Хроніка 47/2019

У БАРАНІВСЬКОМУ РАЙОНІ ПІДПАЛИЛИ ПОШТОВЕ ВІДДІЛЕННЯ
16 листопада поліцейські Баранівського відділення поліції викрили трьох чоловіків у причетності до підпалу поштового приміщення в с.Рогачеві. Встановлено, що молодики спочатку обікрали відділення, а потім намагалися заховати сліди злочину у вогні. Двоє із трьох підозрюваних нині свідчать у поліції.
14 листопада до поліції надійшло повідомлення про виникнення пожежі в приміщенні центру поштового зв’язку в с.Рогачеві. Після гасіння пожежі з’ясувалось, що її причиною є занесення стороннього джерела вогню. Поліцейські розпочали кримінальне провадження за ч.2 ст.194 (Умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України.
Було встановлено, що всередину будівлі невідомі проникли, вибивши вхідні двері, а у вогні згоріли наявні товари та документація відділення.
— Загалом, за попередніми підрахунками, сума завданого збитку склала близько 70 тисяч гривень, — розповів начальник Баранівського відділення поліції Анатолій Корнієць. — Упродовж доби, завдяки допомозі місцевих жителів, нам вдалося встановити особи трьох чоловіків, причетних до цього злочину.
Поліцейські не лише з’ясували особи підозрюваних, а також знайшли викрадені товари повсякденного вжитку та продукти харчування. Їх парубки заховали неподалік у хаті-пустці.
— Двоє з них — місцеві жителі, 20 та 18 років, третій — 34-річний тернопілянин, раніше вже притягувався до кримінальної відповідальності, — сказав Анатолій Корнієць.
Підозрюваним може загрожувати покарання у вигляді ув’язнення на термін від 3 до 10 років.
УПРОДОВЖ ДВОХ ДНІВ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИЯВИЛИ ПОНАД ДЕСЯТОК ФАКТІВ НЕЗАКОННОГО ЗБЕРІГАННЯ НАРКОТИЧНИХ ЗАСОБІВ
Такі випадки зафіксовані в Бердичеві, Коростені, Новограді-Волинському та Житомирі. У порушників вилучались, попередньо, марихуана, ацетильований опій, амфетамін та метадон. За всіма фактами призначені експертизи в рамках розпочатих кримінальних проваджень.
Найчастіше заборонені до обігу речовини поліцейські виявляють під час патрулювання населених пунктів області.
13 листопада по вул. Танкістів у Житомирі, близько 22:30, патрульні виявили у 25-річного молодика паперовий згорток із характерною рослинною сировиною.
По вулиці Медовій, що в Новограді-Волинському, поліцейські вилучили в 32-річного чоловіка пакунок із білим порошком, ймовірно, метадоном. Такий же наркотичний засіб поліцейські вилучили ще в одного звягельчанина того ж дня по провулку Чехова.
У Бердичівському районі 12 листопада дільничний офіцер перевіряв обставини вчинення домашнього насильства 35-річним жителем с.Великих Нізгірець, коли той добровільно видав наявну в нього наркосировину — марихуану.
У Житомирі поліцейські роти поліції особливого призначення, прибувши за викликом про хуліганство, виявили у квартирі 46-річного жителя обласного центру поліетиленовий пакет із подрібненою рослинною масою.
Два пакунки з амфетаміном та шприци з ацетильованим опієм 12 листопада розшуківці Коростенського відділу виявили в райцентрі в 42-річного жителя с.Піщаниці.
За цими та іншими фактами розпочато кримінальні провадження за ознаками правопорушення, передбаченого ст.309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) Кримінального кодексу України. За такі діяння передбачено покарання від штрафу і до 3-річного ув’язнення.
ПОЛІЦІЯ ВСТАНОВИЛА ОСОБУ «МІНЕРА» КОРОСТЕНСЬКОГО ВОКЗАЛУ
15 листопада до поліції надійшло повідомлення про закладення вибухівки у залізничному вокзалі Коростеня. Після обстеження жодних небезпечних засобів чи речовин виявлено не було. Поліцейські встановили автора неправдивого повідомлення про небезпеку.
Проводячи заходи з перевірки тривожного повідомлення, поліцейські евакуювали понад півсотні працівників та пасажирів залізниці. Обстеживши будівлю та прилеглу територію вокзалу, працівники вибухотехнічної служби ГУНП не виявили вибухових пристроїв, речовин або конструктивно схожих на них предметів.
Водночас тривали заходи зі встановлення особи, яка здійснила анонімний дзвінок про загрозу вибуху. Виявилося, що неправдиве повідомлення здійснив 29-річний житель Радомишльського району, який має психічні розлади та проходить лікування в спеціалізованому закладі.
Відповідно до ч.1 ст.259 (Завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, знищення чи пошкодження об'єктів власності) КК України, за таке діяння передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 6 років.
ВОДІЙ МОПЕДА НЕ ВПОРАВСЯ З КЕРУВАННЯМ ТА ОТРИМАВ СМЕРТЕЛЬНІ ТРАВМИ
Дорожньо-транспортна пригода сталася вранці 15 листопада. Поліція встановлює обставини події.
Попередньо, водій мопеда «Alpha», 26-річний житель с.Лучина, рухаючись вулицею населеного пункту, не впорався з керуванням та зіштовхнувся з дерев’яним стовпом. Унаслідок ДТП чоловік отримав тілесні ушкодження та загинув на місці події.
Триває з’ясування всіх обставин події в рамках розпочатого кримінального провадження (ч.2 ст.286 КК України).
Поліція закликає керманичів суворо дотримуватися Правил дорожнього руху під час поїздок та пам’ятати про заходи безпеки.
ЖИТОМИРСЬКІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ РАЗОМ ІЗ ЗАЛІЗНИЧНИКАМИ ВИКРИЛИ КРАДІЯ
Удень 14 листопада до поліції надійшло повідомлення від працівників залізниці про крадіжку, вчинену неподалік с.Станишівки. Заявник розповів, що колеги помітили чоловіка, ймовірно причетного до викрадення елементів кріплення із колії, і намагаються переслідувати його, адже той утік на автомобілі «ВАЗ».
Про прикмети транспортного засобу було повідомлено нарядам патрульної поліції і згодом на одній із вулиць Житомира автомобіль зупинили. Під час огляду багажника працівники слідчо-оперативної групи Житомирського районного відділення поліції виявили болти та інші елементи кріплення, що використовуються на залізниці.
Виявлене вилучили, а водія, 42-річного жителя селища Озерного, доставили до відділку поліції. Чоловік визнав свою провину.
Встановлено, що він не вперше вчиняє таку крадіжку. Знаючи, що колію кілька років не використовують, він сподівався, що його діяння ніхто не помітить. Утім, залізничники, виявивши демонтаж елементів, звернули особливу увагу на підозрілих осіб, котрі з’являються неподалік. Таким чином і викрили правопорушника.
Триває розслідування кримінального провадження, розпочатого за ст.185 (Крадіжка) КК України. У поліцейських є обгрунтовані підстави підозрювати чоловіка в причетності до кількох подібних крадіжок.
Законодавством таємне викрадення чужого майна карається штрафом від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від 80 до 240 годин, або виправними роботами на строк до 2 років, або арештом на строк до 6 місяців, або позбавленням волі на строк до 3 років.
У ЧЕРНЯХІВСЬКОМУ РАЙОНІ ПЕНСІОНЕРКА ДАЛА ВІДКОША ШАХРАЯМ
Стандартна схема ошуканства із вимогою грошей по телефону для порятунку рідних не спрацювала з 81-річною жителькою Черняхівського району. Жінка, обізнана, завдяки дільничному, з такими ситуаціями, почала сама вимагати в шахраїв кошти.
Про перипетії своїх телефонних перемовин з ошуканцями пенсіонерка 14 листопада розповіла дільничному під час прийому громадян.
— Бабо, я попав у ситуацію. Мені треба гроші… Дай 5 тисяч… А я де візьму ці гроші?!! Принеси мені 5 тисяч! — обурюється словам незнайомця Галина Степанівна.
Дільничний офіцер Черняхівського відділення поліції Олександр Нечай, до якого звернулася жінка, заспокоїв її та розповів і про інші схеми, що найчастіше використовують шахраї.
— На території обслуговування Високівської об’єднаної територіальної громади розташовано 5 сіл і, напевно, кожен третій житель — це пенсіонер, а, отже, найбільш соціально уразливі люди. З ними найчастіше й спілкуюся, — розповідає старший лейтенант поліції. А щоб й інші жителі громади, особливо старшого віку, не потрапляли в пастки лиходіїв, дільничний разом із соціальним працівником відвідують їх за місцем проживання та інформують про найелементарніші, але дієві заходи безпеки:

  • не вірити жодним телефонним вимогам незнайомців щодо грошей, які б підстави для цього не озвучувались;

  • не впускати до своїх осель сторонніх осіб, спілкуватись із ними лише в присутності сусідів, родичів, інших односельців тощо;

  • не обмінювати банкноти, не купувати акційні ліки тощо.


Усі ці поради є в листівках дільничного офіцера, які він і розповсюджує на території громади.
Відділ комунікації поліції Житомирської області