Осіння небезпека №1 для домашніх тварин — кліщі!

Усі власники домашніх улюбленців знають, що прогулянки теплими осінніми днями й вечорами приносять неабияке задоволення. Проте, варто пам’ятати: восени стрімко активізуються небезпечні для людини і будь-якої домашньої тварини паразити — кліщі, у меншій мірі, за ступенем нанесення шкоди, — блохи.
Якщо навесні кліщі «прокидаються голодними і злими», атакуючи домашніх улюбленців, то восени паразити готуються до «сплячки», намагаючись максимально насититися. Блохи в цю пору теж активно шукають «теплого притулку».
За статистикою ветеринарної клініки «VetVeles» (з вересня 2018 по жовтень 2019 року), у місті та районі зареєстровано чимало випадків зараження тварин небезпечною хворобою — піроплазмозом.
Найчастіше звернення до нас надходять із таких мікрорайонів: «Морське» — 41%, «Болгарбуд» — 29%, «Лубчиця» — 17% тощо. Тварину можуть вкусити одразу декілька звичайних кліщів (для відкладання яєць), але якщо з-поміж них буде хоча б один кліщ (як правило, самка кліща) — переносник енцефаліту або піроплазмозу, треба негайно бити на сполох, адже тварина може зачахнути і померти за сім-десять днів (залежно від міцності організму).
Шкода, якої завдає укус заразного кліща, несе одночасно декілька суттєвих проблем. Найголовнішим наслідком є ураження нервової системи тварини, що дуже негативно відображається. По-друге, необхідне своєчасне лікування, досить дороговартісне, у залежності від стадії протікання хвороби. По-третє, це — час і нерви, витрачені на лікування та реабілітацію улюбленця, адже загроза втратити тварину — дуже значна.
На жаль, візуально практично неможливо відрізнити, наскільки небезпечним є паразит.
Ще одна осіння проблема — навала бліх. Вони, як і кліщі, у холодну пору року активно атакують «теплих» тварин, заражаючи їх хворобами шкіри, глистами, надовго оселяються в домівках власників тварин.
Саме тому обробка домашніх собак та котів від бліх і кліщів в осінню пору року має бути своєчасною та дієвою. Необхідно звертати увагу на тривалість захисної дії препарату, а також на термін, коли настає початок захисної дії. До кінця періоду дії препарату його функції зазвичай значно слабшають. Початок активації захисних функцій відбувається не відразу після обробки, а через деякий час, хоча зустрічаються й препарати «миттєвої дії».
Особливості застосування препаратів зазвичай описані в інструкції, але краще звертатися за консультацією до ветеринарного лікаря, оскільки навіть короткочасний пропуск між обробками, або неправильний вибір лікувального засобу може виявитися фатальним для вашої тварини.
На ринку сучасних ветеринарних препаратів є велика кількість дієвих та ефективних засобів від кліщів і бліх: краплі, спреї, таблетки та нашийники. Разом із цим є низка препаратів неналежної якості та завищеної ціни. Радимо самотужки не купувати засоби, а проконсультуватися у ветеринарного лікаря.
Якщо ви помітили такі симптоми, як: пасивний та в’ялий стан у вашої тварини, підвищення температури тіла до 41-42 градусів, відмову від їжі, почервоніння сечі, бліді слизові оболонки, пронос і блювоту, — негайно звертайтеся за допомогою.
Невчасне звертання у ветеринарну клініку призводить до серйозних порушень функцій органів тварини, а ігнорування симптомів — до смерті тварини в 98% випадках.
К.НОСАРЄВА, лікар ветеринарної медицини приватної клініки «VetVeles»