Із окопів — додому

Із окопів — додому

захисники вшанували пам’ять загиблих побратимів хвилиною мовчанняОсобовий склад 30-ї ОМБр ім.князя Острозького урочисто зустріли на рідній землі в четвер — 19 вересня. При в’їзді в місто, біля меморіалу на честь загиблих за незалежність і територіальну цілісність України відправили панахиду за тими, хто не повернувся з війни на Сході України. Стало сумною і важливою традицією класти квіти і віддавати честь на знак пошани загиблим захисникам.
Кожен військовослужбовець славнозвісної «тридцятки» поклав до меморіалу дві червоні гвоздики. Килим із квітів біля підніжжя меморіалу засвідчив, що людську тугу за загиблими не виміряти часом, а сльози на очах мужніх воїнів біля стел із прізвищами краяли серця присутніх так само боляче, як зазіхання ворога на територію нашої держави, окроплену кров’ю наших сучасників. Після восьми місяців на Сході найбільшим здобутком військові називають те, що всі повернулися додому живими.
— Це визначна подія — повернення військової частини, — привітав побратимів командир бригади, полковник Іван Гараз. — На військовій мапі ООС майже немає району, де наша бойова бригада не виконувала бойові завдання. Позаду вісім бойових місяців: мужності, героїзму кожного командира, кожного військовослужбовця, внесення своєї частки в повернення миру в Україну. Ми виконали поставлені бойові завдання і з честю повернулися додому. Щоденно проявляли незламний бойовий дух і жагу до перемоги, демонструючи професійну майстерність та вірність військовій присязі. За вісім місяців не втратили жодного життя не тому, що там стало спокійніше, а тому, що маємо розумних і мудрих військовослужбовців.
Командир побажав особовому складу якомога швидше адаптуватися до мирного життя, відновити здоров’я, полагодити техніку і бути готовими до подальшого виконання бойових завдань. «Ви — наша гордість, сила і міць держави», — із цими словами командира погодиться кожен. Іван Гараз подякував меценатам, які надають підтримку бригаді, родинам — за терпіння і вміння чекати в нелегкі часи.

— Щиро радий бачити вас удома, на рідній землі! — підтримати бойовий дух бригади приїхав губернатор Житомирщини Віталій Бунечко. — Щиро дякую, що всі повернулися. Завдяки вам ми, цивільні, можемо спокійно жити в Новограді, Житомирі, Маріуполі, Києві. Дякую вашим родинам, які молилися і дочекалися!
— Шановні бойові друзі, маю за честь від командування подякувати вам за нелегку працю, — сказав наш земляк, а нині заступник начальника ОК «Північ», генерал-майор Василь Осипчук. — За те, що вкотре ви показали себе з кращого боку. Вашим командирам — за те, що вберегли людей, а солдатам — за військову дисципліну і професіоналізм. Щиро вдячний батькам за виховання гідних синів і доньок, які стали на захист держави!
Урочистим маршем воїни пройшли на плац бригади, де командування вручило заслужені воєнні відзнаки. «Дякую за службу, — казав кожному командир. — Пишаюся вами!» Холодний день урочистостей зігріла тепла радість за сім’ї кожного військовослужбовця «тридцятки». Нехай удома солдатам із війни буде затишно і спокійно…
Юлія КЛИМЧУК