«Зґвалтовані» зелені красуні — це вже норма для Новограда?

«Зґвалтовані» зелені красуні — це вже норма для Новограда?

Новоградців обурила й розлютила звістка про зрізання ялинок-красунь біля приміщення казначейства.
Свого часу на цій багатостраждальній вулиці, що сполучає вул.Шевченка й вул.Мамайчука, яку згодом нарекли вулицею Героїв АТО, нещадно вирізали всі дерева, щоб... зручно було покласти асфальт. Асфальт поклали такий багатостраждальний, що потім декілька разів перероблювали: «забули» про дренаж, «забули» про люки. Калюжі після дощів і досі стоять...
Замість зрізаних лип обабіч тротуару висадили туї, частина з яких уже всохла (певно, такі дерева потребують особливого догляду). Прикрашали цю місцину красуні-ялинки перед приміщенням, де розквартироване казначейство. Фасадний ремонт будівлі спочатку не передвіщав нічого лихого для хвойних красунь. Аж раптом у понеділок, на цьому тижні, на вулиці стало голо — лише тирса та пеньки нагадували про дерева, які милували око новоградцям.
Фейсбуком миттю прокотилося всенародне обурення. Утім, обуренням дерев не відновиш.
Що ж спонукало їх зрізати, газета «Звягель» спробувала дізнатися в начальника управління ЖКГ міської ради Олександра Богданчука. Але пан Богданчук виявився надто заклопотаним для спілкування з пресою. На перший дзвінок він відповів, проте сказав, що зайнятий і запропонував зателефонувати пізніше. Пізніше виклики відхиляв і так і не перетелефонував.
Газета «Звягель» роздобула деякі подробиці щодо офіційних причин зрізання ялинок. В управлінні ЖКГ міської ради пояснили, що після ремонту приміщення, де знаходиться казначейство (та офіс однієї з політичних сил), ялинки почали становити загрозу. Мовляв, раптом буревій — упадуть ялинки, і ремонт — Мурчику під хвіст... На біду ялинок, вони від природи наділені такою кореневою системою, яка, за свідченнями екологів (які дали дозвіл на зрізання), не дозволяє стійко триматися дереву під час шаленого вітру. Тож після фасадного ремонту двоповерхового приміщення ялинки, які росли тут десятиліттями, виявилися приреченими.
Як тут не згадати блакитні ялинки, що зростали біля Будинку рад. При попередній каденції, вичищаючи площу від «вождя світового пролетаріату» й готуючи її до реконструкції, їх нібито професійно пересадили на другий бік вулиці. Проте дерева не прижилися. Полягли й ці дерева, що на вулиці Героїв АТО. У Новограді взагалі дедалі менше стає дерев — «гвалтування» зелених насаджень, на жаль, стає нормою.
Олег БРЮХАНОВ