Новий колір — новий техпаспорт: що робити водію після зміни кольору авто?

Новий колір — новий техпаспорт: що робити водію після зміни кольору авто?

\"НовийЧасто в ході експлуатації авто виникають проблеми з його зовнішнім виглядом, зокрема — з лакофарбовим покриттям: дрібні подряпини, вигорання на сонці, сліди від хімії, корозійні процеси тощо. Щоб повернути автівці гарний вигляд, дехто проводить «косметичний» ремонт, а для когось — це привід кардинально змінити колір.
Втілення на автівці всіх ваших кольорових фантазій або дизайнерських рішень вимагатиме обов’язкового проходження процедури перереєстрації оновленого автомобіля в одному із сервісних центрів МВС, відповідно до п.33 постанови Кабінету Міністрів України 1388-98. Тобто, після перефарбування авто або нанесення на нього плівки перереєстрацію необхідно здійснити упродовж 10 діб від часу виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів.
Автовласник або довірена особа може звернутися до будь-якого територіального сервісного центру МВС, незалежно від місця проживання або реєстрації з такими документами:

  • паспорт:

  • ідентифікаційний номер;

  • доручення на уповноважену особу (за необхідності);

  • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.


Під час огляду автомобіля працівники сервісного центру МВС колір визначають візуально та надають висновок, у якому вказується колір автомобіля.
Цікаво, що нині при реєстрації автомобіля в графі «колір» вписують лише 11 основних кольорів без уточнень щодо відтінків: чорний, синій, зелений, бежевий, червоний, фіолетовий, оранжевий, жовтий, білий, коричневий, сірий. Таким чином, це дає автовласникам право не здійснювати перереєстрацію своєї автівки, якщо навіть було суттєво змінено відтінок без зміни основного кольору.
Важливо зазначити: якщо на автомобіль нанесено два і більше кольорів, то згідно з наказом МВС №12 від 11.01.2005, основним кольором ТЗ вказується колір його нижньої частини.
Сервісний центр МВС у Житомирській області