Дотрималися традиції: у професійне свято — подорожують

Дотрималися традиції: у професійне свято — подорожують

Як відомо, традиції існують різні. Хтось шукає папороть на Івана Купала, хтось наприкінці року вирушає в баню... Учителі ж сьомої школи мають власну традицію — подорожувати в професійне свято в різні куточки України. Цього разу, у вихідний день — суботу, 5 жовтня, колектив на чолі з директором Віктором Овдіюком вирушив за враженнями в Рівненську область, у місто Острог. Запросили з собою членів родин, друзів та колег-учителів минулих років.
Першою зупинкою стала Острозька академія. Екскурсію заздалегідь замовила голова шкільної профспілки колективу Олена Лейман, яка багато років організовує вчительські подорожі. Екскурсоводи дуже цікаво розповіли вчителям про академію, провели коридорами і підземеллями академії, відповідали на запитання, яких у допитливих освітян завжди чимало.
Відвідали Острозький краєзнавчий музей. У його залах розміщені матеріали, що відображають історію міста і краю від давніх часів — до наших днів. Тут зберігаються цінні археологічні колекції, експонати живопису, народного художнього промислу, кераміки, зброї.
Серед них можна побачити Острозьку Біблію — перше повне видання Св. Письма церковнослов’янською мовою, видане в Острозі 1581-го року зусиллями князя Костянтина Острозького та підготовлене гуртком учених при Острозькій школі. Біблію надруковано друкарем Іваном Федоровичем (Федоровим), вона вважається шедевром слов’янського книгодрукування і є, безумовно, одним із найцінніших експонатів музею. У музеї можна не лише послухати екскурсовода, а й скористатися аудіогідом. Ви не отримаєте окремий пристрій із навушниками, як у Дрезденській галереї або французькому Версалі, але в залах розміщено QR-коди, за допомогою яких можна перейти на відповідні сторінки в мережі, щоб прослухати аудіозаписи про музейні експонати.
У фіналі подорожі до старовинного Острога вчителі відвідали Луцьку браму, у якій відкрито острозький Музей книги і друкарства. Експозиція музею розповідає про історію створення книги та виникнення друкарства, діяльність Івана Федоровича. В основу експозиції музею покладено книжкову колекцію краєзнавчого музею, започатковану в 1909-1912 роках Братством імені князів Острозьких. Музей має у своїй експозиції також Острозьку Біблію та ще кілька рідкісних експонатів, рукописів і стародруків.
На завершення подорожні традиційно обідали разом, спілкувалися і обмінювалися враженнями. Відвідувачі колиби, де зупинилися туристи, були приємно здивовані дружним і великим гуртом педколективу. Колишні педагоги висловили вдячність, що колеги їх не забувають і запрошують у цікаві поїздки, а вчителі запланували нові, не менш пізнавальні, подорожі. До речі, на час канікул класні керівники ЗОШ №7 намітили цікаві поїздки і для своїх учнів.
Анатолій САХНО
Фото Анни КОВАЛЬКОВСЬКОЇ