Секретаріада триває: Василь Остапчук стверджує, що його звільнили з порушеннями

Секретаріада триває: Василь Остапчук стверджує, що його звільнили з порушеннями

Василь Остапчук проводить прес-конференцію в кабінеті… заступника міського голови Анатолія Легенчука. Каже, що в трудовій книжці вже має запис про звільнення з посади секретаря міської ради. Проте стверджує, що депутати на сесії 31 жовтня ухвалили рішення про його звільнення з порушенням процедури.
Щоб надати громаді пояснення деяких питань, які розглядалися на сесії міської ради 31 жовтня, (екс-) секретар міської ради Василь Остапчук 5 листопада ініціював прес-конференцію. Але провів її в кабінеті заступника міського голови Анатолія Легенчука, оскільки конференц-зала була зайнята, а в кабінеті секретаря міської ради вже господарює відновлена рішенням сесії на цій посаді Олена Пономаренко.
Василь Іванович переконує, що навколо секретаря міської ради виникла юридична колізія з моментом передачі повноважень. Якби на сесії головував міський голова, то такого б не сталося. Міський голова підписав би рішення про поновлення одного секретаря й про звільнення іншого.
Але ж Віктор Весельський — на лікарняному. Головуючим на сесії 31 жовтня був Василь Остапчук. Він пояснює, що не може підписати рішення про своє звільнення, бо на той момент уже була відновлена на посаді Олена Пономаренко. А Олена Анатоліївна не може підписувати рішень цієї сесії, бо таке право має лише головуючий, тобто Василь Остапчук.
Нагадаємо, що депутати, на пропозицію Миколи Усенка, внесли до порядку денного питання про виконання рішення суду й поновлення Олени Пономаренко на посаді секретаря міської ради. Головний аргумент — припинення нарахувань заробітної плати Олені Пономаренко за «вимушені прогули». Мовляв, суд уже й так зобов’язав виплатити їй за 2018 рік близько ста тисяч гривень. Якщо ж ігнорування рішення суду продовжиться, то виплати зростуть, а справа може перетворитися з адміністративної на кримінальну.
Після кількох нерезультативних спроб і повернень до голосування депутати зібрали необхідний мінімум — 18 голосів, і потрапили, за словами Остапчука, в юридичну колізію.
«Мене ця посада абсолютно втомила. Я за неї не триматимуся», — несподівано зізнається Василь Іванович на прес-конференції. Разом із тим переконує, що секретар міської ради — досі він. І він не буде підписувати рішень із «сумнівною юридичною грамотністю». «Не може бути після цього ніякого судового процесу», — додає Остапчук. Саме тому пропонує скликати позачергову сесію міської ради, дотриматися процедури і юридично правильно, якщо на те буде воля депутатів, звільнити його й поновити Пономаренко.
Під «дотриманням процедури» Василь Остапчук має на увазі розміщення проектів рішень на сайті міської ради, обговорення в депутатських комісіях, на погоджувальній раді.
Усі інші — «несекретарські» питання — Василь Остапчук як головуючий на сесії 31 жовтня каже, що підписав.
Для громади в цій ситуації, мабуть, найбільш прикро, що міський бюджет «похудав» на непередбачені витрати, оплачуючи роботу двох секретарів. Відповідати за рішення, які до цього призвели, ніхто не буде.
«Немає ніякої відповідальності за колективне рішення. Тим більше, що голосування про звільнення Пономаренко було таємним. Чимало траплялося випадків, коли рада приймала неправильні рішення. А до цієї ситуації певною мірою призвела позиція міського голови. Якби він тоді, коли з недотриманням процедури звільнили Пономаренко, не підписав таке рішення, наполіг на дотриманні процедури, то нічого б цього не було», — коментує Остапчук. Відповідальність може бути тільки політична, — каже він. Тобто, оцінка виборцями дій того чи іншого депутата, коли настане час нових виборів.

…Нагадаємо, Василь Остапчук відмовився закривати 36-ту сесію міської ради після розгляду «секретарських питань». Депутати делегували право закрити сесію Володимиру Федорчуку, у якого свого часу був досвід роботи секретарем міської ради.
До цього депутати заслухали звіт заступника міського голови Анатолія Легенчука про стан справ у галузі ЖКГ, а також звіт начальника управління ЖКГ Олександра Богданчука про катастрофічну фінансову ситуацію, що склалася на комунальному підприємстві «Шляхрембуд». Звіт Легенчука не прийняли, тож він на наступній сесії звітуватиме знову. Звіт начальника управління разом із пропозиціями щодо виводу із кризи КП «Шляхрембуд» узяли до уваги.
Проект рішення «Про майно комунальної власності», яким пропонувалося передати майно КП «Шляхрембуд» на баланс КП «Новоград-Волинськжитлосервіс», аби майно «не пішло з молотка за борги», депутати не підтримали. Аргументація: якщо підприємство планують виводити із кризи, то для цього йому потрібні ресурси.
Депутати заслухали звіт тимчасової контрольної комісії міської ради з питань вивчення ситуації, яка склалася на КП «Шляхрембуд» (створена відповідно до рішення міської ради від 26.09.2019 р. №788).
«Голова комісії, депутат Віталій Якубов зазначив, що комісією було проаналізовано фінансово-господарську діяльність комунального підприємства; досліджено причини, які створили передумови, що призвели до крадіжки майна комунального підприємства (відсутність охорони на об’єкті та контролю над діяльністю КП); визначено коло осіб, відповідальних за ситуацію, яка склалася на підприємстві (посадові особи всієї вертикалі міської влади).
Комісією рекомендовано за неналежне виконання службових обов’язків профільного заступника міського голови і начальника управління житлово-комунального господарства, енергозбереження та комунальної власності міської ради притягнути до дисциплінарної відповідальності шляхом звільнення з обійманої посади, а також звернутися до правоохоронних органів та державної аудиторської служби в Житомирській області, щоб провести аналіз господарської діяльності комунальних підприємств та підготувати проект рішення стосовно перерозподілу завдань і функцій», — інформують у міській раді.
Олег БРЮХАНОВ