Новоград задихається від отруйного диму

Новоград задихається від отруйного диму

Щодня в місті чути сирени машин служби порятунку. У більшості регіонах країни повідомляють про високий рівень 4-5 класу пожежної небезпеки в екологічних системах унаслідок сухої, спекотної погоди. Новоград-Волинський регіон, на жаль, не виняток. Проте, для паліїв із нашого міста і району тривожні повідомлення, як кажуть, по цимбалах — вони продовжують наводити лад біля своїх будинків та на городах, спалюючи суху траву та листя. Настільки завзято, що аж гай шумить. Увечері і навіть зранку не можна відкрити вікна, що свідчить як про людську халатність, так і некомпетентність відповідальних служб. Бо віз і нині там.
Ще одна проблема — димить полігон сміттєвих відходів. За спостереженнями містян, це триває з квітня, але надії, що проблему влада вирішить найближчим часом, — немає. Адже ситуація повторюється з року в рік через порушення технології будівництва полігону — гази, що утворюються під завалами сміття, провокують його загоряння. Хто винен і чому так сталося? Хто відповідатиме за небезпечний вплив на здоров’я людей та екологію? Ці питання давно хвилюють громаду, але вичерпні відповіді досі не пролунали.
Влада, поліція, пожежники, інспекція благоустрою — усі запевняють, що працюють у режимі підвищеної готовності, щодня відслідковуючи ситуацію. Як повідомила в.о. міського голови Оксана Гвозденко, роботи з локалізації загоряння сміття на полігоні ТПВ перебувають під постійним контролем влади.
«Залучено 7 одиниць спеціалізованої техніки, організовано підвіз води та завезення землі для розгортання бульдозером на території загоряння. Площа загоряння сміття значно зменшена та знаходиться під контролем пожежників», — повідомляє сайт міської ради.
Робочий день місцевої інспекції благо-устрою нині триває до пізньої темряви. Саме з її настанням палії активізуються, попри загрозливі наслідки діянь, про які говорять екологи. Чи не щовечора проводяться рейди, мета яких — боротьба з паліями, проте засідання адмінкомісії відбуваються 1-2 рази на місяць, а низькі штрафи від 340 до 1 тис. 700 гривень нікого не лякають.
Мережу колотить від обурливих коментарів, але далі зі скаргами вирушають не всі. Старший інспектор Анатолій Войтович розповів, що містяни в реальному, а не віртуальному житті в цьому питанні не активні. Фотофакти викладають лише в Інтернеті, до інспекції звертаються дуже мало — лише декілька дзвінків надійшло в інспекцію благоустрою.
Слід, до речі, віддати належне інспекції, яка вчиться працювати по-новому: особу правопорушника на одному з провулків встановлено саме після реакції на фото в мережі. А 12 вересня, коли верстався номер, заплановане засідання адмінкомісії, де накладатимуть штрафи й на інших порушників. Чекатимемо на звіт, про результати повідомимо в наступному номері «Звягеля».
На дошки оголошень розклеюють та в руки людям інспектори дають інформацію щодо заборони спалювання. Закликають звертатися зі скаргами на паліїв за адресою: вул.Шевченка, 15, ІІІ-й пов. каб. 1, 2 або за тел.: 3-01-90, моб. (067) 275 34 32.
З початку вересня на території міста та району сталося 23 пожежі, з них 16 — пожеж сухої трави на відкритій території. Усі вони спричинені людською недбалістю. Від неї, як повідомив губернатор В.Бунечко, який відвідав на днях наше місто, лише в Ушомирі згоріло 10 хат.
Проблема задимленого Новограда відкрила двері в місцевій «шафі зі скелетами». «На вулиці — купи сміття, ніхто його не забирає. Йдеш по вулиці, наче по смітнику. Організуйте вивіз сміття, а потім штрафуйте! Якби люди не палили, то по дорозі вже не можна було б проїхати! Добре, що у вас на поверхах сміття не росте», — актуальне звернення в мережі про недопрацювання влади. «Вилазить» і ставлення до проблеми відповідальних служб: «Подзвонили в поліцію — нам запропонували телефонувати в пожежну, бо це не справа поліціянтів. При дзвінку до пожежної нам відповіли, що з вишки їм диму не видно, отже, і вогню ніякого немає».
Поки Новоград лишається в диму, це свідчить, що з боку контролюючих органів і містян не докладено належних зусиль. Цього разу винна не лише влада. А збільшити штрафи і покарати винних, надавши процесу гласності, — один із важелів впливу.
Юлія КЛИМЧУК
Фото з мережі