Хроніка 42/2019

Хроніка 42/2019

У НОВОГРАДІ-ВОЛИНСЬКОМУ ПОТЯГ ТРАВМУВАВ ЧОЛОВІКА
13 жовтня на 338-му км перегону «Новоград-Волинський — Орепи» під потяг сполученням «Шепетівка — Коростень» потрапив 42-річний чоловік. Його доставили до травматологічного відділення лікарні, а за вказаним фактом розпочали розслідування.
Попередньо встановлено, що пригода сталася близько 15:15 поблизу 6-го провулку Антоновича в райцентрі.
За наявною інформацією, потерпілий, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння, ішов поблизу залізничних колій, коли стався наїзд на нього потяга.
У результаті чоловік, як з'ясувалося, житель с.Мокрого Баранівського району, отримав тілесні ушкодження у вигляді переломів ребер та забоїв кінцівок. Його було госпіталізовано до Новоград-Волинської лікарні.
Розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст.276 (Порушення правил безпеки руху або експлуатації залізничного, водного чи повітряного транспорту) ККУ.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

У ЖИТОМИРІ ЗАСУДЖЕНО ДО 10 РОКІВ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ ЧОЛОВІКА, ЯКИЙ ІЗ НЕПРИЯЗНІ ЗАСТРЕЛИВ ЗНАЙОМОГО
Прокуратурою Житомирської області здійснено публічне обвинувачення у справі за фактом кримінальних правопорушень, зокрема, умисного вбивства та незаконного придбання і зберігання психотропних речовин, скоєних жителем міста Києва.
Вироком Богунського районного суду міста Житомира особу визнано винною в скоєнні злочину за ч.1 ст.115, ч.1 ст.309 КК України та призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на 10 років, а також стягнення із засудженого на користь держави процесуальних витрат, пов’язаних із залученням експертів при проведенні експертиз на суму 43,7 тис. грн.
Установлено, що в жителя міста Києва, 1985 року народження, на грунті довготривалих неприязних стосунків зі знайомим, жителем міста Бердичева, виник злочинний умисел на скоєння вбивства.
Для реалізації своїх злочинних задумів зловмисник придбав автоматичну вогнепальну зброю, а також залучив свого знайомого з автомобілем (матеріали щодо нього виділені в окреме провадження).
У листопаді 2015 року, приїхавши вранці з Києва до Бердичева, зловмисник вистежив потерпілого біля його будинку та, не виходячи із салону автомобіля, здійснив з автоматичної зброї декілька пострілів. Від отриманих поранень у голову бердичівлянин помер.
Крім цього, у ході досудового розслідування, під час санкціонованого обшуку у квартирі зловмисника, правоохоронці виявили декілька згортків із особливо небезпечним наркотичним засобом — канабісом.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

НА АВТОДОРОЗІ «КИЇВ — ЧОП» ЗАТРИМАЛИ ВАНТАЖІВКУ БЕЗ СУПРОВІДНИХ ДОКУМЕНТІВ
Вантажівку, що перевозила штучний газон без документів, виявили патрульні під час перевірки. Про це повідомляє патрульна поліція Житомирщини.
10 жовтня, під час несення служби на автодорозі «Київ — Чоп», за порушення правил дорожнього руху патрульні поліцейські зупинили вантажівку DAF. Коли інспектори патрульної поліції здійснили поверхневу перевірку автомобіля, то виявили, що водій перевозив штучний газон, однак жодних документів на вантаж не мав», — йдеться в повідомленні.
Надалі на місце зупинки вантажівки патрульні поліцейські викликали працівників слідчо-оперативної групи.
04141.com.ua

ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЖИТОМИРЩИНИ З ПОЧАТКУ РОКУ ВИЯВИЛИ ПОНАД 82 ТИСЯЧІ ПОРУШНИКІВ ПДР
Водії, які не дотримуються правил безпеки, складають 58% від загальної кількості виявлених в області упродовж 9 місяців адміністративних правопорушників. Кожен 26-й водій перебував за кермом у нетверезому стані.
Із початку року на Житомирщині зареєстровано понад 4,5 тисячі дорожньо-транспортних пригод, причому, майже у чверті випадків були травмовані. На жаль, за цей період у ДТП загинули 135 людей, ще понад 1000 — отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.
Поліцейські груп реагування територіальних підрозділів та патрульні проводять низку заходів задля зменшення аварійності.
Одним із методів роботи є навчання наймолодших громадян. Зокрема, у садочках та школах діти вивчають Правила дорожнього руху на «уроках безпеки», участь у проведенні яких на постійній основі беруть поліцейські.
Із дорослими (чи то пішоходами, чи то керманичами) правоохоронці, зазвичай, працюють уже на місці вчинення правопорушення. Загалом із початку року на автодорогах області поліцейські зафіксували понад 82 тисячі порушень Правил дорожнього руху.
У понад 3 тисячах випадків поліцейські зупинили водіїв, які кермували автотранспортом у стані алкогольного сп’яніння. Кожен із них ніс потенційну загрозу безпеці всіх учасників руху. Відносно таких водіїв були складені адміністративні матеріали за ст. 130 (Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції) Кодексу України про адміністративні правопорушення та спрямовані до суду.
Слід зазначити, що санкція статті передбачає покарання у вигляді накладення штрафу в розмірі 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян із позбавленням права керування транспортними засобами на строк 1 рік. У разі повторних порушень, сума штрафу значно збільшується з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 10 років.
Поліцейські закликають водіїв бути відповідальними, суворо дотримуватися ПДР, а також враховувати мінливі погодні умови, вирушаючи в дорогу. Пам’ятайте про необхідність вмикати ближнє світло фар у період із 1 жовтня по 30 квітня поза межами населених пунктів. Також заздалегідь подбайте про вчасну заміну «взуття» автомобіля на зимове.
АВТІВКА ЗЛЕТІЛА В КЮВЕТ: ДВОЄ ОСІБ ТРАВМОВАНІ
Дорожньо-транспортна пригода сталася 9 жовтня, близько 18:20, на трасі «Слобода-Романівська — Ужачин» у Новоград-Волинському районі.
Попередньо, 59-річний водій автомобіля «Volkswagen Caddy», рухаючись трасою у напрямку села Ужачина, на заокругленій ділянці дороги не обрав безпечної швидкості, унаслідок чого не впорався з керуванням та з’їхав у кювет.
У результаті ДТП водій та 46-річний пасажир автівки отримали травми, з якими їх було доставлено до Новоград-Волинської лікарні.
На місці пригоди працювала слідчо-оперативна група Новоград-Волинського відділу поліції. Правоохоронці встановлюють усі причини та обставини дорожньо-транспортної пригоди.
У ЄМІЛЬЧИНСЬКОМУ РАЙОНІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАТРИМАЛИ НЕЛЕГАЛЬНИХ ЛІСОРУБІВ
На світанку 9 жовтня до поліції надійшло повідомлення від працівників Ємільчинського лісгоспу про незаконну порубку дерев у одному з кварталів лісництва. Поліцейські затримали неподалік автомобіль із деревиною та трьох жителів Рівненщини. Розпочато досудове розслідування.
За повідомленням лісничих, уночі вони почули звуки роботи пилки, згодом змогли розшукати місце, де було здійснено незаконну порубку двох дубів.
Працівники слідчо-оперативної групи, які прибули за викликом, зупинили неподалік місця події автомобіль «Mercedes Sprinter» для перевірки. У транспортному засобі перебували водій та двоє пасажирів, усі — жителі Рівненщини, віком від 23 до 45 років.
Під час огляду мікроавтобуса поліцейські виявили 8 дубових колод та пилку. Автомобіль із вантажем вилучено, а чоловіків доставили до відділу поліції для встановлення всіх обставин події.
— Попередньо ми з’ясували, що один із доставлених має в нашому районі родичів, відтак непогано орієнтується на місцевості. Таким чином чоловіки обрали місце, де, на їх думку, могли безперешкодно зрубати дерева, — коментує начальник Ємільчинського ВП ГУНП Віталій Магалецький. — Утім, пильність лісівників не дозволила їм це зробити. За попередніми оцінками, сума завданого збитку складає понад 35 тисяч гривень.
Триває встановлення всіх обставин події.
Відповідно до ст.246 (Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу) КК України, таке правопорушення карається значними штрафними санкціями або піврічним арештом, або обмеженням чи позбавленням волі на строк до 3 років.
У ЛУГИНСЬКОМУ РАЙОНІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВСТАНОВЛЮЮТЬ ОБСТАВИНИ ПОРАНЕННЯ ПІДЛІТКА З ПНЕВМОГВИНТІВКИ
13 жовтня до поліції надійшло повідомлення про госпіталізацію до реанімаційного відділення Житомирської обласної дитячої лікарні 13-річного хлопця. Попередній діагноз: пневмострільне поранення лівого ока. Розпочато кримінальне провадження.
Під час першочергового встановлення всіх обставин поліцейські з'ясували, що в с.Кремному Лугинського району під час дитячих пустощів 15-річний підліток випадково поцілив 13-річному товаришеві в лице з пневматичної гвинтівки, що належить його дядькові.
У результаті потерпілий отримав тяжке поранення лівого ока. Медики провели хлопцеві оперативне втручання та надають необхідну допомогу.
Поліцейькі розпочали кримінальне провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ст.128 (Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України. Гвинтівку вилучено. Проводяться інші заходи для встановлення всіх обставин події.
В ОЛЕВСЬКОМУ РАЙОНІ В РЕЗУЛЬТАТІ ДТП ЗАГИНУЛА ВЕЛОСИПЕДИСТКА
11 жовтня на автодорозі неподалік с.Рудні Хочинської сталася дорожньо-транспортна пригода за участі «ВАЗівки» та велосипеда. Від отриманих на місці пригоди травм загинула 44-річна жінка. Розпочато розслідування обставин пригоди.
Попередньо встановлено, що близько 9:30 в Олевському районі 25-річний водій «ВАЗ-2110» здійснив зіткнення з велосипедисткою.
У результаті від отриманих травм 44-річна жителька с.Хочина загинула на місці пригоди.
На місці події працювали слідчо-оперативні групи Олевського ВП та Головного управління Нацполіції в області. Розпочато кримінальне провадження за ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) ККУ.
ПОЛІЦІЯ РОЗПОЧАЛА РОЗСЛІДУВАННЯ ОБСТАВИН СМЕРТЕЛЬНОГО ТРАВМУВАННЯ ЖИТЕЛЯ М.ОВРУЧА
Фатальна подія сталася увечері 10 жовтня в лісовому масиві неподалік с.Дубового Гаю. Попередньо, на чоловіка впало дерево від час валки лісу.
На місці події працювала слідчо-оперативна група Овруцького відділення поліції. За попередньою інформацією, на 34-річного жителя м. Овруча впало дерево під час виконання робіт із валки лісу. Унаслідок отриманих травм чоловік загинув на місці події.
Триває встановлення всіх обставин події в рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.271 (Порушення вимог законодавства про охорону праці) КК України.
Відділ комунікації поліції Житомирської області