Відбувся Другий форум регіонів України та Республіки Білорусь

Відбувся Другий форум регіонів України та Республіки Білорусь

В.о. міського голови Оксана Гвозденко та заступник міського голови, начальник фінансового управління міської ради Ірина Ящук 4 жовтня взяли участь у Другому форумі регіонів України та Республіки Білорусь, що пройшов у Житомирі 3-4 жовтня.
У пленарному засіданні взяли участь Президент України Володимир Зеленський та Президент Республіки Білорусь Олександр Лукашенко.
Серед основних заходів форуму — 8-е засідання українсько-білоруської консультативної ради ділового співробітництва та переговори між представниками ділових кіл, а також — зустріч голів регіонів України та Республіки Білорусь із керівництвом Житомирської області. У рамках форуму підписано 15 документів про співробітництво між регіонами та встановлення партнерства на рівні окремих міст України й Білорусі.
Інтерес учасників форуму викликали виставка великогабаритної техніки, ярмарок продукції і виробів декоративно-прикладного мистецтва України та Білорусі, а також форум та виставка високих технологій, робототехніки, мехатроніки та стартапів. Увечері 3 жовтня в Житомирі відбувся Концерт Дружби з участю українських та білоруських виконавців.
Відбулося підписання програми науково-технічного та інноваційного співробітництва між Міністерством освіти і науки України та Державним комітетом із науки та технологій Республіки Білорусь на 2019-2021 р., а також — плану консультацій між МЗС України і МЗС Республіки Білорусь на 2020-2021 р.
Важливим результатом заходу стало підписання комерційних контрактів. За попередніми оцінками, загальна сума договорів, укладених на рівні суб’єктів господарювання в Житомирі, складає понад 500 млн. дол. США.
Серед білоруських учасників заходу були заступник прем’єр-міністра Білорусі Ігор Ляшенко, очільники білоруських регіонів, міністри, керівники інших центральних органів білоруської влади, представники бізнесу і промисловості. Загальна кількість учасників форуму від Білорусі перевищила 900 осіб.
4 жовтня відбулася робоча зустріч Президента України Володимира Зеленського та Президента Республіки Білорусь Олександра Лукашенка. Під час спілкування глав держав у вузькому колі визначено порядок денний відносин двох країн. Відбулися переговори делегацій України та Республіки Білорусь під головуванням президентів, у рамках яких було обговорено актуальні питання розвитку українсько-білоруських відносин та конкретні кроки з активізації співробітництва між двома державами.
Другий Форум регіонів України та Республіки Білорусь став важливою двосторонньою подією та засвідчив наявність резервів для подальшого розвитку добросусідських відносин між Україною та Республікою Білорусь в економічній, політичній та культурно-гуманітарній сферах співробітництва.
mfa.gov.ua