Яка відповідальність передбачена за спалювання опалого листя?

Яка відповідальність передбачена за спалювання опалого листя?

свіжий фотофакт спалення листя в мікрорайоні «Смолка», викладений у ФейсбукДобрий день, редакціє газети «Звягель»! Мій сусід постійно спалює опале листя, через що неможливо дихати в будинку. Чи законно він вчиняє? Якщо ні, то куди звертатися, та яка за це передбачена відповідальність?
Валентина П., м.Новоград-Волинський

На запитання відповідає начальник юридичного відділу газети «Звягель» Геннадій ФРЕГЕР:
Із приходом осені спостерігається підвищена задимленість у населених пунктах через спалювання листя, сухої трави та побутового сміття в приватному секторі.
Шкода від спалювання листя і сухої трави — багатолика і надзвичайно небезпечна. На превеликий жаль, українці рідко надають цьому значення.
При згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. У тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати в людини ракові захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини — одні з найотруйніших для людини речовин.
На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються в повітря при згорянні листя чи трави. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яке ми так рясно окропляємо від колорадського жука.
Додаткова проблема полягає в тому, що з листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери.
Спалювання рослинних залишків є прямим порушенням низки норм чинного законодавства, а саме: статті 50 Конституції України, статей 9 та 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», статті 16 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», пунктів 3.6.14., 3.7.4. Правил утримання житлових будинків та прибудинкових територій, пунктів 3.6., 6.4.2. Правил утримання зелених насаджень у містах та інших населених пунктах України, Закону України «Про благоустрій у населених пунктах».
Дії, що є порушенням зазначених норм законодавства, можуть тягнути за собою адміністративну відповідальність, у залежності від конкретної ситуації: за ст.77-1 КУпАП або ст.152 КУпАП.
Стаття 77-1 КУпАП передбачає, що випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю в галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння тягнуть за собою накладення штрафу на громадян — від десяти до двадцяти (від 170 грн до 340 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від п’ятдесяти до сімдесяти (від 850 грн до 1190 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока (від 340 грн до 680 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від сімдесяти до ста (від 1190 грн до 1700 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
У свою чергу, ст.152 КУпАП передбачає, що порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян — від двадцяти до вісімдесяти (від 340 грн до 1360 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян-суб’єктів підприємницької діяльності — від п’ятдесяти до ста (від 850 грн до 1700 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Тому, у випадку виявлення таких правопорушень, необхідно постаратися зафіксувати цей факт на фото: відеозйомку та викликати представників інспекції благоустрою міста та поліції.