Хроніка 43/2019

Хроніка 43/2019

\"ХронікаПОЛІЦІЯ ЖИТОМИРЩИНИ ІНФОРМУЄ: ПОДІЇ ЗА ТИЖДЕНЬ З 14 ПО 20 ЖОВТНЯ В ЦИФРАХ
Упродовж минулого тижня до підрозділів поліції регіону надійшло понад 4 тисячі повідомлень про події, 333 із них — кримінального характеру. Серед таких — убивство, грабежі, крадіжки, шахрайства, незаконні заволодіння транспортними засобами, хуліганства, факти нелегального поводження зі зброєю та наркотиками тощо.
За минулий тиждень на автошляхах Житомирщини сталися 146 дорожньо-транспортних пригод, 33 із них — із потерпілими. Унаслідок вказаних ДТП загинуло 3 людей та травмовано — 38.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

У НОВОГРАДІ ЗАСУДИЛИ ЧОЛОВІКА, ЯКИЙ СИСТЕМАТИЧНО ЗНУЩАВСЯ НАД МАТІР’Ю
Новоград-волинські поліцейські провели досудове розслідування та направили обвинувачення до суду для притягнення 35-річного чоловіка до кримінальної відповідальності за вчинення домашнього насильства. Чоловікові визначено покарання у вигляді 3-місячного арешту.
Протягом 2018 та 2019 років від мешканки Новограда-Волинського до поліції неодноразово надходили повідомлення про вчинення відносно неї домашнього насильства. Жертва потерпала від рідного сина, який постійно словесно ображав її, погрожував, влаштовував сварки. Щоразу правоохоронці припиняли його дії та складали відповідні адмінматеріали. За рішеннями суду, на чоловіка були накладені штрафні санкції, а згодом він неодноразово був арештований на строки до 15 діб.
Однак, такі «санкції» не примусили сімейного агресора припинити свої протиправні дії. Ситуацію ускладнювало і постійне зловживання зловмисником алкоголю.
Наприкінці червня 2019 року він, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, вчинив чергову сварку з матір’ю та побив у будинку, де вони проживають, посуд і меблі. А вночі 3 липня до поліції знову зателефонувала жінка та розповіла, що змушена була втекти з дому через дії сина.
На місці події поліцейські з’ясували, що цього разу нетверезий чоловік схопив сплячу матір за сорочку та став вимагати гроші на цигарки й спиртне. Жінка зуміла вирватися та зателефонувати до поліції.
Відомості про подію були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст.126-1 (Домашнє насильство) КК України та згодом матеріали спрямовано до суду. 11 жовтня в судовому засіданні чоловік визнав свою провину та повідомив про розкаяння. Утім, врахувавши всі обставини, зокрема і вчинення правопорушення в стані алкогольного сп’яніння та спосіб життя підсудного, суд обрав покарання у вигляді 3 місяців арешту. Чоловіка одразу ж узяли під варту.
НА НОВОГРАД-ВОЛИНЩИНІ СПІЙМАЛИ БРАКОНЬЄРІВ
Із 9 по 11 жовтня Житомирський рибоохоронний патруль провів рейд у Новоград-Волинському районі. У результаті виявлено 8 порушень правил рибальства.
9 жовтня на р.Случі, поблизу с.Івашківки, викрито громадянина, який ловив водні біоресурси за допомогою забороненого знаряддя лову — ятера.
10 жовтня під час проведення рибоохоронних заходів на р.Случі, поблизу селища Городниці, виявлено двох громадян, які ловили сітками вбрід. Риби зловити вони не встигли. На осіб складено адміністративні протоколи за ч.4 ст.85 КУпАП. Заборонені знаряддя лову вилучено.
Того самого дня на ринку в селищі Городниці під час проведення спільних заходів із Держпродспоживслужбою рибоохоронні патрульні затримали особу, яка здійснювала продаж риби (6 кг щуки) без сертифіката якості та документів, які б підтверджували законність її походження. На продавця оформлено адміністративний протокол за ч.1 ст.88-1 КУпАП.
11 жовтня на ринку в Новограді-Волинському державними інспекторами зафіксовано два факти продажу заборонених знарядь лову. Усього в точках продажу рибацьких снастей вилучено 2 ятери та 6 сіток. На осіб складено адміністративні протоколи за ч.1 ст.85-1 КУпАП.
Житомирський рибоохоронний патруль закликає громадян дотримуватися природоохоронного законодавства! Інформацію про порушення правил рибальства, незаконного збуту водних біоресурсів, а також продажу заборонених знарядь лову прохання повідомляти на телефони «гарячої лінії» Управління: (0412) 24-57-81 або (067) 414-60-74.
04141.com.ua

У ЖИТОМИРІ ПОЛІЦІЯ РОЗСЛІДУЄ ВБИВСТВО ЧОЛОВІКА ЙОГО СИНОМ
19 жовтня до Житомирського відділу поліції надійшло повідомлення про насильницьку смерть жителя обласного центру. За обгрунтованою підозрою в причетності до тяжкого злочину поліцейські затримали сина загиблого. Розпочато досудове розслідування.
Про виявлення за місцем проживання 68-річного житомирянина з ознаками насильницької смерті до поліції повідомив його зять. На місце події виїхала слідчо-оперативна група.
У ході огляду тіла чоловіка поліцейські зафіксували декілька колото-різаних ран. Причину смерті встановлюють фахівці судово-медичної експертизи.
— Уже під час першочергових заходів ми з’ясували, що між загиблим чоловіком і його сином, який проживає разом із батьками, часто виникали побутові конфлікти на грунті зловживання останнього алкоголем. Цього дня, як підтвердили нам сусіди, між чоловіками також відбувалася сварка. На момент прибуття на місце події слідчо-оперативної групи сина загиблого в будинку не було, — розповів начальник Житомирського ВП ГУНП Сергій Крошко.
Обгрунтовано підозрюваного в тяжкому злочині 38-річного чоловіка поліцейські затримали на зупинці громадського транспорту неподалік від місця проживання. Він знаходився в нетверезому стані. Свою провину він визнав, однак чітко пояснити скоєне не може. Усі обставини та причини, що призвели до трагедії, з’ясовуються в рамках кримінального провадження. Тривають необхідні слідчі дії.
Чоловік затриманий у порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України. Йому оголошено про підозру у вчиненні умисного вбивства (ч.1 ст.115 ККУ) свого батька. Вирішується питання про обрання міри запобіжного заходу.
За чинним законодавством, за умисне позбавлення життя людини винуватцеві може загрожувати від 7 до 15 років позбавлення волі.
ОСВІТЯНИ ПЕРЕКРИВАЛИ ДОРОГУ ЧЕРЕЗ ЗАТРИМКУ ІЗ ВИПЛАТОЮ ЗАРПЛАТИ
\"ХронікаУ Лугинському районі було часткове обмеження руху автотранспорту. Близько 10:00, 19 жовтня, на 172-му км автошляху «Київ — Ковель» жителі району розпочали акцію та частково обмежили рух автотранспорту, рухаючись по пішохідному переходу. Станом на 12:00 рух транспорту на автодорозі повністю відновлено.
На місце події прибули патрульні та слідчо-оперативна група Лугинського ВП.
Близько 100 учасників акції протесту, учителі навчальних закладів Лугинського району, рухалися пішохідним переходом, привертаючи таким чином увагу уповноважених службових осіб до проблеми з виплатою заробітної плати.
Поліцейські забезпечували безпеку дорожнього руху, а також проводили з учасниками акції роз’яснювальну роботу щодо відповідальності за блокування транспортних комунікацій.
ПІДОЗРЮВАНОГО У ВБИВСТВІ ЧОЛОВІКА ПОЛІЦІЯ ЗАТРИМАЛА… НА КЛАДОВИЩІ
Повідомлення про насильницьку смерть жителя Попільнянського району надійшло до поліції 10 жовтня. Правоохоронці швидко встановили особу ймовірно причетного до тяжкого злочину односельчанина загиблого, а 17 жовтня затримали його. Розслідування триває за фактом умисного вбивства з корисливих мотивів.
Тіло 55-річного жителя с.Паволочі з ознаками насильницької смерті було виявлено на ліжку у власному будинку. За висновком судово-медичної експертизи, смерть чоловіка настала внаслідок відкритої черепно-мозкової травми від удару важким предметом.
Відповідні відомості були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст.115 (Умисне вбивство) Кримінального кодексу України. У рамках досудового розслідування поліцейські здійснили комплекс необхідних для розкриття зухвалого злочину заходів.
— Уже в ході першочергових слідчих дій було визначено коло осіб, які, ймовірно, могли бути причетними до вбивства чоловіка. Під підозрою опинився і 24-річний сусід загиблого. Раніше він притягувався до кримінальної відповідальності. За зібраними свідченнями, молодик декілька днів не з’являвся вдома і в селі його не бачили. За місцем його проживання були вилучені речі, які вказували на можливу причетність до вказаного тяжкого злочину, — розповів заступник начальника ГУНП Житомирщини В’ячеслав Пашковський.
У ході досудового розслідування встановлено, що молодик потрапив до будинку односельчанина увечері, щоб заволодіти грошима та іншими цінними речами. Позбавивши чоловіка життя, він виніс із його оселі трохи більше тисячі гривень і подався геть із села. Певний час перебував у Києві, а потім повернувся до свого села, де 17 жовтня на місцевому кладовищі його затримали поліцейські.
Чоловікові оголошено про підозру у вчиненні умисного вбивства з корисливих мотивів (п.2 ч.2 ст.115 ККУ). Нині він під вартою.
За чинним законодавством, йому загрожує покарання від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.
ЖИТЕЛІ ЖИТОМИРЩИНИ ДОБРОВІЛЬНО ЗДАЛИ ДО ПОЛІЦІЇ ПОНАД 100 ОДИНИЦЬ ЗБРОЇ
На території області триває місячник добровільної здачі зброї, боєприпасів та вибухових речовин. Поліцейські проводять заходи для попередження та припинення нелегального обігу небезпечних предметів та речовин.
Станом на 15 жовтня жителі області вже здали до територіальних підрозділів ГУНП 95 одиниць зброї та 18 пристроїв для відстрілу гумових куль. Серед добровільно зданого — 8 одиниць зброї армійських зразків, 5 — мисливської нарізної, 67 мисливських гладкоствольних рушниць та інше.
Також громадяни повідомили до поліції про виявлення або зберігання 5 артилерійських снарядів та стількох же протипіхотних мін часів Другої світової війни, а також понад
400 боєприпасів до зброї армійських зразків.
За результатами проведених перевірок, уже звільнено від кримінальної відповідальності за незаконне зберігання вогнепальної зброї, боєприпасів та вибухових матеріалів 25 жителів області, які добровільно їх здали, що передбачено ч.3 ст.263 КК України. Після проведення необхідних перевірок громадяни зможуть узаконити володіння 11 одиницями добровільно зданої зброї.
Поліція нагадує жителям Житомирщини про можливість добровільної здачі зброї та небезпечних предметів, а отже, уникнення відповідальності за їх незаконне зберігання. Для цього зверніться до свого дільничного офіцера, найближчого відділку поліції або зателефонуйте на спецлінію «102».
Відділ комунікації поліції Житомирської області

У БАГАЖНИКУ АВТОМОБІЛЯ ПАТРУЛЬНІ ВИЯВИЛИ ГРАНАТОМЕТ
Пристрій, схожий на РПГ, виявили патрульні під час перевірки на Житомирщині. Про це повідомляє Патрульна поліція Житомирської області.
21 жовтня, близько 3-ї години ранку, під час патрулювання автодороги поблизу с. Левкова, за порушення правил дорожнього руху патрульні зупинили автомобіль «Volkswagen».
Під час поверхневої перевірки транспортного засобу патрульні поліцейські виявили в салоні автівки пристрій, схожий на гранатомет. Патрульні забезпечили охорону місця події та викликали на місце зупинки слідчих та вибухотехніків.
За вказаним фактом відкрито кримінальне провадження за ст.263 «Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами» Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає від 3 до 7 років позбавлення волі.
04141.com.ua