Баварія приймає українських школярів

Баварія приймає українських школярів

Уже 20 років тривають дружні взаємини між містечком Візентхайд у Баварії та Новоградом-Волинським. У рамках програми партнерства цьогоріч до Німеччини була запрошена делегація з 13 українських школярів, учасників першого шкільного обміну — Олександра Дебича та Ірини Назарової, учителів німецької мови ліцею №4, на чолі з керівником закладу В.А.Сільвертюк та засновника цього обміну, учителя німецької мови ліцею №1 В.В.Вітренка.
Двотижнева програма перебування у Візентхайді розпочалася з урочистостей, присвячених 20-ій річниці партнерських відносин гімназії інтернатного типу Штайгервальд із ліцеями №1 та №4. Серед почесних гостей свята — представники баварського парламенту Флоріан Тьоппер та Барбара Беккер, консул України в Німеччині Дмитро Шевченко, президент молодіжних організацій Баварії Маттіас Факк.
Усі зазначили про важливість таких візитів, під час яких діти більше дізнаються про звичаї та культуру країн-партнерів. І це — не просто інформація з книжок чи передач, це — їх особистий досвід, враження, які вони передають своїм співвітчизникам, популяризуючи свою країну й місто. Важливою та результативною стала зустріч керівників шкіл-партнерів — Валентини Сільвертюк та Хільмара Кірха, яка підняла партнерські відносини на вищий щабель спілкування.
Цікавою була тема проекту, над якою працювали діти, — «Українці в Німеччині, німці — в Україні», у рамках якої були проведені змістовні заняття та незвичні зустрічі. Так, у містечку Шлюссельфельд працює родина вихідців із України, які мають власну фітнес-студію. Українські вишиванки господарів, відповіді на запитання, секрети успіху та екскурсія фітнес-студією — зворушливим та цікавим було знайомство, а відтак і успішний початок роботи над темою.
Припав дітям до душі офіційний і водночас дружній прийом в очільника міста — бургомістра доктора Кнайєра. А в баварському парламенті, який ми відвідали на запрошення представниці ХСС Барбари Беккер, діти відчули себе творцями майбутнього. Змістовний екскурс в історію баварського парламенту та його сучасну роботу, гра-моделювання з прийняття законів, участь у прес-конференції стали мотивацією для вироблення активної громадської позиції в підлітків. Про можливість майбутньої кар’єри в Німеччині, а також опанування виробничих професій ішлося під час заняття з керівником Центру ремісників Баварії.
Захопливими та насиченими були екскурсії, які діти та гості мали можливість відвідати разом зі своїми партнерами. Запам’ятався Бамберг — одне з небагатьох міст, яке вціліло під час війни. Його історичний центр внесено до списку культурної спадщини ЮНЕСКО. Побували в незвичайному районі зі старими рибальськими будинками на берегах річки Регніц — маленькій Венеції. Відвідали Імператорський собор, заснований понад тисячу років тому, Нову Резиденцію, трояндовий сад і Старий придворний штат.
Неймовірно гарні враження залишив Вюрцбург — старовинне містечко у Франконії. Опинившись на оглядовому майданчику фортеці Марієнберг, проводжаючи поглядом Майн, який петляє за містом серед виноградників, вивчаючи черепицю дахів і лабіринт вуличок старого міста, відчуваєш глибоке задоволення від подорожі. Прогулянка Старим мостом, що став візитною карткою міста, приголомшливі види Резиденції, затишні вулички і нескінченна зелень виноградників — ось те, що асоціюється з цим містом.
Вдалося учасникам пізнати Мюнхен, багатий історією, культурними та музейними цінностями. Місто славетне своїми броварськими вміннями та вражаючими виставками у відомих музеях. Столиця Баварії має безліч красот, вартих уваги. Марієнплатц — центральна площа Мюнхена, розташована перед Ратушею. Запам’яталися величезна пішохідна зона, в околицях якої можна побачити історичний ринок Віктуалієнмаркт, найбільший у Мюнхені собор Фрауенкірхе, оглядова вежа церкви Альте Петер, історична Мюнхенська резиденція.
Помилувалися чарівною місцевою пам’яткою — величезним палацовим комплексом Німфенбург. У це місце можна просто закохатися — один із найбільших королівських палаців Європи, розташований серед однієї з найкрасивіших паркових зон. Цікаву програму підготували для нас учителі гімназії Мартіна Шенк (керівник обміну), Рольф Баумгартен та Ельке Вагнер, доклавши до цього серце й душу.
Зрозуміло, що прощальний вечір у гімназії був зворушливим, адже діти, які проживали в німецьких родинах, разом працювали і подорожували, отримали не лише колосальний досвід у побудові стосунків та покращили свої знання з німецької мови, а й знайшли нових друзів, із якими важко було розлучатися.
У межах проекту не втомлююся розповідати про дітей, які наважилися взяти участь у програмі міжнародного шкільного обміну, щоб отримати новий досвід, враження, друзів, а ще — змінити Україну на краще.
А.ТЕТЕРЯ, керівник обміну