтного дизайну

Україна — Ірландія: дружба у сфері ландшафтного дизайну

ПОРАДИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО БІЗНЕСМЕНА: ЯК ПОКРАЩИТИ ВИГЛЯД МІСТА І РУХАТИСЯ ВПЕРЕД
Сучасний світ не має кордонів. От і наш «Звягель» днями дістався Ірландії — одного з успішних Британських островів із малочисельним населенням у 6 мільйонів людей. Ексклюзивна мандрівка примірника нашої газети стала можливою завдяки візиту в редакцію Падера Коллінза, котрий відвідав Новоград-Волинський на запрошення друга і бізнес-партнера, містянина Сергія Литвинчука.

Понад 15 років триває їх обмін досвідом у сфері ландшафтного дизайну. Ірландські садівничі традиції Сергій крок за кроком застосовує на нашій території, маючи розсадник у с.Галах «Декор Звягель-сад» із вирощування дерев. Аналогічний розсадник — «Irish Tree Cehtr» («Ірландський Центр Дерева»), але значно масштабніший — із 25-річним досвідом, заснований на потужному ірландському досвіді озеленення, має Падер в ірландському місті Кілдорері. 16 років тому Сергій приїхав в Ірландію на практику, навчаючись тоді на лісогосподарському факультеті, — відтоді допочаткувалася дружба між чоловіками. Яким започаткувалася цікава співпраця без кордонів здатна вигідно позначитися на сучасному ландшафті нашого міста, про це читайте в нашому наступному інтерв’ю.
«ОНОВЛЮЄМО МІСТА Й СЕЛА ДЕКОРАТИВНИМИ ДЕРЕВАМИ»
— Ми спеціалізуємося на виробництві і посадці зрілих декоративних дерев, — розповів Падер, — пропонуємо ідеальні рішення для садів. Наша компанія обслуговує також громадські парки, території фірм та установ, приватні обійстя та маєтки. Допомагаємо в оновленні міст і сіл за рахунок посадки зрілих декоративних дерев.
Громадська ініціатива власника розсадника — за свій кошт облаштувати в’їзд у містоПадер є експертом в ірландських і європейських дендраріях, з юних років цікавився деревами й садівництвом. Свого часу він набув досвіду роботи в Англії і Нідерландах, і ось уже 25 років його центр вирощує понад двісті сортів декоративних дерев, експортуючи екземпляри своєї рослинної колекції в різні країни Європи. Понад сто тисяч людей за час роботи стали клієнтами «Ірландського Центру Дерева».
Тут команда досвідчених лісоводів не лише вирощує і висаджує рослини (зокрема, рідкісні) для замовників, а й супроводжує догляд за ними, щоб зберегти дерева красивими і здоровими. Використовують спеціальні методи обрізки, збільшуючи тривалість їх життя.
Ця садівнича компанія є прикладом одного з успішних бізнес-проектів, що зовсім не дивина в Ірландії — країна стабільно посідає стійкі позиції у світових рейтингах за легкістю ведення бізнесу або простотою реєстрації підприємств. Журнал «Forbes» раніше визнав цю країну кращою для підприємців, адже вона вигідно вирізняється завдяки економічній і політичній стабільності, прогресивному законодавству, великій кількості висококваліфікованих професіоналів і гнучкій системі оподаткування. Як кажуть: «Дружити треба з кращими — порівняння буде болючим, але ви будете рости».
МІРКУВАЛИ НАД ДИЗАЙНОМ «КОЛА»
І вони дружать. Наш земляк Сергій Литвинчук при цьому намагається запозичити і втілити прогресивні ідеї. Зауважу, що ми з нетерпінням, Сергію, чекатимемо на їх втілення. Зокрема, щодо викладеної нижче ідеї.
— Ми гуляли містом, обговорюючи, які зміни можна зробити для ландшафтного дизайну, — розповів новоград-волинець. — Оглянули місця в центральній частині, які потребують негайного оновлення. Міркували, наприклад, яким чином можна було б оформити «коло» в центрі міста. У мене є намір зробити клумбу безкоштовно, власними зусиллями на волонтерських засадах, але потрібні будуть дозволи і сприяння влади. Де в місті бачите гарні зелені ландшафти, — це моя робота. Наприклад, біля фабрики «Леся» сім років тому ми зробили дизайн клумб на території. Чимало працюємо в районі та за його межами.
Падер розповів, що з цікавістю спостерігає за поступовим розвитком ландшафтного дизайну в Україні. Звісно, це відбувається не настільки швидко, як у Європі, і для реального поступу потрібно багато змін.
— Усі ваші традиції садівництва запозичені з колишніх радянських часів, — висловив професійну думку власник розсадника. — Потрібно додати більше кольорів, урізноманітнити рослинність, перенести її з інших ареалів на територію України. Щоб у вас росли не лише липи, дуби, каштани, а й, скажімо, буки червонолисті та жовтолисті, квіти, які можуть рости поруч із деревами і не конкурувати, доповнюючи один одного. Лише подорожуючи світом і споглядаючи нові тенденції в інших країнах, можна щось змінювати. У Європі ця індустрія надзвичайно швидко розвивається. Донедавна в нас можна було спостерігати один вид дуба, а тепер — близько 15 із різними формами, кольором листя. Ніщо не стоїть на місці, і ландшафтний дизайн — не виняток.
ЯК ПРИВЕРНУТИ УВАГУ ТУРИСТІВ?
У тому числі — за рахунок оновлення ландшафту, — переконані фахівці-садівники. Звісно, кажуть, усе впирається в кошти. І тут ірландець радить гуртуватися з однодумцями, вкладати зусилля, бодай незначні кошти, а тоді підтягнуться і влада, і бізнесмени. Такий досвід за кордоном дуже розповсюджений. Гроші, у тому числі вкладені в дизайн територій, обов’язково повернуться фінансовими надходженнями від туристів, які захочуть приїхати і помилуватися красивими краєвидами.
— Коли ви прийдете до влади з ідеєю просити гроші на якийсь проект, то вам навряд чи їх дадуть, — розповів Падер про свій ірландський досвід. — Якщо ж повідомите, що знайшли волонтерів, які зацікавлені і допомагатимуть коштами та фізичною силою, то цим засвідчите, що хочете не вкрасти гроші, а покращити вигляд міста. Тоді влада, очевидно, виявить бажання підтримати ідею.
Ірландці готові втілювати суспільнозначимі для громади проекти. Звісно, не останню роль відіграє в цьому прагненні рівень забезпеченого життя. Утім, коли наша розмова зайшла
в русло про «бідних українців і пошук хліба насущного», то чоловік запевнив: навіть за таких умов гуртом можна втілити будь-яку ідею. І потрібно це робити, не чекаючи, що зробить хтось інший.
ПРОЕКТИ, СПРЯМОВАНІ НА ОБ’ЄДНАННЯ ЛЮДЕЙ
— Останній мій реалізований проект — це в’їзд у місто, — розповів він. — Я подарував для цього 80 дерев зі свого розсадника, найняв дизайнера, який за ними доглядає. Це для мене коштувало грошей, але подібні вчинки запускають певний рух. Інші бізнесмени також починають вкладати гроші в добробут міста, влада активізується. Виходить об’єднання громади.
Таке об’єднання народилося в Кілдорері шість років тому, коли Падер Коллінз очолив організацію, що згуртувала дизайнерів і власників розсадників. Разом вирішили зробити громадський парк для об’єднання діаспор, схожий на відоме туристичне місце в Каліфорнії. Кожен бізнесмен виділив на це кошти, висадили близько сотні екзотичних дерев, спільну ідею було реалізовано. «Потрібно робити проекти, спрямовані на об’єднання людей, щоб корисні справи зростали в геометричній прогресії, а з ними — добробут громади», — наполягає бізнесмен на успішності життєвого правила.
МИ ЛЮБИМО КВІТИ, ЄВРОПЕЙЦІ — ДЕРЕВА
Підхід до ландшафтного дизайну за кордоном є більш практичним, аніж в українців. Ми любимо квіти на клумбах, а європейці вважають, що краще посадити дерево чи декоративні кущі (їх не потрібно, як квіти, саджати щороку), які розростатимуться і не потребуватимуть прискіпливого догляду. Найбільші улюбленці Падера, які часто використовує його компанія, — це різні форми дубів. Трапляються замовлення, у яких клієнти хочуть бачити екзотичні рослини з різних країн.
— Європейським дизайнерам ландшафтів раджу запозичити в українців любов до фруктових дерев. Вони ростуть практично на кожному приватному подвір’ї у вас. Це — дуже оригінально: і корисно, і гарно, — каже ірландський бізнесмен.
УКРАЇНЦІ МАЮТЬ ПРОКИНУТИСЯ ВІД СНУ
— Ви недостатньо себе ідентифікуєте, — вважає ірландець. — Упродовж п’ятнадцяти років, приїжджаючи сюди, я бачу, як Україна не може визначитися. То її тягнула за собою Росія, тепер ви чекаєте на допомогу Європи. Проте ЄС реально щось робитиме, лише коли отримає меседж, що ви здатні працювати над розвитком. Нині Європа спостерігає за українцями. Думати раджу лише про себе, об’єднуючись усередині країни. Таким чином успіх прийде значно швидше, ніж тоді, коли хтось і кудись вас тягнутиме. Такий самий принцип діє всередині міста. Хочете підтримки у ваших починаннях — почніть об’єднуватися і діяти. Має бути поєднання ініціатив, патріотизму, грошей. Україна — фантастична країна, пам’ятайте і вірте у свої сили!
Більшість ірландців, за словами Падера Коллінза, вважають себе успішними і щасливими. І це не тому, що хтось приніс добробут на блюдечку. «Скрізь є люди, які вважають себе нещасними, — сказав європеєць. — Вони — токсичні, треба їх оминати. Якщо ви зробите хобі своєю роботою, то вам ніколи не доведеться працювати. Це також — секрет щастя».
Україні європеєць порадив прокидатися від сну і маленькими ефективними кроками швидше прямувати вперед.
Юлія КЛИМЧУК