Хроніка 44/2019

Хроніка 44/2019

ПІДОЗРЮВАНОМУ В СПРИЧИНЕННІ ДТП У НОВОГРАДІ-ВОЛИНСЬКОМУ ПРИЗНАЧЕНО ЦІЛОДОБОВИЙ ДОМАШНІЙ АРЕШТ
24 жовтня Новоград-Волинський суд розглянув клопотання слідчих про обрання міри запобіжного заходу 41-річному жителю райцентру, підозрюваному в тяжкому травмуванні автівкою пішохода.
Чоловікові було офіційно оголошено про підозру у вчиненні дорожньо-транспортної пригоди, у якій було тяжко травмовано місцевого жителя (за ч.2 ст.286 ККУ).
Новоград-Волинський суд призначив чоловікові цілодобовий домашній арешт терміном на 60 діб.
Нагадаємо, дорожньо-транспортна пригода сталася 19 жовтня по вул.Герцена в м.Новограді-Волинському. Унаслідок наїзду автівки, за кермом якої знаходився 41-річний звягельчанин, тяжкі тілесні ушкодження отримав 30-річний місцевий житель, якого госпіталізовано до реанімаційного відділення.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ РОЗБИРАЮТЬСЯ В ОБСТАВИНАХ ТРАВМУВАННЯ ДИТИНИ
26 жовтня до Коростенського відділу поліції надійшло повідомлення про госпіталізацію до реанімаційного відділення 4-річного хлопчика з опіками обличчя, шиї та грудей. Для встановлення обставин травмування дитини поліцейські розпочали кримінальне провадження.
Попередньо встановлено, що дитина отримала травми за місцем проживання в одному з будинків м.Коростеня. Напередодні увечері, 25 жовтня, малюк, граючись, випадково перекинув на себе скляну банку з окропом, що стояла на холодильнику.
У родині, крім нього, є ще двоє братиків, 2017 та 2018 років народження. Дітей виховують 30-річний батько та 25-річна матір, які є громадянським подружжям.
У результаті події хлопчик отримав термічні опіки, однак за необхідною дитині медичною допомогою батьки звернулися лише через добу, коли стан малого суттєво погіршився.
— При госпіталізації в дитини попередньо діагностовано тяжкі опіки та шок. Відтак ми розпочали кримінальне провадження за злісне невиконання обов’язків по догляду за дитиною, — розповів начальник Коростенського відділу поліції Михайло Старовойт. — Родина перебувала під супроводом соціальних служб. Нині з нею працюють ювенальні інспектори поліції.
Санкція статті передбачає відповідальність: від обмеження до позбавлення волі терміном від 2 до 5 років.
ІНФОРМАЦІЯ ПРО ЗАМІНУВАННЯ КУЛЬТОВОЇ СПОРУДИ В ЖИТОМИРІ НЕ ПІДТВЕРДИЛАСЯ
Правоохоронці закінчили огляд приміщення собору та навколишньої території. Жодних предметів, що могли б становити загрозу безпеці громадян, не виявлено.
28 жовтня, уранці, на електронну пошту ГУНП Житомирщини надійшов електронний лист про закладення вибухівки біля приміщення одного із соборів обласного центру.
На місці події працювали слідчо-оперативні групи ГУНП та міського відділу поліції, працівники вибухотехнічної служби, кінологи зі службовими собаками, патрульні та інші підрозділи МВС. Із будівлі храму були евакуйовані близько 30 людей.
Жодних вибухових пристроїв чи інших предметів, які могли б становити загрозу безпеці громадян, у результаті обстежень не виявлено.
Особа автора тривожного повідомлення встановлюється в рамках розпочатого кримінального провадження.
У ЄМІЛЬЧИНСЬКОМУ РАЙОНІ В ДТП ЗАГИНУВ МОТОЦИКЛІСТ
Фатальна дорожньо-транспортна пригода сталася 27 жовтня, близько 3:20, на автошляху між селами Ситне та Березники. У результаті загинув водій мотоцикла, а його пасажира було ушпиталено.
Попередньо, водій мотоцикла«Viper», 27-річний житель району, рухаючись автошляхом, не впорався з керуванням та з’їхав у кювет.
У результаті ДТП водій мотоцикла загинув на місці події. Пасажира цього ж транспортного засобу, 20-річного місцевого жителя, із травмами було ушпиталено до Ємільчинської райлікарні.
Усі обставини ДТП поліцейські встановлюють у рамках розслідування кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України.
ТРИВАЮТЬ СПІЛЬНІ РЕЙДИ ПОЛІЦІЇ ТА МІГРАЦІЙНОЇ СЛУЖБИ
Заходи відбуваються в рамках операції «Мігрант» і спрямовані на виявлення осіб, які незаконно або з порушеннями законодавства перебувають в Україні. 24 та 25 жовтня поліцейські й працівники міграційної служби провели рейди-перевірки на кількох ринках міст Житомира та Новограда-Волинського. У результаті виявили низку порушників серед продавців.
Перевірці під час спільних рейдів піддавалися продавці, як правило, представники південних країн Євразії, які здійснюють торгівлю на ринках у населених пунктах області.
Встановлюючи їх особи та підстави перебування в Україні, поліцейські, спільно з працівниками Державної міграційної служби, зафіксували порушення, адміністративні матеріали про які були відповідним чином оформлені.
— Зокрема, порушення задокументовані в м.Новограді-Волинському 25 жовтня. До спільного з міграційною службою відпрацювання залучались представники Управління превентивної діяльності та місцевого відділу поліції, а також бійці роти поліції особливого призначення ГУНП. Серед задокументованих — порушення іноземцями та особами без громадянства правил перебування в Україні (ст.203 КУпАП) та невжиття заходів до забезпечення своєчасної реєстрації іноземців і осіб без громадянства (ст.205 КУпАП), — повідомив начальник Управління превентивної діяльності ГУНП Житомирщини Михайло Сорока.
У кожному із зафіксованих випадків рішення прийматиметься окремо. За результатами рейду, у Новограді-Волинському поліцейські скерували до міграційної служби подання про примусове повернення до країн походження стосовно двох іноземців-порушників.
«ТЕРОРИЗУВАВ» КОЛИШНЮ ДРУЖИНУ
Рік обмеження волі з іспитовим терміном на той же строк — такий вирок у жовтні виніс Овруцький районний суд відносно 39-річного чоловіка. За задокументованими й доведеними поліцією обставинами, той ігнорував вимоги обмежувального припису й продовжував навідуватися до колишньої дружини, щоб навкулачки з’ясовувати з нею стосунки.
За наявними відомостями, колишнє подружжя одного із сіл Овруцького району не проживає разом уже впродовж року. Однак 39-річний чоловік ніяк не міг залишити в спокої колишню дружину, час від часу навідувався до її обійстя нетверезим і зі сварками та кулаками намагався довести свою позицію. Жінка щоразу мусила викликати на допомогу поліцію. Правоохоронці склали на нього відповідні адміністративні матеріали за вчинення домашнього насильства.
Жінка звернулася до суду з цивільним позовом, і відносно чоловіка було видано обмежувальний припис, а наприкінці червня він був продовжений ще на півроку. За рішенням суду, чоловік обмежувався в праві наближатися до колишньої дружини, приходити до її будинку або будь-яким іншим способом спілкуватися з нею.
Однак він відверто ігнорував вказані обмеження і продовжував «тероризувати» членів колишньої своєї сім’ї нетверезими візитами і бійками. Поліцейські, задокументувавши такі обставини, відкрили кримінальне провадження за ст.390-1 (Невиконання обмежувальних заходів, обмежувальних приписів або непроходження програми для кривдників) ККУ.
Обвинувальний акт був направлений до суду і після його розгляду кривдникові овручанки винесено вирок, відповідно до якого чоловік може потрапити в місця обмеження волі і утримуватися там упродовж року, у разі вчинення будь-якого з протиправних діянь упродовж року, у тому числі — чергової появи на порозі будинку колишньої дружини.
У поточному році поліцією відкрито 4 кримінальних провадження за аналогічними фактами (ст.390-1 ККУ), у двох випадках досудові розслідування закінчені, а обвинувальні акти були направлені до судів.
ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАСТЕРІГАЮТЬ ВІД ПІЗНІХ ПРОГУЛЯНОК У НЕТВЕРЕЗОМУ СТАНІ
До поліції звернувся житель обласного центру, який став жертвою нічних грабіжників. Чоловік розповів, що в одному зі скверів міста невідомі відібрали в нього особисті речі. Розпочато досудове розслідування.
Зі слів 67-річного заявника, 22 жовтня, близько одинадцятої години вечора, до нього підійшли двоє невідомих — чоловік та жінка. Раптово один із них ударив його по голові та забрав із кишені сорочки мобільний телефон, гроші та банківську карту. Потому незнайомці, до яких приєднався ще один молодик, подалися геть.
На місці події працювала слідчо-оперативна група Житомирського відділу поліції. Правоохоронці встановлюють усі обставини події, у тому числі — й особи зловмисників у рамках досудового розслідування, розпочатого за ч.2 ст.186 (Грабіж) КК України. Відповідно до санкції статті, подібні протиправні дії караються позбавленням волі строком від 4 до 6 років.
Водночас поліцейські застерігають громадян: уникайте занадто пізніх прогулянок у малолюдних або малоосвітлених місцях; плануючи відпочинок із вживанням алкоголю, заздалегідь подбайте про безпечне повернення додому, скориставшись послугами таксі або домовившись із рідними про транспорт.
Відділ комунікації поліції Житомирської області