Два секретарі міської ради — недешеве «задоволення» для новоградців

Два секретарі міської ради — недешеве «задоволення» для новоградців

Початок тридцять шостої сесії міської ради (31 жовтня) оголив питання, про яке в Новограді вже почали забувати. Міський бюджет оплачує роботу двох секретарів міської ради: Василя Остапчука — фактично чинного, та Олени Пономаренко, яка в судах домоглася визнання неправомірності рішення про її звільнення.
Нагадаємо, Олену Пономаренко депутати звільнили з посади секретаря міської ради одразу після пожежі в будівлі Молодіжного центру. Сесія за наслідками пожежі стала своєрідним «полюванням» на винних. До усунення міського голови справа не дійшла, депутати «обмежилися» звільненням Пономаренко. Її звинуватили в недостатній координації співпраці депутатського корпусу й виконавчої влади. На думку більшості на той момент депутатського корпусу, це призвело до безвідповідального ставлення до забезпечення протипожежної охорони важливих міських об’єктів. А в підсумку — до пожежі, що завдала місту збитків на десятки мільйонів гривень.
Як довела в судах Олена Пономаренко, при її звільненні було порушено процедуру, недотримано вимоги чинного законодавства. Суд зобов’язав депутатів міської ради поновити Пономаренко на посаді секретаря міської ради, проте депутати це судове рішення фактично проігнорували. Щоразу, коли воно піднімалося в сесійній залі, не знаходилося достатньо голосів, щоб навіть включити його до порядку денного.
Таким чином обов’язки секретаря міської ради виконує Василь Остапчук, якого обрали на місце звільненої, а заробітна плата секретаря нараховується не лише йому, а й Олені Пономаренко.
У ході 36-ї сесії це питання нарешті включили до порядку денного. «За» проголосували 22 депутати. Прозвучали й цифри, якими вимірюється «ціна порушення процедури». За «вимушені прогули» у 2018 році міський бюджет повинен виплатити пані Пономаренко близько ста тисяч гривень. За 2019-ий рік — ще близько 200 тисяч. І якщо ситуація не зміниться, то до кінця каденції — ще тисяч сто.
Отак місто, у якому море «комунальних дірок», оплатить роботу двох секретарів міської ради, замість того, щоб за ці гроші полагодити тротуар чи освітлення…
На момент відправки газетного номера в друк засідання 36-ї сесії ще триває. До розгляду питання про секретаря депутати ще не дійшли. Тож про рішення (якщо воно таки буде) — у наступному номері «Звягеля».
Олег БРЮХАНОВ