Хроніка 41/2019

Хроніка 41/2019

ОБВИНУВАЧУЮТЬ У РОЗТРАТІ 300 ТИСЯЧ ІЗ БЮДЖЕТУ
Під процесуальним керівництвом Бердичівської місцевої прокуратури закінчено досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактами службового підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, та привласнення шляхом зловживання службовим становищем у великому розмірі бюджетних коштів, скоєних директором приватного підприємства. Обвинувальний акт у кримінальному провадженні за ч.4 ст.191, ч.2 ст.366 КК України скеровано до суду.
Установлено, що в листопаді 2017 року між МКП «Бердичівкомунсервіс» та ПП «Будівельник» укладений договір про виконання робіт із будівництва притулку для безпритульних тварин у місті Бердичеві вартістю 4,3 млн грн. Відповідно до актів приймання виконаних будівельних робіт, ПП «Будівельник» виконано робіт на суму близько 2 млн грн.
Однак, до витрат виконавець незаконно включив оплату відряджень працівників будівельних організацій на об’єкт будівництва, яких фактично не було. Крім цього, завищено вартість будівельних робіт на суму 296 тис. грн, оплачених за рахунок бюджетних коштів.
Органом досудового розслідування зібрано достатньо доказів, які підтверджують протиправні дії директора приватного підприємства.
Санкція статті 191, ч.2 КК України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

ЗАТРИМАЛИ ПСЕВДОСЛІДЧОГО
2 жовтня до поліції звернулася пенсіонерка і розповіла про ошуканство. Жінка віддала свої заощадження молодикові, який назвався слідчим та розповів про затримання її сина. Встановили особу та наздогнали шахрая поліцейські в Коростені. Нині він дає свідчення у відділенні.
Заявниця розповіла, що близько 12:30 через її стаціонарний телефон із нею зв’язався якийсь чоловік. Він назвався слідчим місцевого відділення і повідомив, що її син побив людину. Для залагодження питання притягнення його до кримінальної відповідальності незнайомець затребував гроші. 67-річна жінка сама назвала адресу свого проживання і вже за півгодини віддала всі наявні в домі кошти.
— Пенсіонерка зателефонувала до поліції увечері цього ж дня і спочатку вимагала слідчого, а лише після розмови з черговим зрозуміла, що віддала гроші невідомо кому, — прокоментував подію начальник Олевського ВП Ігор Григоришин.
З’ясувалося, що її син надвечір повернувся додому і на прискіпливі запитання матері відповів, що жодних проблем ані з травмуванням людини, ані зі слідчими поліції в нього немає.
За цим фактом було розпочато кримінальне провадження за ст.190 (Шахрайство) КК України.
— Завдяки швидким та професійним діям поліцейських, а також допомозі місцевих жителів, нам вдалося отримати записи однієї з камер відеоспостереження неподалік від місця проживання пенсіонерки. Жінка впізнала псевдослідчого, а ми з’ясували маршрут його подальшого пересування, — розповів Ігор Григоришин.
Таким чином поліцейські встановили, що з Олевська підозрюваний поїхав до Коростеня. Там місцеві розшуківці і затримали чоловіка на вокзалі. Як з’ясувалося, він є 43-річним жителем м.Лисичанська Луганщини. Раніше неодноразово притягувався до кримінальної відповідальності за майнові злочини, а також продаж наркотиків.
Його доставили до Олевського відділення поліції для встановлення всіх обставин правопорушення. Вилучили частину видурених у пенсіонерки грошей.
Шановні громадяни, поліцейські перевіряють причетність чоловіка до інших правопорушень. Якщо відносно вас або ваших близьких були вчинені подібні злочини і ви впізнали на фото кривдника, то повідомте про це за номерами: (096) 175 64 68 або 102.
НА КОЛІЯХ ТРАВМОВАНО ЧОЛОВІКА
7 жовтня, близько опівночі, до поліції зателефонувала чергова станції «Попільня» і повідомила, що на посадочній платформі «Чернявка» потяг збив людину.
На місце події виїхала слідчо-оперативна група Попільнянського відділення поліції. Попередньо встановлено, що 56-річний водій пасажирського потягу, рухаючись між станціями Фастів та Попільня, помітив між коліями предмет, схожий на лежачу людину. Керманич застосував екстрене гальмування поїзда, однак зіткненню з чоловіком запобігти не вдалося.
У подальшому потерпілого, 55-річного чоловіка, госпіталізували до Попільнянської лікарні. Нині він перебуває в реанімаційному відділенні без свідомості.
Водночас поліція встановлює всі причини та обставини події в рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.276 (Порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного, водного чи повітряного транспорту) КК України.
КРАДІЖКА ЧУЖОГО МАЙНА КАРАЄТЬСЯ ПОЗБАВЛЕННЯМ ВОЛІ
Крадіжки є найбільш поширеним видом кримінальних діянь. Так, упродовж 4 жовтня до поліції області надійшло 25 повідомлень про такі правопорушення. У кожному з випадків розпочато перевірки або кримінальні провадження. Особи, причетні до подій, оперативно встановлені в кожному четвертому випадку.
18-річний житель с.Осівки Ємільчинського району викрав у жителя райцентру мобільний телефон під час спільних гостин. Чужий гаджет поліцейські вилучили та повернули власникові, застерігши його від подібних сумнівних знайомств у подальшому.
У Звягелі розшуківці викрили в крадіжці 34-річного місцевого жителя. Чоловік підозрюється в заволодінні речами з чужого підвального приміщення багатоквартирного будинку.
Жителька с.Варварівки Олевського району звернулася до поліції через крадіжку газового балона. Як з’ясувалося, злодій пізнього вечора зайшов до підсобного приміщення її домогосподарства через незамкнені двері. Правоохоронці встановили причетність до крадіжки 42-річного місцевого жителя, у якого й «знайшовся» чужий балон.
Працівники охорони одного із сільськогосподарських товариств Радомишльського району затримали на полі підприємства жителя с.Кичкирі із викраденим урожаєм.
У кожному з описаних випадків проводиться досудове розслідування, тож охочі заробити на чужому, найімовірніше отримають покарання, відповідно до ст.185 (Крадіжка) КК України, а це — від стягнення штрафу і до 3-річного ув’язнення.
НА ЖИТОМИРЩИНІ ТРИВАЮТЬ ЗАХОДИ ПОЛІЦІЇ ІЗ ПРОТИДІЇ НЕЗАКОННІЙ ВИРУБЦІ ЛІСІВ
На Овруччині поліцейські викрили одразу двох підпільних лісорубів. На Коростенщині та Олевщині в рамках кримінальних проваджень триває встановлення причетних до незаконної вирубки осіб.
Днями до Овруцького відділення поліції від лісничих надійшла заява про те, що в лісосмузі поблизу с.Тхорина невідомий здійснив несанкціоновану вирубку сосен. У результаті проведених спільних заходів поліцейських і лісівників, у причетності до правопорушення був викритий 57-річний житель Словечного. Свою вину чоловік визнав, зазначивши, що деревину використав для власних потреб.
У результаті профілактичного відпрацювання Овруцького району працівники поліції та екологічної інспекції зупинили автомобіль «КАМАЗ», завантажений деревиною породи дуб. Керманич — 42-річний житель райцентру, не зміг надати правоохоронцям документи на вантаж.
Вантажівку з лісоматеріалом вилучено до відділення поліції. Проводяться перевірки щодо походження деревини.
За обома фактами розпочаті кримінальні провадження за ст.246 (Незаконна порубка лісу) Кримінального кодексу України.
Аналогічні досудові розслідування тривають ще у двох районах області: на Коростенщині — за повідомленням про нелегальну вирубку дерев захисних лісонасаджень між залізничними станціями, на Олевщині — за фактом незаконної порубки сосен на території лісництва.
ЗАГИНУЛА ПІД КОЛЕСАМИ АВТОМОБІЛЯ
Дорожньо-транспортна пригода сталася 4 жовтня, близько 7-ї ранку, у селі Новому Любарі.
За попередньою інформацією, 27-річний водій автомобіля «Mercedes-Benz», рухаючись у напрямку селища Любара, не впорався з керуванням та здійснив наїзд на 71-річну жінку, яка йшла по узбіччю дороги в попутному напрямку. Унаслідок ДТП пенсіонерка від отриманих травм загинула на місці.
Поліція встановлює всі обставини події в рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України.
Правоохоронці звертаються до водіїв: неухильно дотримуйтеся правил дорожнього руху. Не виконуйте ризиковані маневри на дорозі та не перевищуйте швидкість. Завжди враховуйте пору доби, погодні умови, стан дорожнього покриття та навколишню обстановку.
ЗАТРИМАЛИ ОШУКАНЦЯ ПЕНСІОНЕРА
3 жовтня до поліції звернулися родичі 91-річного жителя райцентру із повідомленням про шахрайство. Поліцейські задокументували обставини злочину, а за кілька годин і затримали ошуканців. У них вилучено частину з видурених у дідуся грошей.
Увечері 2 жовтня на стаціонарний телефон пенсіонера зателефонував незнайомець, який назвався онуком. Чоловік схвильовано і переконливо розповідав про неприємності і крайню потребу в грошах. Дідусь пообіцяв допомогти і за півгодини передав знайомому «онука» 1,5 тисячі доларів США.
Про таку оказію згодом пенсіонер розповів рідним, а ті вже вранці повідомили до поліції. Допоки правоохоронці документували всі обставини та розпитували про зовнішність молодика, який забрав гроші, шахраї зателефонували знову.
— Як ми дізналися, їм здалося, що в потерпілого ще залишилися гроші, і вони вирішили повернутися, — розповів начальник Коростишівського ВП Дмитро Гаращенко. — Той же «онук» знову телефоном почав просити ще допомоги. Тож, зустріч призначили за кілька годин.
Коли біля оселі дідуся вдруге з’явився ошуканець, там його вже чекали поліцейські.
Як з’ясувалося, 44-річний житель м.Запоріжжя раніше вже притягувався до кримінальної відповідальності.
— Ми чітко розуміємо відпрацьовану схему цього шахрайства: один із чоловіків, нині ми встановлюємо його особу, телефонує до потенційних жертв і в разі удачі інформує спільників, куди прибути за грошима, — сказав Дмитро Гаращенко. — Ми якраз і затримали такого посильного. За півкварталу від будинку дідуся у «ВАЗівці» його чекала дружина. Обоє вони є наркозалежними.
Під час огляду в них було вилучено 500 доларів США — третину з видурених у літнього чоловіка грошей. Нині подружжя перевіряють на причетність до інших подібних правопорушень.
Відповідно до санкції статті 190 (Шахрайство) КК України, їм загрожує покарання від штрафу до 3-річного обмеження волі.
Відділ комунікації поліції Житомирської області