Останній шанс для власників «євроблях» узаконити своє авто

Добрий день, редакціє газети Звягель»! Я є власником авто на польській реєстрації. Цими днями Верховна Рада прийняла новий закон про «євробляхи». Що передбачає цей закон? На що розраховувати власникам таких авто?
Олександр Ж., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
12 вересня Верховна Рада України підтримала президентський проект закону про відстрочення введення серйозних штрафів для власників авто на іноземній реєстрації, які досі не легалізували свої автомобілі.
Власникам «євроблях» дали три місяці — до 20 листопада 2019 року, щоб розібратися з реєстрацією своїх автомобілів. Затвердження документа підтримали 284 парламентаріїв.
Так, у законопроекті «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відстрочення застосування штрафних санкцій за порушення порядку ввезення транспортних засобів на митну територію України» передбачена відстрочка штрафів за нерозмитнені «євробляхи» ще на 90 днів, тобто збільшення пільгового періоду з 270 до 360 днів.
Разом із тим, згідно з текстом законопроекту, розмитнити свої автомобілі власники зможуть тільки за 100% ставками акцизного збору.
З 22 серпня в Україні повинні були почати «відловлювати» власників автомобілів з іноземною реєстрацією, що не розмитнили свої «євробляхи». В Україні діяв пільговий період (з 24 листопада 2018 року по 22 лютого 2019-го), коли було вигідно розмитнити автомобілі на єврономерах. Після 23 лютого мали вступити в силу «драконівські» штрафи за водіння авто з іноземною реєстрацією. Однак, Верховна Рада відтермінувала введення жорстких заходів.
Напередодні старту полювання на «євробляхерів» стало відомо, що Президент Володимир Зеленський ініціює відстрочку застосування «драконівських» штрафів за нерозмитнення «євроблях».
За інформацією зі ЗМІ, ця відстрочка буде останньою, і вже з наступного року власників нерозмитнених автівок чекають жорсткі покарання. Залежно від терміну перебування авто в Україні, штраф коливатиметься від 850 гривень до 170 тисяч, зокрема:

  • якщо машина незаконно перебувала в країні до 3 днів — штраф 850 грн;

  • повторне порушення протягом року, перевищення терміну тимчасового ввезення в Україну автомобіля на термін до десяти діб — 5100 грн;

  • за перевищення терміну тимчасового ввезення особистого або комерційного авто, вивезення товарів, крім особистого транспорту, — 17 тис. грн;

  • затримка у ввезенні або вивезенні товарів, крім особистих автомобілів, більше, ніж на 20 днів — 34 тис. грн;

  • перевищення терміну тимчасового ввезення особистого або комерційного авто в країну на термін від 20 до 30 днів — 85 тис. грн;

  • затримка більше, ніж на 30 днів, втрата або розкомплектування (розбирання) особистого чи комерційного транспорту — 170 тис. грн або конфіскація машини.


Крім того, планується жорстко карати і тих власників «євроблях», які вирішать заробити на цих авто в таксі. За це передбачено штраф у розмірі 34 тис. грн. Такий же штраф загрожує й тим, хто передасть ввезений в Україну автомобіль з іноземною реєстрацією іншій особі.