Бюджет участі розворушив громаду

Бюджет участі розворушив громаду

20 із 27 проектів Бюджету участі-2019 схвалила робоча група. Із них 3 були направлені на доопрацювання, ще 4 — відхилені через невідповідність положенню. Про це на сторінці у Фейсбуці пише ініціатор запровадження проекту в Новограді, депутат Сергій Хапчук.
Він же повідомляє, що проекти передані профільним управлінням міської ради, які тепер мають вивчити документацію і винести свої рішення. Через тиждень робоча група надасть точний перелік проектів на голосування. Інформація про це буде розміщена на сайтах НМВР та в ЗМІ.
Цьогоріч голосування за проекти відбудеться у два способи: в електронній формі (для цього визначені адміністратори та оператори електронної системи голосування) та за допомогою паперового бюлетеня.
«Участь людей у розподілі бюджету Новограда-Волинського розширюється. І самоврядування поступово стає схожим на свою назву», — резюмує Сергій Хапчук.
«У мене в голові запитання: як можна довести громадян до такого відчаю, що вони за поточним ремонтом тротуарів, спортзалів, дитячих майданчиків звертаються до Бюджету участі? — висловила свою думку активістка Мирослава Андрощук. — Тут мали бути генії з новими ідеями. Це мали б бути ноу-хау, якими б із задоволенням користувалися жителі міста. Натомість деякі автори вимушені ініціювати проекти, щоб відремонтувати дитячий майданчик у садочку чи спортивний зал у школі. Усі проекти — чудові. Дуже хочеться, щоб вони всі були реалізовані. Я радію, що в нас є стільки чудових людей, котрі хочуть зробити своє місто кращим».
Дехто з авторів удруге подає свої проекти на БУ, серед таких людей — Анна Власюк. Торік вони з чоловіком ініціювали проект дитячого майданчика «Мультяшки» у Парку культури та відпочинку, тепер на меті — «Шахове королівство» у тому ж парку: з парковими шахами і столиками в зоні відпочинку.
— Бюджет участі — це інструмент розвитку, руху вперед, створений спонукати громаду творити місто власними руками, своїм баченням, потребами, розумінням того, як ми хочемо жити в місті комфортному, безпечному, цікавому, — каже Ганна. — Особисто мене проект надихає на пошук нового — того, чого ще немає, що є вимогою часу. А ще для мене особисто це — соломинка, яка не дає опустити руки. Адже знаю, якщо мене підтримають люди, то я не матиму жодного права не виправдати їхню довіру.
У наступних номерах ми обов’язково детальніше розповімо про всі проекти, що візьмуть участь у БУ, а вже в жовтні відбудеться голосування за п’ять найкращих. Кожен мешканець отримає можливість вплинути на результат.
А на цих вихідних відбудеться довгоочікувана презентація п’ятого проекту БУ, ініційованого містянами торік, — встановлення тренажерного майданчика в мікрорайоні «Зелені».
Ідея, нагадаємо, втілена за ініціативою мешканки мікрорайону Ганни Гурковської та команди однодумців, які доєдналися. «Звягель» писав про це в минулому номері газети. Про свій досвід активісти обіцяють розповісти громаді та готують цікаву презентацію реалізованого спортивного проекту. Захід відбудеться о 14-й годині в День фізичної культури і спорту — у суботу, 14 вересня. Запрошуються всі охочі!
Юлія КЛИМЧУК
Фото з мережі