Новий порядок перевірок Держпраці

Добрий день, редакціє газети «Звягель»! Кабінетом Міністрів був прийнятий новий порядок перевірок Державною службою України з питань праці. У чому полягають основні зміни?
Андрій К., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Постановою КМУ від 21 серпня 2019 р. №823 «Деякі питання здійснення державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю» було затверджено:

  • Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю;

  • Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю.


Ця постанова також відновлює право органів місцевого самоврядування здійснювати контроль за працею з питань:

  • своєчасного та в повному обсязі оплати праці;

  • дотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці;

  • оформлення трудових відносин.


Тепер Держпраці буде перевіряти бізнес у разі:

  1. Невиконання письмових розпоряджень контролюючого органу (Держпраці);

  2. Отримання звернення працівника про порушення його трудових прав;

  3. Отримання інформації з відкритих джерел і ЗМІ про те, що на підприємстві є неоформлені працівники;

  4. Повідомлення від інших контролюючих органів про порушення трудового законодавства. Наприклад, податкової служби або пенсійного фонду;

  5. Виявлення заборгованості із заробітної плати;

  6. Виявлення невідповідності задекларованій кількості працівників із об’ємами виробленої продукції;

  7. Якщо 30 і більше відсотків працівників отримують менше мінімальної заробітної плати;

  8. Якщо на підприємстві або у ФОП протягом місяця мінімум на 20% збільшилася кількість працівників, які працюють неповний робочий день;

  9. Якщо один і той самий виконавець надає послуги (виконує роботу) з цивільно-правових договорів (ЦПД) у одній компанії або ФОП більше року;

  10. Якщо на підприємстві або у ФОП упродовж року не було проведено індексацію зарплат;

  11. Якщо на підприємстві або у ФОП мінімум 30% працівників оформлені за цивільно-правовими договорами (ЦПД);

  12. Якщо на підприємстві або у ФОП працює 20 і більше працівників і протягом місяця пройшло скорочення штату мінімум на 10%;

  13. Отримання доручення Прем’єр-міністра, уповноваженого з прав людини, за запитом народного депутата.


Також слід звернути увагу, що перевірки, як і раніше, будуть проводитися через інспекційні відвідування та невиїзні інспектування, що проводять інспектори Держпраці та органів місцевого самоврядування.
Інспектори мають право в будь-яку годину доби з урахуванням вимог законодавства про охорону праці проходити до будь-яких виробничих, службових, адміністративних приміщень об’єкта відвідування, у яких використовується наймана праця, а також ознайомлюватися з будь-якими книгами, реєстрами та документами, ведення яких передбачено законодавством про працю, що містять інформацію/відомості з питань, які є предметом інспектування.
Якщо інспектор виявить порушення у сфері праці, то він спочатку вносить припис на їх усунення і визначає строк для цього. У свою чергу, роботодавець зобов’язаний усунути порушення трудового законодавства у визначений строк.
При цьому, якщо роботодавець усуне порушення у визначений строк, його не оштрафують. Штрафувати Держпраці буде тільки у випадку невиконання приписів.
Водночас, це правило не працює в разі використання праці неоформлених працівників — заходи до притягнення роботодавця та його посадових осіб до відповідальності в такому випадку вживатимуться одночасно із внесенням припису, незалежно від факту усунення виявлених порушень у ході інспекційного відвідування або невиїзного інспектування (п.29 цього Порядку). У такому разі доведеться не тільки усунути порушення, а й сплатити штраф у понад 125 тис. грн за кожного неоформленого працівника.
Також інспектор передасть матеріали до суду, і суд вирішуватиме питання про адміністративну відповідальність винуватця порушення — штраф до 17 тис. грн.