Які небезпеки готує пивним фанатам любов до хмільного?

Останнім часом у суспільстві сформувалося занадто прихильне ставлення до пива, і багато хто його навіть не вважає алкогольним напоєм. А дарма! Саме це робить його найбільш соціально небезпечним, адже через надмірну доступність і відносно низьку ціну молодь починає вживати його як напій, який утамовує спрагу.
У чому ж полягає підступність «пива»? При систематичному вживанні цього напою в жінок залежність може виникнути вже через шість місяців, у чоловіків, у середньому, через шість років.
Різниця між пивом та горілкою не така вже й значна: літр пива міцністю в 5 градусів є еквівалентом 50 г чистого алкоголю або 125 г горілки. За останні роки вміст алкоголю в пиві сягнув у деяких сортах 14%.
За своєю шкідливістю впливу на організм пиво може зрівнятися із самогоном — у ньому, як і в самогоні, у повному обсязі зберігаються побічні продукти шумування: альдегіди, сивушні масла, метанол тощо, які в десятки й сотні разів перевищують рівень їхньої припустимої концентрації. Уживання цієї отрути викликає зміни в усіх органах та системах організму.
Особливо це стосується головного мозку. Відомо, що мозок найсильніше схильний до токсичної дії алкоголю. Згустки крові, поява яких обумовлена споживанням алкоголю, закупорюють мікрокапіляри, позбавляючи нейрон харчування й кисню. Починається гіпоксія — кисневе голодування клітин мозку, через 7-9 хвилин нейрон безповоротно й назавжди гине.
Стан збудження, ейфорію, шо виникають під час вживання спиртних напоїв, багато дослідників приписують усе тій же гіпоксії головного мозку. Під час цього в головному мозку гинуть десятки тисяч нейронів. Мозок людини стає меншим в обсязі, на всій поверхні кори утворюються мікровиразки, мікрорубці і випадання структур.
Не менш шкідливим є вплив пива на серце. Існує таке поняття, як «пивне серце» — це виражається в розширенні порожнин серця, потовщенні його стінок, некрозах (омертвіння) у серцевому м’язі. Ці зміни пов’язані з наявністю в пиві кобальту, що застосовується як стабілізатор пивної піни. Вміст цього токсичного елемента в серцевому м’язі в тих, хто споживає пиво, набагато перевищує допустиму норму. Крім того, кобальт викликає запальні процеси в стравоході й шлунку.
Існують й інші фактори, що порушують роботу серця при пивному алкоголізмі. Насамперед ідеться про великі порції рідини, яку поглинають любителі пива за один день, насиченість цього напою вуглекислим газом. Потрапляючи в організм, пиво швидко переповнює кровоносні судини, що призводить до варикозного розширення вен і розширення границь серця. Ще одна причина синдрому «пивного серця», а також — синдрому «капронової панчохи», коли серце провисає, стає в’ялим і погано качає кров.
Хміль, який є одним із основних компонентів пива, містить особливі стероїдоподібні речовини — фітоестрогени, рослинні аналоги жіночих статевих гормонів. Одного літру пива на день досить для помітного впливу на гормональний статус людини. Саме тому чоловіки, які зловживають пінним напоєм, поступово стають схожими на жінок: з’являється відкладання жиру на стегнах, «пивний» живіт, розширюється таз, збільшуються груди (інколи спостерігається виділення молозива з грудей), поступово розвивається імпотенція, перероджуються тканини сім’яників.
Уживання пива жінками призводить до розростання тканин матки та яєчників, відмічаються порушення менструального циклу, стає сумнівною репродуктивна функція.
Якщо вищезазначене не переконало вас у небезпеці надмірного вживання пива, то додайте до цього списку збільшення ризику розвитку раку грудей на 30%, захворювань очей в 1,5-3 рази, схильність до алкоголізму вашої майбутньої дитини. Отже, вибір за вами.
Ксенія БУСЛЕНКО, завідуюча наркологічним відділенням міськрайТМО