Хроніка 39/2019

ДЕВ’ЯТИКЛАСНИК КРАВ ГРОШІ
17 вересня до поліції звернувся 79-річний житель Олевського району з повідомленням про викрадення його грошей. Згодом поліція встановила, що до злочину причетний неповнолітній житель сусіднього села.
За словами потерпілого, викрадене знаходилося в схованці його хліва. Туди він щомісяця складав заощадження від отриманих пенсій. Помітивши зникнення частини грошей, чоловік запідозрив 15-річного юнака, який неодноразово приходив до нього та допомагав по господарству.
На місці події правоохоронці встановили особу парубка та розшукали його в сусідньому селі. Юнак зізнався в скоєному та розповів, що викрадене витратив на купівлю гаджетів. Усе придбане поліція вилучила.
Нині правоохоронці встановлюють усі обставини події. Відповідно до ст.185 (Крадіжка) КК України юнакові може загрожувати покарання від штрафу до 3-річного ув’язнення.
ЗАТРИМАЛИ ПІДОЗРЮВАНОГО У ВБИВСТВІ
17 вересня до поліції надійшло повідомлення про смерть 53-річного жителя райцентру. Його тіло знайшли сусіди в будинку, де чоловік проживав. Під час встановлення обставин з’ясувалося, що смерть настала через отримані загиблим тілесні ушкодження. Підозрюваного в їх нанесенні поліцейські встановили та затримали.
За попереднім висновком судово-медичної експертизи смерть чоловіка настала через травми голови та тулуба, що призвело до пошкодження внутрішніх органів.
Відтак поліцейські в ході опитування місцевих жителів з’ясовували обставини життя загиблого та безпосередньо впродовж останніх кількох днів. Було встановлено, що чоловік почав скаржитися на самопочуття ще 15 вересня.
Того дня він разом із іншим жителем райцентру розпивали спиртне, спочатку за місцем його проживання, згодом перемістилися до квартири знайомої. Там у чоловіків на грунті зловживання алкоголем виник конфлікт, у ході якого загиблий отримав травми. У нього вистачило сил повернутися додому, де за ще кілька днів його і знайшли.
— Опонент загиблого — 21-річний житель м.Олевська, який уже є обвинуваченим у нанесенні тяжких тілесних ушкоджень. Нині справа відносно нього розглядається судом, — розповів начальник Олевського відділення поліції Ігор Григоришин.
Наразі молодикові оголошено про підозру у вчиненні нового кримінального діяння, що призвело до смерті людини (ч.2 ст.121 ККУ). Парубка затримано в порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) КПК України.
НА ЖИТОМИРЩИНІ ЗНИЩЕНО 17 ТИСЯЧ РОСЛИН МАКУ ТА КОНОПЕЛЬ
Упродовж оперативно-профілактичних заходів, що тривають на території області, поліцейські виявили 111 незаконних нарковмісних посівів, на яких знищено майже 5,1 тисячі голівок маку та близько 11,5 тисячі рослин конопель. За кожним із зареєстрованих фактів розпочаті кримінальні провадження.
Упродовж літа інспектори поліції здійснювали обходи територій обслуговування з метою огляду присадибних ділянок місцевих жителів та сільськогосподарських підприємств і виявлення незаконних посівів нарковмісних рослин.
У вересні поліцейські продовжують цю роботу, вилучаючи нарковмісні запаси, зібрані власниками присадибних ділянок.
9 вересня в м.Коростені оперативники кримінальної поліції під час проведення огляду домоволодіння 53-річного жителя с.Шершнів виявили та вилучили поліетиленовий пакет із головками снодійного маку. За словами господаря, він самостійно виростив нарковмісні рослини та зберігав їх для власного вжитку.
10 вересня під час санкціонованого обшуку дільничні офіцери поліції Житомирського району в с.Садки виявили та вилучили за місцем проживання 39-річної жінки рослини коноплі, подрібнену масу та білий порошок. Жінка також переконувала правоохоронців, що все вирощувала і готувала виключно для себе.
Упродовж лише 13 вересня на території області зафіксовано до десятка кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконним обігом наркотичних засобів: від вирощування конопель до зберігання амфетаміну.
У м.Андрушівці на одній із вулиць дільничні виявили в 19-річного парубка пакунок із зеленою подрібненої масою вагою близько 50 г. А в Радомишлі під час перевірки 22-річного місцевого жителя в його будинку виявлено два мішки із сухими рослинами конопель. В обох випадках розпочаті досудові розслідування.
Правохоронці нагадують громадянам: нелегальні оборудки з наркотиками та психотропними речовинами є кримінально каранним діянням, за яке визначено відповідальність у вигляді позбавлення волі.
ВПАВ МЕТАЛЕВИЙ БАНЕР: ТРАВМИ ОТРИМАЛИ ЧЕТВЕРО ДІТЕЙ
Про це 21 вересня повідомила прес-служба ГУНП у Житомирській області.
«21 вересня, близько 14 години, до поліції надійшло повідомлення про травмування на Польському бульварі міста Житомира чотирьох дітей у результаті падіння металевої рекламної конструкції. На місце події прибули медики та поліцейські. Працівники слідчо-оперативної групи Житомирського відділу встановлюють усі обставини події», — йдеться в повідомленні.
За попередньою інформацією, під час святкових заходів з нагоди Дня мікрорайону Малікова внаслідок пориву вітру впав банер розміром 4 на 5 метрів. Унаслідок цього було травмовано 4 дітей віком від 10 до 11 років: серед них один хлопчик і троє дівчаток. Малечу доставили до обласної дитячої лікарні. За наявною інформацією, у них діагностовані забої.
ЛЮБИТЕЛЬ «КАЙФУ» «СПАЛИВСЯ» В СОЦМЕРЕЖІ
У Радомишльському районі Житомирської області у «відеоблогера» поліція вилучила 2,3 кг наркосировини. Про це 21 вересня повідомила пресслужба ГУНП у Житомирській області.
«Відеозапис провокативного характеру житель Радомишльського району розмістив у коментарях під однією з публікацій у соцмережі. У ході перевірки поліцейські встановили його особу та вилучили з домоволодіння нарковмісні запаси. Триває досудове розслідування», — йдеться в повідомленні.
В одній із соціальних мереж правоохоронці виявили відеозапис у коментарях під публікацією. На ньому чоловік назвався жителем Радомишльського району Житомирської області і продемонстрував, як вживає нібито нарковмісні рослини.
«Ми перевірили наявну загальнодоступну інформацію і з’ясували, що дійсно «коментатор» проживає в одному з сіл нашого району. Йому 29 років. 20 вересня наші працівники провели у його домоволодінні санкціонований обшук. Із застосуванням службового собаки на горищі будинку знайшли мішок із рослинними запасами, зовні схожими на коноплю», — розповів начальник Радомишльського відділення поліції Дмитро Нікурадзе.
Загалом із домоволодіння чоловіка поліцейські вилучили близько 2,3 кг нарковмісної сировини.
«Відповідні відомості внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч.1 ст.309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) ККУ. Слідчі підготували клопотання до суду про направлення вилученого на експертне дослідження. У рамках кримінального провадження правоохоронці з’ясовують усі обставини», — повідомили в поліції.
За чинним законодавством незаконне зберігання наркотичної сировини може обернутися чоловікові штрафом, виправними роботами, піврічним арештом, обмеженням або позбавленням волі строком до 3 років.
Житомир.info