Хроніка 40/2019

Хроніка 40/2019

УРЯД ПРИЗНАЧИВ НОВОГО ГОЛОВУ НАЦПОЛІЦІЇ УКРАЇНИ
\"Хроніка25 вересня Уряд прийняв відставку голови Національної поліції Сергія Князєва та призначив нового очільника поліції. Ним став генерал поліції третього рангу Ігор Клименко, який до цього обіймав посаду заступника голови Нацполіції України.
За останніми соціологічними дослідженнями Центру Разумкова, рівень довіри до Національної поліції становить 51% — це заслуга роботи Сергія Князєва. Новий очільник НПУ Ігор
Клименко має продовжити цей шлях реформ. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.
Міністр наголосив, що рішення про відставку — це плановий крок, який не обумовлений негативними факторами. Сергій Князєв продовжить роботу на посаді радника міністра та члена колегії МВС. «У нас нові призначення. І я вважаю, що нові молоді люди будуть ефективно працювати на користь держави. Ми маємо країну, яка ще перезавантажується, маємо нові підходи, поліцію поза політикою, і перед нами стоять нові виклики», — наголосив міністр.
«Для мене є честю очолити найбільший правоохоронний орган держави — Національну поліцію України. Водночас, розумію надвідповідальність та важливість цієї посади», — сказав Ігор Клименко, зазначивши, що продовжуватиме реформи, які реалізують із моменту створення НПУ. — Завдання номер один — покращання реагування на повідомлення про вчинення злочинів та правопорушень. Наступний напрям роботи — профілактика злочинності, насамперед її вуличні прояви, а також покращання ефективності в забезпеченні безпеки дорожнього руху.
Департамент комунікації МВС України

26 ТИСЯЧ ПЛЯШОК АЛКОГОЛЮ В МАГАЗИНАХ БУЛИ ПІДРОБЛЕНИМИ
У четвер, 26 вересня, під процесуальним керівництвом Бердичівської місцевої прокуратури слідчими Бердичівського ВП спільно зі співробітниками УСБУ в області проведено санкціоновані обшуки в Житомирі, Коростені, Бердичеві, Андрушівському та Бердичівському районах.
Під час обшуків, які проводилися в межах кримінального провадження за ч.1 ст.199 КК України (виготовлення, зберігання, придбання, перевезення з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів), виявлено значну кількість призначеного для продажу алкоголю та сировини.
Зокрема, вилучено понад 26 тисяч пляшок готових алкогольних виробів різного об’єму з підробленими акцизними марками, 1400 літрів речовини, схожої на спирт, пластикові діжки, каністри, порожні пластикові пляшки, товарно-транспортні накладні, чорнові записи.
У ході досудового розслідування встановлено, що жителями області організовано незаконну мережу з виготовлення та постачання алкогольної продукції до торгівельних мереж із використанням підроблених марок акцизного збору.
Санкція зазначеної статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від трьох до семи років.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

СУДИТИМУТЬ ЗА НЕЗАКОННО ЗРІЗАНІ ДУБИ
Під процесуальним керівництвом Коростенської місцевої прокуратури закінчено досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом незаконної порубки дерев породи дуб на території лісництва в Олевському районі.
Наразі обвинувальний акт за ч.1 ст.246 (незаконна порубка дерев, що заподіяла істотну шкоду) КК України скеровано до суду для розгляду по суті.
Установлено, що в серпні цього року житель Рівненської області незаконно, без відповідного дозволу — лісорубного квитка — зрізав мотопилою сироростучі дерева породи дуб на території Кам’янського лісництва ДП «Олевське лісове господарство».
Такими протиправними діями «чорний лісоруб» заподіяв істотної шкоди на суму 38,6 тис. грн.
Під час досудового розслідування підозрюваний визнав свою винуватість та відшкодував до бюджету завдану матеріальну шкоду на суму 38610 грн.
Досудове розслідування в кримінальному провадженні здійснювалося слідчим відділенням Олевського ВП Коростенського ВП ГУНП в області. Справу розглядатиме Олевський районний суд. Публічне обвинувачення здійснюватиме Коростенська місцева прокуратура.
За скоєне правопорушення особі загрожує покарання у виді штрафу від 1 до 5000 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі на той самий строк.
Коростенська місцева прокуратура

\"ХронікаАВТОБУС З’ЇХАВ У КЮВЕТ
29 вересня, близько опівночі, поблизу с.Майстрова Новоград-Волинського району, на автодорозі Київ-Чоп автобус міжнародного сполучення з’їхав у кювет. На місці події працювали поліцейські ГУНП та Новоград-Волинського відділу поліції.
Попередньо встановлено, що 33-річний водій автобуса сполученням Маріуполь-Гдиня, рухаючись у напрямку м. Корця Рівненської області, не впорався з керуванням та з’їхав у кювет.
У автобусі перебували 52 пасажири та два водії. Двом пасажирам та одному водієві було надано медичну допомогу без госпіталізації.
ЗАТРИМАЛИ МАШИНУ З «ЛІВИМ» ЛІСОМ
26 вересня в Олевську поліцейські зупинили автомобіль ГАЗ-63 із деревиною. Вантажівкою кермував 53-річний місцевий житель. Жодних супровідних документів чоловік на вантаж не мав.
За його словами, він придбав колоди на околиці міста в незнайомця і перевозив їх до свого домогосподарства. На місці події працівники слідчо-оперативної групи Олевського відділення поліції задокументували всі обставини, а транспортний засіб затримали.
— Для з’ясування всіх обставин події розпочато досудове розслідування. Нині ми встановлюємо походження деревини та особу загадкового її продавця, — розповів начальник Олевського ВП ГУНП Ігор Григоришин.
Правова кваліфікація події — ст.198 (Придбання, отримання, зберігання чи збут майна, одержаного злочинним шляхом) ККУ. Наразі слідчі звернулися до суду із клопотання про накладення арешту на вилучене майно та проведення інших необхідних слідчих дій у здійсненні досудового розслідування.
ВИЯВИЛИ ПІВСОТНІ ВИПАДКІВ ПРОДАЖУ ДІТЯМ АЛКОГОЛЮ Й ЦИГАРОК
Ювенальні інспектори поліції з працівниками служб у справах дітей міських та селищних рад проводять рейди в торговельних та розважальних закладах. Виявлено та зафіксовано майже півсотні випадків продажу дітям алкогольних напоїв та тютюнових виробів. На порушників відповідними адмінкомісіями накладено штрафи.
25 вересня профілактичний рейд провели поліцейські Бердичівського відділу спільно з відповідною міською службою.
В одному з розважальних закладів виявили 15-річного підлітка з ознаками сп’яніння. Відносно адміністратора закладу було складено адміністративний протокол за ст.180-1 (Порушення порядку перебування дітей у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування), а відносно бармена — за ч.2 ст.156 (Порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами) Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Як повідомила інспектор ювенальної превенції Бердичівського відділу Олеся Чубоха, також відповідальність нестимуть і батьки підлітка.
— Відповідно до закону, власники й посадові особи розважальних закладів зобов’язані дбати, аби з 22:00 до 6:00 не було дітей віком до 16 років без супроводу батьків, — прокоментувала поліцейська. — У цей період вони мають право вимагати від відвідувачів документи.
За невиконання власниками або посадовими особами цих вимог (ст.180-1 КУпАП) визначено покарання у вигляді штрафу від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-850 гривень), а в разі повторення правопорушення протягом року — від 50 до 100 мінімумів (850-1 тис. 700 гривень).
Загалом поліцейські області зафіксували 48 таких порушень та ще 128 — доведення дітей до стану сп’яніння (ст.180 КупАП).
Відділ комунікації поліції Житомирської області

МІСЯЧНИК ДОБРОВІЛЬНОЇ ЗДАЧІ ЗБРОЇ
Новоград-Волинським ВП ГУНП у Житомирській області з 01 по 31 жовтня 2019 року проводиться місячник добровільної здачі населенням зброї, вибухових матеріалів і спеціальних засобів.
Відповідно до ч.З ст.263 Кримінального Кодексу України. «Звільняється від кримінальної відповідальності особа, якщо вона добровільно здала органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої».
За інформацією звертатися за адресою: м.Новоград-Волинський, вул.Івана Франка, За, каб. №46, тел.: 102, 5-22-25.
Сергій ЛІБІЧЕНКО, начальник ВП полковник поліції