«Наше завдання: допомагати сім’ям, дітям та молоді, які опинилися в складних життєвих обставинах»

«Наше завдання: допомагати сім’ям, дітям та молоді, які опинилися в складних життєвих обставинах»

3 листопада — День працівника соціальної сфери України. Це професійне свято покликане вшанувати людей із великим серцем, чия робота — розділити чужий біль, допомогти змінити долю людей на краще.
Ось уже 24 роки в Новограді-Волинському функціонує Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Напередодні свята про особливості роботи Центру та підсумки за рік ми поспілкувалися з директором Антоніною Лапинською:
— Новоград-Волинський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді — це державна організація, створена для надання практичної допомоги людям, які потрапили в складні життєві ситуації. До нас приходять зі своїми болями і турботами сотні сімей. Працівники Центру вислуховують кожного і завжди раді, коли допомогли.
За 9 місяців 2019 року було охоплено соціальними послугами 819 сімей, у яких виховується 1093 дитини. Крім того, Центром було обстежено 202 сім’ї при народженні дитини щодо цільового використання коштів.
У Центрі функціонує служба соціальної підтримки сімей, де на обліку сімей, які опинились у складних життєвих обставинах, перебуває 144 сім’ї, у яких виховується 267 дітей. Такі сім’ї беруться Центром під соціальний супровід фахівцями із соціальної роботи з метою мінімізації складних життєвих обставин або ж узагалі їх подолання.
До обстеження таких сімей залучаються й наші соціальні партнери, а саме: служба у справах дітей УССМФКС, медики, освітяни та представники ювенальної превенції відділу поліції. Приємно спостерігати результати кропіткої роботи фахівця із соціальної роботи, коли в ході соціального супроводу настають позитивні зміни в сім’ях, коли тата й мами пізнають усю радість та ціну батьківства.
У рамках служби соціальної підтримки сімей здійснюється робота з особами, які перебувають у конфлікті із Законом. Щодо них надходять повідомлення з Новоград-Волинського міськрайонного відділу «Центр пробації», а також — із виправних колоній про повернення громадян додому. Таким громадянам Центр надає соціальні, інформаційні та психологічні послуги.
У МЦСССДМ діє служба психологічної допомоги «Телефон довіри», куди щодня надходять анонімні дзвінки щодо неблагополучних батьків або ж звернення за психологічною підтримкою чи інформаційною послугою.
Центр здійснює соціальне супроводження прийомних сімей та дитячого будинку сімейного типу. У Новоград-Волинській міській ОТГ є 6 таких сімей. У них виховується 16 діток. Також проводиться соціальна робота з 55 опікунськими сім’ями, де виховується 72 дитини.
Фахівцями із соціальної роботи проводиться робота з учасниками АТО та їх сім’ями, а також із сім’ями загиблих учасників АТО. У цьому напрямку продовжується активна співпраця зі Спілкою учасників, ветеранів, інвалідів АТО та бойових дій, ГО «Всеукраїнський союз ветеранів АТО» та відокремленим підрозділом ГО «Об’єднання дружин і матерів бійців учасників АТО».
Одним із напрямків роботи Центру є профілактично-роз’яснювальні бесіди для молодих безробітних осіб. Спільно з міським центром зайнятості було проведено 32 бесіди на тему «Запобігання торгівлі людьми», «Гендерна рівність», «Молодь на ринку праці».
Працівники Центру гарантують професіоналізм, конфіденційність і анонімність послуг.
Напередодні професійного свята Новоград-Волинський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді зичить усім соціальним партнерам прихильності долі, міцного здоров’я, щастя і невичерпних душевних сил. Нехай благородна справа, якою ми займаємося, приносить радість, людську шану та визнання.
Підготував Олег БРЮХАНОВ