Чому в комітетах районної федерації вибіркове правосуддя?

Ось і завершився черговий чемпіонат Новоград-Волинського району з футболу. У газеті «Звягель» від 01.11.2019 р. уже була інформація про призові місця турнірної таблиці, які розподілялись як на футбольному полі, так і поза ним. Але я вважаю, що футбольна спільнота Звягельщини має ще почути думку і від команди, у якої за два тури до завершення турніру фактично відібрали заслужений титул чемпіонів Новоград-Волинського району.
У цьому році «Новоград-Волинський каменедробильний завод» допоміг місцевій команді «Смолка» облаштувати футбольне поле на «Кар’єрі», і команда майже щотижня дарувала жителям цього мікрорайону свято футболу.
Підтримка підприємств, підприємців та вболівальників дала свої плоди, і футбольна команда «Смолка» за спортивними критеріями стала переможцем сезону 2019 року. Але в один момент все перевернулося з ніг на голову. Декілька команд написали протести на порушення іншими командами регламентних норм. Розглянувши всі ці протести, контрольно-дисциплінарний комітет районної федерації вирішив: команді «Рись» (Держлісгосп), яка в останніх турах перемогла команду «Моноліт» (Наливна станція), зарахувати технічну поразку за заявку в другому колі більше двох гравців (три), але ж федерація сама допустила помилку, прийнявши у заявку більше гравців, аніж дозволяється. Таким чином три очки додали «Моноліту», який у боротьбі за перше місце обійшов команду «Смолка» на одне очко. Також рішенням КДК було знято три очки з команди Горбаші — за участь у матчі незаявленого в протокол гравця та зарахували команді «Моноліт» технічну поразку за невчасно зіграний перенесений матч.
Але найцікавіше почалося, коли команди почали оскаржувати рішення КДК в апеляційному комітеті. Скаргу команди «Рись» до розгляду взагалі не взяли. Рішення КДК щодо команди «Моноліт» відмінили, мотивуючи тим, що голова федерації в усній формі дозволив «Моноліту» зіграти пропущений матч пізніше. Рішення КДК щодо команди «Авангард» (Горбаша) відмінили, мотивуючи це «людським фактором», таким чином команда з Горбаші також обійшла команду «Смолка» на одне очко, і, маючи однакову кількість очок, розіграли перше місце в «золотому матчі» з «Монолітом».
Чому в комітетах районної федерації вибіркове правосуддя? Майже два однакових порушення регламенту різними командами оцінюють по-різному, одне порушення рахують як прикра випадковість («людський фактор») і закривають на це очі, а іншій команді за таку випадковість знімають очки чи зараховують технічну поразку.
Пам’ятаю, як команда «Моноліт» напередодні матчу на «Кар’єрі» зі «Смолкою» заміряла рулеткою всі параметри нашого футбольного поля і написала протест, що стадіон, на якому має бути зіграний матч чемпіонату району, не відповідає європейським нормам, і що вони не гратимуть на такому полі і просили зарахувати «Смолці» технічну поразку. Тоді працівники каменедробильного заводу в ніч перед матчем фактично вийшли в третю зміну і переварювали футбольні ворота, доводячи їх до розмірів європейського зразка. Чому тоді інші моменти, такі як дотримання регламенту, розгляд скарг та протестів у районній федерації футболу, недотягують не тільки до європейського, а навіть до обласного рівня?
Через явні порушення норм регламенту апеляційним комітетом зверталися до обласної асоціації футболу, оскільки районна федерація підпорядковується їм, але там не дуже хочуть вирішувати наше питання. Аргументували, що в поданих матеріалах недостатньо інформації. Для довідки: голова районної федерації футболу Василь Васильович Гордійчук додатково обіймає посаду заступника голови обласної асоціації футболу.
Зважаючи на вищенаведені факти, які повторюються з року в рік, у команди «Смолка» зникло бажання брати участь у чемпіонатах під егідою районної федерації. Дізнавшись, що 18 листопада відбудуться установчі збори щодо заснування нової, міської асоціації футболу, ми підтримаємо цю ініціативу і зробимо все, аби новостворена федерація пішла правильним шляхом. І у всіх турнірах, що проходитимуть під її егідою, команди перемагали не в «підкилимних» іграх у чиновницьких кабінетах, а в чесних поєдинках на футбольних полях.
Сергій МАЯЦЬКИЙ