«Перегони» в подвір’ї житлового будинку змушують хвилюватися

«Перегони» в подвір’ї житлового будинку змушують хвилюватися

Скандал у дворі дев’ятиповерхівки-«книжки» на Шевченка, 41/1, розгорівся минулого тижня. Після того, як мешканці одного крила багатоповерхівки (з боку приймального відділення міськрайТМО) встановили шлагбаум через інтенсивний рух автівок, що, за їх словами, загрожує безпеці дітей, адже поряд розташовано дитячий майданчик. Інші занепокоєні тим, чи зможуть вчасно дістатися на виклики машини «швидкої» і рятувальників, ще хтось захотів встановити шлагбаум і собі.
Поки верстався цей номер, шлагбаум демонтували. А напередодні ось так керуюча ОСББ «Звягель» Катерина Пасічник прокоментувала ситуацію нашим колегам із Novograd City: «Шлагбаум встановлено експериментально, він не закритий. У мене лежить звернення 47-ми мешканців будинку, яким автівки не дають спокою. Не допомагає навіть «лежачий полісмен». Я рік вислуховувала скарги людей і прагнула їм допомогти. Тепер цю заяву віднесу в Будинок рад, нехай там вирішують, що робити з «трасою» біля житлового будинку, а шлагбаум ми демонтуємо. Для мене обидва крила будинку рівноправні. Доки в котельні не було «Нової пошти», скарг на пилюку, шум та небезпеку було значно менше, і мешканці не конфліктували між собою».
Керівник відділення №3 «Нової пошти» Леся Коробчук не розуміє причетності пошти до скандалу. Каже, що автомобілі з вантажем заїжджають тричі на день. За її словами, відділення спеціалізується на посилках до 30 кг, яких щодоби в середньому буває 200 штук. «Це все маленькі коробочки і пакети, за якими приходять пішки. Часто приїжджають мами з дитячими візками», — запевняє Леся Коробчук журналістів. Із цим не погоджуються мешканці будинку, оскільки, за їхнім «моніторингом», за посилками все ж їдуть автомобілями та ще й не з порожніми руками. З легковиків виносять величезні пакети зі сміттям і завалюють сміттєві баки. В ОСББ підтверджують: раніше впорядкований і не переповнений смітник тепер не встигають прибирати. Активісти будинку домагатимуться винесення проблеми на розгляд виконавчого комітету міськради. Про це пише Novograd City.
* * *

Тим часом, на адресу редакції «Звягеля» надійшов лист від мешканця «конфліктного» будинку. Пропонуємо його нижче до вашої уваги, а в разі потреби надамо можливість висловитися з цього приводу всім сторонам конфлікту.
«Транзитний проїзд автомобільного транспорту перетворив подвір’я будинку по вулиці Шевченка, 41/1, в автомобільну дорогу. Їдуть не мешканці будинку, а ті, хто хоче оминути перехрестя навпроти маштехнікуму, або уникнути «зустрічі» з працівниками поліції.
Пролунали різні думки щодо вирішення цієї проблеми. Одні обурювалися, що в разі перекриття більше транспорту буде їхати через їхні двори. Інші висловилися, що транспорту навпаки поменшає, бо не будуть їздити транзитники, адже вони рухаються через усі двори будинку. Та були й такі, кому однаково. Дехто почав рахувати, у якому дворі більше зроблено. Предметом «інтересу» стали дитячий майданчик, огорожа від дороги, стоянка автотранспорту. Тобто, в одному дворі все є, а в іншому — ні.
Тут доречно згадати, що у нас набагато раніше було замінено на новий ліфт у першому під’їзді, хоча ця частина будинку заселилася на декілька років пізніше. Перший дитячий майданчик встановили саме на нашій території. Нещодавно було проведено капітальний ремонт проїжджої частини двору біля конфліктних під’їздів, і тоді пікетів ніхто не влаштовував. Невже ці претензії стануть перешкодою у створенні безпечного руху, і все залишиться, як було?
Головним чином мова йде про машини, що їдуть транзитом. Транспорт, що паркують біля під’їздів, менше всього створює небезпеку, бо, як правило, водії-власники — мешканці цього будинку, рухаються з невеликою швидкістю.
Окрім того, попередній усний дозвіл на встановлення шлагбаума отримано від «швидкої» та пожежників. Перекривши проїзд, для нас вирішується питання безпеки. Але, як сказав власник крутого авто: «Їздив і їздитиму, машини мені не заважають. Якщо перекриєте, — дам команду і зріжуть шлагбаум». Звичайно, у разі перекриття заїзд транспорту дещо ускладнюється. Але невже ефектно під’їжджати, підкреслюючи свій статус, — важливіше безпеки, особливо дитячої? І як почуватимуться противники перекриття у випадку дорожньої пригоди?».
І.БОРЕМСЬКИЙ, мешканець будинку
Підготувала Юлія КЛИМЧУК
Фото І.БОРЕМСЬКОГО