Хроніка 46/2019

Хроніка 46/2019

\"ХронікаЖИТЕЛІ ЖИТОМИРЩИНИ ЗДАЛИ ДО ПОЛІЦІЇ В ЖОВТНІ БЛИЗЬКО 300 ОДИНИЦЬ ЗБРОЇ ТА СПЕЦЗАСОБІВ
Серед зданих до поліцейських підрозділів небезпечних предметів — снаряди та міни часів Другої світової війни, армійська і мисливська зброя та набої. Про результати проведення в регіоні місячника добровільної здачі зброї, боєприпасів і вибухівки 6 листопада розповів начальник Управління превентивної діяльності ГУНП Житомирщини Михайло Сорока.
Місячник добровільного роззброєння на Житомирщині тривав упродовж жовтня. Для громадян, які мали у володінні незареєстровані небезпечні предмети, — це стало нагодою позбавитися їх без будь-яких наслідків для себе або офіційно заявити про наміри в законному порядку облікувати.
— За час проведення місячника здачі зброї, боєприпасів та вибухових речовин до підрозділів поліції передані майже 130 зразків мисливської гладкоствольної та зброї армійських видів. Також маємо більше 25 пристроїв для відстрілу гумових куль та газової зброї. Загалом же здано майже 300 одиниць зброї й спецзасобів та близько 600 боєприпасів, найбільше серед останніх — армійських зразків, — повідомив начальник УПД ГУНП Житомирщини Михайло Сорока.
Є серед зданого й 11 снарядів та 6 мін часів Другої світової війни. Про такі знахідки в лісах, полях та навіть на території власних домоволодінь упродовж жовтня повідомляли до поліції жителі регіону. Окрім небезпечних боєприпасів, люди натрапляли й на інші раритетні знахідки.
Як розповів керівник відділу Управління превентивної діяльності ГУНП Олександр Господарчук, 22 жовтня металошукач жителя Коростенського району в лісі поблизу с.Сингаїв зреагував на металевий предмет, який виявився нарізним короткоствольним пістолетом марки «WALTHER» калібру 7,65 мм воєнних часів із набоями. Зброю чоловік приніс до територіального відділу поліції.
У переліку виданих поліції — і сучасні зразки армійського оснащення. Житель Коростишівського району приніс до місцевого поліцейського відділку знайдений у лісі карабін марки КО-38 калібру 7,62 мм та 15 набоїв до нього.
Кожна одиниця зі зданих спецзасобів та зброї перевіряється працівниками дозвільної системи за обліками органів внутрішніх справ щодо можливості її викрадення, втрати або причетності до скоєння злочинів. Зі свого боку, експерти дають висновок про загальний стан зброї та боєприпасів. Якщо негативні результати відсутні, то громадяни цілком мають право оформити відповідні документи на право користування зброєю. Такою можливістю виявили бажання скористатися понад 20 жителів Житомирщини.
ПОЛІЦІЯ РОЗПОЧАЛА КРИМІНАЛЬНЕ ПРОВАДЖЕННЯ ЗА ФАКТОМ ВБИВСТВА НА ПОЛЮВАННІ
10 листопада в лісовому масиві на межі Коростишівського та Радомишльського районів під час полювання виник конфлікт між єгерями та мисливцями. У результаті смертельне вогнепальне поранення отримав директор громадської організації «Радомишльські мисливці», ще одного чоловіка з тяжким пораненням госпіталізовано. Учасники події доставлені до Коростишівського відділу поліції, де триває встановлення всіх обставин.
Близько 11:30 на спецлінію «102» надійшло повідомлення від єгеря Слободецької районної громадської організації «Радомишльські мисливці» про виявлення в лісовому масиві Радомишльського району на території приватних угідь браконьєрів та конфлікт із ними із застосуванням зброї.
На місце події виїхали слідчо-оперативні групи Головного управління Нацполіції в області та Коростишівського відділу.
Попередньо встановлено, що між сторонами виник конфлікт, у ході якого було застосовано вогнепальну зброю. У результаті смертельну травму отримав 41-річний киянин. Також ще одного чоловіка, 52-річного жителя Київської області, було госпіталізованого з тяжким вогнепальним пораненням.
Інші учасники конфлікту доставлені до поліції для встановлення всіх причин та обставин події. Усі вони — жителі Радомишльського та Коростишівського районів, віком від 17 до
55 років.
Попередня кваліфікація події — ст.15 (Замах на злочин), ст.115 (Умисне вбивство) та ст.263 (Незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу України. Досудове розслідування триває.
ЗАТРИМАНО МАТІР ЗАГИБЛОЇ НА ПОЖЕЖІ ДИТИНИ
Після гасіння пожежі в приватному будинку в селищі Романові було виявлено тіло 3-річного хлопчика. Також у лікарні в тяжкому стані перебуває його 4-річна сестричка. Поліція розпочала кримінальне провадження та затримала матір дітей, яка на момент загоряння перебувала вдома в нетверезому стані.
Досудове розслідування розпочато за ч.2 ст.270 (Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки) КК України. Попередньо, причиною пожежі стало порушення правил експлуатації побутових газових приладів, а на момент загоряння 36-річна матір дітей знаходилася вдома разом зі знайомою та вживала спиртне.
Після пожежі жінки звернулися до лікарні, де в них діагностували отруєння чадним газом. Також було зафіксовано стан алкогольного сп’яніння обох (у матері дітей — 2,22 проміле).
Увечері 7 листопада поліцейські затримали матір дітей у порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) КПК України. Вона знаходиться в лікарні під охороною поліції.
4-річна дочка затриманої перебуває в Житомирській обласній дитячій лікарні. Медики оцінюють стан дитини як тяжкий.
Порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, якщо воно спричинило загибель людей, карається позбавленням волі на строк від 3 до 8 років.
Слідчі підготували повідомлення про підозру затриманій жінці та направили до місцевої прокуратури для погодження. Вирішується питання про обрання їй міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.
ВІЙСЬКОВОГО КОМІСАРА ОДНОГО ІЗ РАЙОННИХ КОМІСАРІАТІВ ОБЛАСТІ ЗАТРИМАНО НА ХАБАРІ
\"Хроніка7 листопада детективи Головного управління Нацполіції спільно з працівниками УСБУ в Житомирській області та за процесуального керівництва військової прокуратури Житомирського гарнізону затримали військового комісара об’єднаного військового комісаріату. Військовослужбовець, у званні підполковника, вимагав та отримав хабар у розмірі 600 доларів США в інтересах особи призовного віку за ухилення від проходження строкової служби.
Вказані злочинні дії детективи ГУНП спільно з працівниками УСБУ в Житомирській області відповідно задокументували. Заходи проводилися під процесуальним керівництвом військової прокуратури Житомирського гарнізону. Предмет хабара вилучено.
Попередня правова кваліфікація події — ч.3 ст.368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою, яка займає відповідальне становище) Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування.
Військового комісара затримано в порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України.
Відповідно до санкції цієї статті, чоловікові загрожує кримінальне покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 5 до 10 років.
\"ХронікаПОЛІЦІЯ НЕ ВИЯВИЛА В ПОТЯЗІ «ЛЬВІВ — КИЇВ» ВИБУХОВИХ РЕЧОВИН
7 листопада на електронну пошту поліції надійшов лист про загрозу вибуху в потязі «Львів — Київ». Потяг зупинили неподалік м.Коростеня, а пасажирів вивели із вагонів на безпечну відстань.
Вибухотехніки ГУНП Житомирщини об 11:20 завершили огляд пасажирського потяга. Жодних небезпечних пристроїв та речовин не виявлено.
Пасажири повернулися до вагонів, щоб продовжити поїздку. О 12:10 потяг відновив свій рух.
НА ОЛЕВЩИНІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИЛУЧИЛИ АВТОМОБІЛЬ ТА ЗНАРЯДДЯ НЕЛЕГАЛЬНИХ БУРШТИНОШУКАЧІВ
На світанку 8 листопада працівники рейдової групи поліції помітили в лісовому масиві автомобіль УАЗ 469. Під час огляду правоохоронці також виявили мотопомпу кустарного виробництва, пожежні рукави, водозабірник, акумуляторну батарею та інше приладдя, що використовується для добування бурштину.
Працівники слідчо-оперативної групи поліції вилучили все виявлене.
Відомості про подію внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст.15 (Замах на злочин) та ст.240 (Порушення правил охорони або використання надр) Кримінального кодексу України.
Триває встановлення осіб, причетних до правопорушення. За чинним законодавством, подібні протиправні дії караються штрафними санкціями, обмеженням або позбавленням волі строком до 3 років.
ВИКРИЛИ МАСШТАБНУ СХЕМУ РОЗКРАДАННЯ ЛІСУ ДЛЯ ЕКСПОРТУ
У рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.4 ст.185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України, встановлено, що двома підприємцями, жителями Новоград-Волинського району, було організовано злочинну схему. Один із чоловіків відповідав за постачання сировини (лісу), інший — займався його переробкою в деревне вугілля на підприємстві, зареєстрованому на території однієї з сільських рад району.
Злочинна схема діяла щонайменше упродовж 2018-2019 років. За цей час вартість проданої за кордон продукції у вигляді деревного вугілля, відповідно до попередніх підрахунків, склала близько 14 млн гривень. Встановлюється причетність інших осіб, які сприяли злочинній діяльності.
12 листопада проведено 11 санкціонованих обшуків. У ході слідчих дій вилучено транспортні засоби, готову продукцію та сировину.
Санкція частини 4 статті 185 (Крадіжка) передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.
БІЛЯ АВТОВОКЗАЛУ ЗІШТОВХНУЛИСЯ ЛЕГКОВИК З АВТОБУСОМ
Близько 7:15, 12 листопада, водій автомобіля «Daewoo Lanos», 68-річний житель Новограда-Волинського, рухаючись у напрямку автовокзалу, не впорався з керуванням та виїхав на смугу зустрічного руху, де зіштовхнувся з маршрутним автобусом БАЗ А 079, що в цей час зупинився на перехресті на заборонний сигнал світлофора.
Попередньо, у водія «Daewoo» різко погіршився стан здоров’я, через що він і втратив керування. Чоловік помер на місці події.
Унаслідок ДТП травми отримала пасажирка автобуса. Їй було надано медичну допомогу без госпіталізації.
ВИКРИЛИ МОЛОДИКА В КРАДІЖЦІ МОГИЛЬНИХ ПЛИТ
11 листопада до поліції звернувся працівник комунального підприємства із заявою про викрадення гранітних плит із двох могил на кладовищі в Новограді. За допомогою заявника правоохоронці встановили причетного до правопорушення.
Працівник комунального господарства розповів, що виявив вандалізм на цвинтарі — зірвані дві плити розміром 120 на 50 см, що слугували декоративним оздобленням двох могил. За словами чоловіка, він за дорученням наглядає за місцем поховання цих померлих, оскільки їх рідні перебувають за межами України.
Поліцейські дізнались, що схожі гранітні елементи днями з’явились на інших двох могилах, щоправда, змінивши трохи форму.
Правоохоронці встановили, що 45-річний житель району, виконуючи замовлення щодо упорядкування місць поховання, викрав плити з могил та встановив їх на інші.
Розпочато кримінальне провадження за ст.297 (Наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого) Кримінального кодексу України.
У МАЛІЙ ГОРБАШІ ЧОЛОВІК ПІДПАЛИВ БУДИНОК КОЛИШНЬОЇ ДРУЖИНИ, У ЯКОМУ СПАЛИ ШЕСТЕРО ДІТЕЙ
9 листопада, уночі, сталася пожежа в одному з будинків с.Малої Горбаші. В оселі на той момент спали 34-річна господиня та її 6 дітей. На щастя, ніхто не постраждав, жінка вчасно прокинулась та встигла всіх вивести з хати.
За словами заявниці, вона крізь сон почула тріск на горищі, побачила дим й одразу почала виводити дітей надвір. Рятувальники, які прибули за викликом, швидко загасили займання, однак вогонь пошкодив дах та одну зі стін будинку.
За попереднім висновком експертів, пожежа сталася через підпал. Під час огляду працівники слідчо-оперативної групи відділу вилучили пляшку з різким запахом пального.
Одним із перших у поле зору поліцейських потрапив колишній 32-річний чоловік потерпілої. Тієї ночі чоловіка бачили поблизу будинку заявниці.
— На момент затримання підозрюваний перебував у стані сильного алкогольного сп’яніння, тож допоки жодним чином не зміг пояснити мотиви своїх дій, — повідомляють у поліції. — Раніше чоловік уже притягувався до кримінальної відповідальності за крадіжки та зберігання наркотиків.
Жінка з дітьми тимчасово переселилася до будинку односельчан.
Відділ комунікації поліції Житомирської області