Хроніка 38/2019

Хроніка 38/2019

НА ВИХІДНИХ У ДТП ТРАВМОВАНО ДЕСЯТОК ОСІБ
ДТП сталися в Житомирському, Любарському, Малинському та Новоград-Волинському районах. Тілесні ушкодження отримали щонайменше дев’ятеро осіб. У більшості випадків поліція вже розпочала досудові розслідування.
Увечері 15 вересня до обласної лікарні в тяжкому стані було доставлено 25-річного жителя села Ковалівки Житомирського району. Як з’ясувалося згодом, травми хлопець отримав у результаті ДТП.
Попередньо, 38-річний водій автомобіля «Volkswagen», рухаючись автодорогою Виступовичі-Житомир-Могилів-Подільський, поблизу селища Гуйви, не впорався з керуванням та здійснив наїзд на хлопця, коли той перетинав проїзну частину дороги на пішохідному переході. Унаслідок ДТП у Житомирському районі 15 вересня постраждав 79-річний велосипедист. Пенсіонер перетинав дорогу на своєму двоколіснику, коли зіткнувся з автобусом під керуванням 64-річного жителя обласного центру, який рухався в напрямку Житомира. Керманич двоколісника отримав чисельні травми, з якими його було доставлено до районної лікарні.
Ще одна ДТП сталася в неділю на автодорозі Київ-Ковель-Ягодин, поблизу села Пиріжки в Малинському районі. За попередньою інформацією, 67-річний водій «Renault Kangoo» не впорався з керуванням та допустив зіткнення з автомобілем ГАЗ 3110, коли той проїжджав перехрестя. Унаслідок ДТП 66-річна пасажирка автомобіля «Renault» отримала чисельні травми, після чого жінку було госпіталізовано до травматологічного відділення районної лікарні. У більшості випадків поліція Житомирщини вже розпочала досудові розслідування.
— Безпека на дорозі є одним із пріоритетних напрямків превентивної діяльності поліції, тож ми закликаємо водіїв та пішоходів до безумовного дотримання Правил дорожнього руху задля вашої безпеки та безпеки інших його учасників, — зауважив заступник начальника ГУНП у Житомирській області Артем Лисогор. — Загалом із початку року на автошляхах регіону сталося 4 237 ДТП, з них 914 — з потерпілими. У результаті загинуло 127 осіб і травмовано 949.
«ПОЗИЧИВ» ВЕЛОСИПЕД
16 вересня поліцейські викрили 28-річного жителя с.Суховолі в шахрайському заволодінні майном жителя райцентру. Згодом чоловік продав чуже добро, а отримані гроші витратив на власні потреби. Нині його затримано, а майно після проведення необхідних експертиз повернуть власникові.
Як розповів заявник, 42-річний житель райцентру, кілька днів тому незнайомий чоловік зайшов до його обійстя та попросив велосипед, мотивуючи нагальною потребою. Як гарантію повернення двоколісника, залишив власні речі. Утім незнайомець не повернувся ані через півгодини (як обіцяв), ані до вечора. З тим заявник і прийшов до поліцейських.
У ході розпочатого за фактом шахрайства кримінального провадження поліцейські встановили особу ошуканця. Ним виявився 28-річний житель району, якого кілька днів тому правоохоронці Новоград-Волинського відділу затримали за вчинення розбійного нападу на пенсіонерку. Під час перевірки обставин шахрайства дільничні офіцери з’ясували причетність молодика і до цього правопорушення.
Попередньо встановлено, що, отримавши чужий велосипед, чоловік подався в найближче до райцентру село, де після кількох спроб продав двоколісник за символічну суму.
Нині транспортний засіб вилучено і після проведення необхідної експертизи буде повернуто власникові. Ошуканцю загрожує покарання відповідно до санкції ст.190 (Шахрайство) КК України.
Поліцейські застерігають громадян: не легковажте, якщо йдеться про матеріальні питання. І позичити велосипед незнайомому молодикові (аби той швидко поповнив рахунок мобільного), і купити його за 200 грн у невідомого — не найбільш розважливі вчинки. У першому випадку двоколісник таки повернеться до свого власника, а в другому — тепер ні грошей, ні велосипеда.
ПРОДАЖ АВТО ЗАВЕРШИВСЯ ВИКРАДЕННЯМ
16 вересня до поліції звернувся житель м.Радомишля із повідомленням про незаконне заволодіння його автомобілем. Для затримання транспортного засобу та причетних до події осіб на території Житомирщини проводилися спеціальні поліцейські заходи. Як результат, автомобіль було знайдено, а його «покупці» дають свідчення в поліції.
Як розповів 27-річний заявник, близько 14 год у с.Кочерові він зустрівся з трьома наглядно знайомими, які мали намір придбати його «Opel Vectra». Після нетривалої розмови чоловіки не зійшлися в ціні, однак ключі та документи на автомобіль усе ж опинилися в покупців. І допоки заявник ходив до магазину, ті поїхали на машині, за словами чоловіка, без його згоди.
Після надходження повідомлення про незаконне заволодіння автомобілем на території області було введено спеціальні заходи для затримання транспортного засобу під час пересування на автошляхах. За отриманою від заявника інформацією перевірили певне коло осіб щодо їх причетності до правопорушення.
Вдалося встановити 39-річного жителя Коростишівського району, який у ході спілкування з поліцейськими підтвердив свою присутність під час угоди купівлі-продажу «Opel Vectra», однак розповів зовсім іншу версію події.
Відтак нині у рамках розпочатого за ст.289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) ККУ кримінального провадження триває встановлення всіх обставин.
— Автомобіль ми також знайшли цього ж дня. Його залишили в с.Квітневому Коростишівського району. Нині він вилучений та доставлений до спецмайданчика, — розповів начальник Радомишльського відділення поліції Дмитро Нікурадзе. — Також встановлюємо особи та місця перебування ще двох учасників події.
НАЧАЛЬНИК РИБНОГО ГОСПОДАРСТВА ПОПАВСЯ НА ХАБАРІ
13 вересня детективи Слідчого управління ГУНП спільно зі співробітниками Управління СБУ Житомирщини під процесуальним керівництвом військової прокуратури затримали начальника одного з відділів Управління державного агентства рибного господарства в області під час передачі йому 2 тисяч гривень неправомірної вигоди. Слідчі дії тривають.
Посадовець вимагав таку суму за неперешкоджання браконьєрському способу вилову риби з місцевих водойм Житомирщини.
Чоловіка затримано під час чергової передачі хабара на одній із вулиць обласного центру. Його дії відповідно задокументовано, а предмет хабара вилучено.
ЛЕДВЕ НЕ ЗАДУШИВ, ВИМАГАЮЧИ ГОРІЛКУ
12 вересня літня жителька с.Броницької Гути повідомила поліцію про напад на неї. Місцевий чоловік, вимагаючи в бабусі горілку, ледве не задушив жінку. Поліцейські нападника затримали та взяли під варту. Нині за скоєне йому може загрожувати тривалий термін ув’язнення.
72-річна пенсіонерка розповіла поліцейським, що в післяобідню пору на своєму подвір’ї вона застала зухвалого односельця, який порався в пошуках, чим поживитися. На зауваження господарки відреагував войовниче: бабусиною ж хусткою затулив їй рота та дротом від відра колодязя почав душити, вимагаючи горілку.
Урешті чоловік забрав із будинку 3 літри горілки та подався до сусіднього обійстя, де теж учинив бешкет.
За цим фактом було розпочато кримінальне провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ст.187 (Розбій) КК України.
Поліцейські розшукали нападника та затримали його вже за кілька годин цього ж вечора. 28-річний молодик перебував у нетверезому стані. Раніше він уже притягувався до кримінальної відповідальності за подібні злочини.
Цього разу за скоєне йому може загрожувати позбавлення волі терміном від 7 до 12 років.
ЗА БУЛІНГ СКЛАЛИ ПРОТОКОЛИ НА 16 ОСІБ
Правоохоронці працюють у навчальних закладах регіону з учнями, їх батьками і педагогами, аби попередити негативні випадки в шкільному середовищі. За минулий навчальний рік ювенальні поліцейські склали 16 адміністративних протоколів за викритими фактами систематичного шкільного цькування. Причому, 2 з них — відносно учнів, а 14 — стосовно їх батьків.
— Із початком нового навчального року ми активізуємо профілактичну роботу серед учнівської молоді. Працівники підрозділів ювенальної превенції поліції у всіх районах області беруть участь у шкільних виховних годинах, роз’яснюють саме поняття булінгу, наслідки, до яких він призводить, і наголошують на посиленні відповідальності за такі прояви, — зазначив заступник начальника ГУНП Житомирщини Артем Лисогор.
Нагадаємо, що ст.173-4 (Булінг (цькування) учасника освітнього процесу) Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачено покарання у вигляді штрафу або призначення громадських робіт.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

НІЧНІ «ВІЗІТЕРИ»
Новоград-Волинською місцевою прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво в кримінальному провадженні за фактом вчинення незакінченого замаху на таємне викрадення чужого майна, поєднаного з проникненням в приміщення за попередньою змовою групою осіб (крадіжка).
Установлено, що 13.09.2019 о 3 год 40 хв двоє осіб за попередньою змовою шляхом зриву навісного замка проникли в приміщення магазину продуктових товарів, звідки таємно намагалися викрасти тютюнові вироби, алкогольні напої та продукти харчування на загальну суму 15011,95 грн, однак злочин не було закінчено з причин, які не залежали від їх волі, так як останні були затримані поліцейськими взводу реагування №2 роти державної служби охорони.
Протиправні дії раніше судимих за злочини проти власності кваліфіковано за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.15, ч.3 ст.185 КК України.
Наразі обом повідомлено про підозру в скоєнні зазначеного кримінального правопорушення та обрано запобіжні заходи у виді тримання під вартою та цілодобового домашнього арешту. Досудове розслідування проводить слідче відділення Новоград-Волинського ВП ГУНП в області.
Новоград-Волинська місцева прокуратура