Тенденція відмов від щеплень проти смертельного сказу

Сказ — вірусна смертельна інфекція, розвиток якої в людини можна попередити введенням вакцини людям та вакцинацією тварин. Епідемічна та епізоотична ситуація зі сказу в нашому районі залишається неблагополучною. Щорічно реєструється значна кількість захворювань на сказ серед тварин.
ЩО РОБИТИ, КОЛИ ВАС ПОКУСАЛА ТВАРИНА?

  • рану необхідно ретельно промити мильним розчином, а краї обробити 70% розчином спирту або 5% розчином йоду, накласти стерильну пов’язку;

  • своєчасно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою для вирішення питання щодо необхідності проведення антирабічних щеплень (щеплення актуальні, коли курс розпочато в перші 14 днів від моменту зараження); передусім звернутися до сімейного лікаря за місцем проживання, а в тяжких випадках викликати екстрену медичну допомогу;

  • тварину, яка завдала ушкоджень людині, НЕ ВБИВАТИ — за нею необхідно спостерігати протягом 10 діб (при зверненні потерпілого за медичною допомогою лікувальний заклад інформує територіальні установи).


Останнім часом спостерігається тенденція у відмові жителів міста та району на продовження профілактичних щеплень проти сказу. В окремих випадках пацієнти отримують по 1-3 щеплення та відмовляються від подальшої вакцинації.
Хочемо нагадати, що сказ є невиліковною хворобою, яка лікується лише за рахунок антирабічної вакцини. Отримання повного курсу лікування, який призначив лікар, є гарантованою запорукою вашого здоров’я.
Одне чи два щеплення при призначенні повного курсу лікування не гарантує запобігання розвитку хвороби. Прикладом є відмова від вакцинації дітей проти кору, яка призвела до спалаху цього захворювання. Держава, піклуючись за своїх громадян, витрачає чималі кошти на придбання антирабічної вакцини, яка є в достатній кількості.
Пам’ятайте, що сказ вилікувати не можна, його можна тільки попередити. Уважність та обережність у поводженні з тваринами, особливо з дикими та незнайомими, повинно бути головним правилом для людини. Бережіть своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!
Олег Борисович КОВАЛЬЧУК, лікар-рабіолог КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО»