Хроніка 48/2019

Хроніка 48/2019

НА ЗВЯГЕЛЬЩИНІ ПОЗАШЛЯХОВИК В’ЇХАВ У ДЕРЕВО
Дорожньо-транспортна пригода сталася 22 листопада, близько 17 години, на автодорозі між селами Таращанкою та Маковицями. Унаслідок події одна людина загинула, ще двоє отримали травми.
Попередньо, водій автомобіля «Land Rover Freelander», рухаючись у напрямку с.Маковиць, на неосвітленій заокругленій ділянці автодороги не впорався з керуванням, виїхав за межі проїжджої частини та в’їхав у дерево.
Травми, отримані внаслідок вказаної ДТП, виявилися смертельними для жінки, 34-річної жительки с.Наталівки. Її 38-річний чоловік та ще один пасажир, 40-річний житель цього ж села, отримали тілесні ушкодження.
Поліцейські встановлюють обставини ДТП у рамках розслідування кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) КК України.
ПОЛІЦІЯ ПЕРЕВІРЯЄ ОБСТАВИНИ ТРАВМУВАННЯ ДИТИНИ
Подія трапилася увечері 19 листопада на вулиці одного із сіл Новоград-Волинського району. Унаслідок наїзду підводи тілесні ушкодження отримав 8-річний місцевий житель. Хлопчик госпіталізований. Триває з’ясування обставин.
Увечері до Новоград-Волинського відділу поліції від медиків надійшла інформація про госпіталізацію 8-річного жителя одного із сіл району із закритою черепно-мозковою травмою, забоями тіла та іншими тілесними ушкодженнями.

На місці події працювала слідчо-оперативна група, працівники якої з’ясували, що хлопчик разом із вітчимом знаходився на території обійстя односельчанки біля запряженої кіньми гужової повозки. Тварини раптово зірвались із місця — і підвода поїхала на хлопчика. Чоловік устиг прикрити собою дитину, однак зовсім уникнути травм не вдалося. Медична допомога без госпіталізації знадобилась і йому.
Подія належним чином зареєстрована. Поліція проводить відповідні перевірки обставин.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ГРУПУ ОСІБ ПІДОЗРЮЮТЬ В ОРГАНІЗАЦІЇ ЗАБОРОНЕНОГО ГРАЛЬНОГО БІЗНЕСУ
Прокуратурою Житомирської області здійснюється процесуальне керівництво в кримінальному провадженні за фактом зайняття гральним бізнесом групою осіб, а також легалізації (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, скоєних організатором цієї групи.
21 листопада за погодженням із процесуальним прокурором одній особі (організатору групи) повідомлено про підозру в скоєнні злочину за ч.3 ст.27, ч.3 ст.28, ч.1 ст.203-2 та ч.2 ст.209 КК України (Зайняття гральним бізнесом, легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом у великому розмірі).
За версією слідства, підозрюваний — 40-річний житель Київської області, залучивши трьох жительок Житомирщини, 1992, 1993 та 1995 років народження, створив злочинну групу для зайняття незаконним гральним бізнесом.
Зокрема, організував та забезпечив систематичне функціонування двох гральних закладів у містах Андрушівці та Чуднові, надавши місцевим жителям доступ до азартних ігор. У подальшому, отримавши від забороненої діяльності прибуток — понад 2 млн грн, легалізував кошти, придбавши позашляховик бізнес-класу (автомобіль BMW X5) та інвестувавши майже 1,5 млн грн у двокімнатну квартиру в елітному селищі під Києвом.
У ході досудового розслідування на зазначене майно, а також на вилучені із гральних закладів понад 30 одиниць комп’ютерної техніки накладено арешт.
Досудове розслідування триває, готується клопотання про застосування підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою із правом внесення грошової застави на суму понад 500 тис. грн, а також повідомлення про підозру іншим членам групи.
Кримінальне провадження розслідує слідче управління ГУНП в області.
Прес-служба прокуратури Житомирської області

НА ЖИТОМИРЩИНІ УПРОДОВЖ ТИЖНЯ ДІЛЬНИЧНІ ОФОРМИЛИ ДВІ СОТНІ АДМІНПРОТОКОЛІВ ВІДНОСНО ДОМАШНІХ ТИРАНІВ
За період із 15 по 22 листопада дільничні офіцери відділів та відділень поліції області виявили та припинили понад тисячу адміністративних правопорушень, серед яких кожне п’яте — домашнє насильство. Також більше половини із загальної кількості фактів — це зловживання алкоголем або виготовлення самогону.
Пияцтво й пов’язані з ним фактори залишаються найбільш поширеними видами адміністративних правопорушень. Із 1026 адміністративних протоколів, складених дільничними минулого тижня, — 597 стосувалися саме порушень антиалкогольного законодавства.
У ході превентивних заходів, серед іншого, поліцейські вилучили 21 самогонний апарат та понад 300 л самогону й удвічі більше закваски. Майже 80 осіб притягнено до відповідальності за ст.176 (Виготовлення, зберігання самогону та апаратів для його вироблення) КУпАП.
Супутнім зловживанню алкоголем є учинення домашнього насильства.
— Як свідчить практика, саме в стані сп’яніння рівень агресії схильних до жорстокості осіб зростає і побутові конфлікти набувають подекуди небезпечних обертів, — прокоментував заступник начальника Управління превентивної діяльності ГУНП Микола Пархомчук. — Тож дільничні офіцери постійно працюють з особами цієї категорії.
Загалом упродовж лише одного тижня відповідні матеріали за ст.173-2 (Вчинення насильства в сім’ї…) КУпАП поліцейські оформили відносно 200 громадян.
Іншими напрямками роботи дільничних є перевірка осіб, які перебувають під адміністративним наглядом або в умовах дії запобіжних заходів у вигляді «домашнього арешту». Тобто обмеження пересування в певний час доби або у визначені місця. За вказаний період у ході спеціальних заходів з умовною назвою «Нагляд» офіцери виявили 140 таких порушників. Окрім адміністративних протоколів (ст.187 КУпАП), у цих випадках ще й вживатимуться заходи іншого характеру для впливу на ситуацію.
Також поліцейські виявили два десятки дрібних крадіїв (ст.51 КУпАП) та трохи менше осіб, які мали при собі незначний обсяг наркотичних речовин (ст.44 КУпАП).
ЗА ДОБУ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ВИЛУЧИЛИ НАРКОТИКИ В П’ЯТИ ЖИТЕЛІВ ЖИТОМИРЩИНИ
Коростишівські поліцейські провели санкціоновані обшуки за місцями проживання двох жителів райцентру. А на вулицях Житомира та Андрушівського району правоохоронці виявили незаконну ношу в перехожих. За всіма фактами розпочаті досудові розслідування.
У ході розслідування кримінальних проваджень щодо незаконного обігу наркотиків, поліцейські Коростишівського відділу поліції отримали судові ухвали та 21 листопада провели санкціоновані ошуки в будинках двох місцевих жителів.
У результаті за місцем проживання 51-річного чоловіка виявили та вилучили згорток із рослинною масою. Попередньо, господар зберігав марихуану, за його поясненням, — для особистого споживання.
А 32-річний коростишівець складував у власному домоволодінні майже 200 висушених рослин, що мають ботанічні ознаки конопель, а відтак можуть бути наркосировиною. Нині слідчі в рамках досудового розслідування встановлюють походження та призначення такого врожаю.
В Андрушівському районі дільничний офіцер, працюючи на дільниці, помітив на вулиці чоловіка, який при зустрічі з поліцейським занервував та намагався швидше зникнути з поля його зору. У подальшому під час перевірки з’ясувалося, що 33-річний селянин зберігає при собі згорток із характерною подрібненою рослинною масою.
У Житомирі нацгвардійці, патрулююючи вулиці обласного центру, виявили пакунок із підозрілою речовиною в 17-річного хлопця. А увагу дільничного офіцера поліції Житомирського ВП ГУНП привернув один із відвідувачів місцевого супермаркету. Під час поверхневого огляду правоохоронець виявив у 22-річного парубка пакунок із порошкоподібною речовиною.
У кожному з випадків на місцях подій працювали слідчо-оперативні групи поліції. Усе виявлене було вилучено. Слідчі підготували відповідні клопотання до суду для направлення речовин та рослин на експертні дослідження до Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру при МВС, відповідно до висновків яких і буде дано остаточну кваліфікацію подіям.
Тривають досудові розслідування за ч.1 ст.309 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту) КК України. Законодавством такі протиправні дії караються штрафом від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до 2 років, або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк.
У ЖИТОМИРІ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАТРИМАЛИ ІНОЗЕМЦЯ, ЯКОГО РОЗШУКУВАВ ІНТЕРПОЛ
21 листопада на одній із вулиць обласного центру оперативники Управління карного розшуку та бійці КОРДу ГУНП Житомирщини затримали 30-річного громадянина Російської Федерації, причетного до терористичної діяльності. Чоловік перебував у міжнародному розшуку (каналами Інтерполу) за вчинення вбивства.
— Викриття місця перебування та затримання іноземця стало результатом спеціальних заходів поліції області для очищення регіону від потенційно небезпечних злочинців, — прокоментував т.в.о. начальника ГУНП Житомирщини В’ячеслав Пашковський.
За наявною інформацією, затриманий є членом терористичної радикальної організації «Ісламська держава» і навіть керівником однієї з її груп.
За національністю — він даргинець (Дагестан), але народився в Луганській області України. Тривалий час жив у Росії.
На території нашої держави переховувався з метою уникнення відповідальності за вчинення вбивства.
Нині вирішується питання щодо екстрадиції затриманого.
Відділ комунікації поліції Житомирської області