У Новограді відзначили 101-шу річницю незалежності Польщі

У Новограді відзначили 101-шу річницю незалежності Польщі

Спільне виконання патріотичних пісень, декламування віршів, флешмоби, відкриття виставки «Здобуття Незалежності», польська кухня та незабутні враження — так у неділю, 10 листопада, на площі перед міським Палацом культури ім.Лесі Українки відзначили національне свято братнього польського народу — 101-шу річницю незалежності Польщі.
Захід, організований ГО «Об’єднання громадян польського культурно-освітнього товариства ім.Юліана Люблінського» за підтримки Новоград-Волинської міської ради, відбувся в рамках проекту, що співфінансується польським Сенатом у рамках реалізації завдання, дорученого в межах опіки над Полонією та Поляками за кордоном, за посередництвом Фонду «Свобода та Демократія».
До вітального слова було запрошено почесного гостя — Генерального Консула Республіки Польща у Вінниці Дамяна Цярціньскі, який вручив президенту об’єднання громадян польського культурно-освітнього товариства ім. Юліана Люблінського Вікторії Шевченко президентську відзнаку Анджея Дуди — за заслуги, у підтвердження її внеску та визнання роботи з підтримки польської культури в Новограді-Волинському.
До вітань долучилася в.о. міського голови Оксана Гвозденко: «Аналізуючи тисячолітні українсько-польські відносини, важко не помітити, що Україна й Польща — це не лише сусідні країни, а два народи, яким сама історія вже декілька разів давала зрозуміти спільність їхньої долі. Ми високо цінуємо співпрацю з польськими громадами. Переконана в подальшому розвитку наших ділових відносин у культурній та інших сферах. Зичу польському народові миру та благополуччя».
Оксана Василівна вручила привітальний лист Генеральному Консулу Республіки Польща у Вінниці Дамяну Цярціньскі. За вагомий вклад у розвиток, підтримку, популяризацію польських національних інтересів, польської культури й національної пам’яті в Новограді-Волинському, начальник відділу культури й туризму міської ради Лариса Заєць нагородила подякою міського голови Вікторію Шевченко — президента об’єднання громадян польського культурно-освітнього товариства ім.Юліана Люблінського.
Урочистості вели українською та польською мовами. Кожен мав можливість скуштувати польських національних страв та заспівати польських пісень. На завершення в небо злетіли біло-червоні кульки — символ незалежності та єдності польського народу.
Святкування продовжились у Музеї родини Косачів концертом класичної музики.
Оксана ТАЛЬКО, начальник відділу інформації та зв’язків із громадськістю міської ради
Фото міської ради