Хроніка 37/2019

Хроніка 37/2019

РИБПАТРУЛЬНІ ВИЛУЧИЛИ 1 500 МЕТРІВ СІТОК
З 1 по 8 вересня держінспекторами викрито 27 порушень правил рибальства, 14 з них — грубих.
Загалом вилучено 35 одиниць заборонених знарядь лову, зокрема 30 сіток.
Першого вересня на р.Случі, поблизу селища Городниці Новоград-Волинського району, рибоохоронні патрульні затримали одразу п’ятеро осіб, які здійснювали незаконний вилов раків. Порушники добували їх ручним збиранням та перевищили дозволену норму вилову. Збитки, завдані рибному господарству, склали 4 105 грн.
У неділю, 8 вересня, проведено рибоохоронний рейд в Андрушівському районі. На р.Гуйві, поблизу с.Млинища, двоє громадян здійснювали вилов водних біоресурсів за допомогою забороненого знаряддя лову — «топтухи». Знаряддя лову вилучено та опломбовано.
Згодом затримано громадянина, який ловив рибу двома сітками з дерев’яного човна. Інцидент стався на р.Гуйві, поблизу с.Старосілля. Завдяки оперативним діям рибоохоронних патрульних, водних біоресурсів порушнику добути не вдалося. На осіб оформлені адміністративні протоколи за ч.4 ст.85 КУпАП.
Того самого дня під час рибоохоронної роботи на р.Гуйві, поблизу с.Іванкова Андрушівського району та с.Ліщина Житомирського району, виявлено та вилучено з водойми п’ять сіток загальною довжиною 450 метрів. Складено два акти виявлення безхазяйного майна.
В управлінні Держрибагентства в Житомирській області функціонує телефонна «гаряча лінія»: (067) 414-60-74. Про порушення правил любительського і спортивного рибальства, порядку придбання чи збуту риби прохання повідомляти за вказаним номером телефону.
04141.com.ua

ВИРОСТИВ КОНОПЛІ НА ТРИ МІЛЬЙОНИ ГРИВЕНЬ
Під процесуальним керівництвом Бердичівської місцевої прокуратури закінчено досудове розслідування в кримінальному провадженні стосовно жителя, який незаконно посіяв, вирощував, виготовляв та зберігав у особливо великих розмірах заборонену рослину — коноплі. Наразі обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч.3 ст.307 КК України скеровано до суду для розгляду по суті.
Досудовим розслідуванням установлено, що житель Бердичівського району, 1991 року народження, у лісосмузі між селами Маркушами та Кикишівкою налагодив виготовлення наркотичного засобу — канабісу.
Для цього «аграрій» спорудив приміщення, де висушував та подрібнював рослинну сировину. До того ж, виготовляв заборонений наркотичний засіб із власноруч посіяних та вирощених конопель, заради чого навіть жив у курені, стережучи посіви.
У жовтні минулого року працівниками Бердичівського відділу поліції у своєрідній «наркогуральні» було виявлено та вилучено близько 40 наповнених рослиною мішків. Загальна вага вилученого наркотичного засобу сягнула 245 кг, а його вартість на тіньовому ринку становить близько трьох млн грн. Справу розглядатиме Бердичівський міськрайонний суд. Публічне обвинувачення здійснюватиме місцева прокуратура.
За таку протиправну діяльність чоловіку, який раніше вже двічі притягувався до кримінальної відповідальності за злочини у сфері обігу наркотичних засобів, загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від дев'яти до дванадцяти років із конфіскацією майна.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

ПЕРЕВЕРНУВ ФУРУ З ДИЗПАЛЬНИМ
ДТП сталася 6 вересня, о 14:30, на 52 кілометрі автодороги Васьковичі-Шепетівка. Водій вантажного автомобіля DAF з напівпричепом не впорався з керуванням та з’їхав у кювет, де вантажівка перекинулася. Автомобіль отримав механічні пошкодження. Ніхто з людей не постраждав.
На місці події працювали поліцейські Ємільчинського відділення Новоград-Волинського відділу поліції та рятувальники, оскільки в результаті дорожньо-транспортної пригоди пошкоджено ємкість із дизельним пальним. Завдяки вжитим заходам, вдалося вчасно запобігти небезпечним наслідкам розлиття паливної суміші.
Під час фіксації всіх обставин ДТП правоохоронці запідозрили в 55-річного водія, жителя Львівщини, стан алкогольного сп’яніння. У крові в нього зафіксували 1,87 проміле. Для встановлення всіх обставин та оформлення відповідних адміністративних матеріалів водія було доставлено у відділення поліції.
04141.com.ua

ПОБИВ СТУДЕНТКУ — ЗАСУДИЛИ ДО 13 РОКІВ
Хлопця, який у січні 2018 року побив житомирську студентку Вікторію Шилюк, засудили до 13 років ув’язнення з конфіскацією половини його майна та стягненням моральної шкоди. Судовий процес тривав значний проміжок часу, оскільки обвинувачений вини у скоєнні злочину не визнавав, для доведення сторона обвинувачення долучила ряд доказів, експертиз. Суд допитав більше 10 свідків.
«Обвинувачений вину не визнав, заявлений цивільний позов потерпілої та прокурора також. У виступі в судових дебатах та виступі з останнім словом не пролунало навіть слів каяття та співчуття чи вибачень», — йдеться у повідомленні. Обвинуваченого визнано винним за вчинений злочин, передбачений ч.4 ст.187 КК України.
«Задоволено цивільний позов потерпілої про стягнення матеріальної та моральної шкоди на загальну суму 1098955 грн, але будь-які кошти не зможуть повернути втрачене здоров’я, душевний спокій», — пише прес-служба Богунського суду.
ОЗБРОЄНИЙ НАПАД НА ІНКАСАТОРІВ
Навпроти Житомирського лабораторного центру 9 вересня невідомі вчинили напад із застосуванням вогнепальної зброї на поліцейських групи фізичної охорони, коли ті переносили сумку з грішми з магазину до спеціального автомобіля. Унаслідок події один із поліцейських охорони отримав поранення в ногу. Наразі чоловік знаходиться в лікарні.
«Водночас він встиг убезпечити кошти, закинувши сумку з грошима в автомобіль, інший у той час заблокував автомобіль зсередини», — розповіла речниця ГУНП у Житомирській області Алла Ващенко. За її словами, ранкову стрілянину бачили кілька десятків людей.
«Подія сталася зранку в центральній частині міста, поліцейські опитали кілька десятків людей, які можуть щось посвідчити. Наразі працюють слідчі, встановлюючи всі обставини», — говорить Алла Ващенко.
Подію попередньо кваліфікують за статтею «Розбійний напад». На території Житомирської області розпочали оперативні заходи для затримання озброєних нападників.
УРОКИ З ПОЛІЦЕЙСЬКИМИ — НОВИЙ ПРЕДМЕТ У ШКОЛАХ
Триває проведення профілактичних заходів «Урок із поліцейським». Уже за перший тиждень навчання для 5 тисяч учнів офіцери поліції провели заняття з правової обізнаності та загальних правил безпечної поведінки.
Діти з поліцейськими обговорюють небезпечні ситуації, у які можна потрапити дорогою до школи чи додому, перебуваючи без супроводу дорослих. Також учні повторюють або й вивчають основні правила дорожнього руху, знайомляться з іншими аспектами безпеки.
— Щоб застерегти дітей від неприємностей або вчинення правопорушень, важливо донести до них, які саме вчинки є неправильними, чому не можна ображати своїх товаришів, оточуючих людей, — коментує начальник підрозділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності ГУНП Житомирщини Наталія Гончарук.
Заняття мають різний формат: від бесід у класі до творчих конкурсів. Школярі мають нагоду не просто познайомитися з поліцейськими, а й розпитати про особливості їх роботи. Правоохоронці запевняють, що подібні уроки-зустрічі в загальноосвітніх закладах триватимуть увесь навчальних рік.
МОЛОДИК ВИКРАВ СКРИНЬКУ ДЛЯ ПОЖЕРТВ
До поліції 7 вересня звернулася голова благодійної громадської організації з повідомленням про викрадення скриньки для пожертв. Поліцейські встановили особу грабіжника того ж дня і затримали.
Подія сталася в Бердичеві, близько 10 год, в одному з магазинів райцентру. Молодик на очах у продавчині та кількох покупців схопив скриньку для пожертв із прилавку та кинувся втікати. Навздогін побіг водій автомобіля, який саме привіз до магазину товар. На жаль, йому не вдалося затримати молодика, однак він встиг його роздивитися.
Згодом, завдяки опису водія, дільничний офіцер зміг запідозрити в причетності до злочину конкретного чоловіка. А під час перевірки його за місцем проживання, інформація підтвердилася — у спальні підозрюваного було вилучено частину викрадених грошей. Скриньку, за словами крадія, він спалив. За цим фактом розпочато кримінальне провадження за ст.186 (Грабіж) КК України.
Нині 36-річний бердичівлянин затриманий у порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) КПК України. Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу.
Раніше чоловік притягувався до кримінальної відповідальності за вчинення крадіжок.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

АВТОМОБІЛЬ ЗБИВ ДИТИНУ, ЯКА ВИЙШЛА З МАРШРУТКИ
На вулиці Вільський Шлях у Житомирі авто збило 10-річну дівчинку, яка вийшла з маршрутки. Дорожньо-транспортна пригода трапилася зранку 10 вересня, — повідомила старший інспектор управління патрульної поліції області Тетяна Носадчук.
З її слів, на зупинці дівчинка вийшла з маршрутки і потрапила під колеса автомобіля «Ford».
«Школярка вибігла на дорогу раптово, і водій не встиг загальмувати. «Швидка» забрала дитину в дитячу обласну лікарню на Станишівку, про стан дівчинки наразі нічого невідомо», — розповіла старший інспектор, і за півгодини уточнила: на щастя, дівчинка не отримала ушкоджень і з мамою пішла до школи.
Житомир.info