Що спричиняє хронічну хворобу нирок?

Нирки — життєво необхідний фільтр організму. Вони нам потрібні для того, щоб:

  • регулювати баланс рідини;

  • підтримувати кислотно-лужний баланс електролітів — калію, натрію, кальцію, хлору, іонів водню тощо;

  • виводити продукти обміну з організму;

  • виробляти гормони, що регулюють артеріальний тиск, забезпечують утворення еритроцитів та підтримують міцність кісток.


Кожна нирка складається з близько мільйона мікроскопічних фільтрувальних елементів — нефронів. Саме вони фільтрують кров, видаляють із неї надлишок рідини та продукти обміну, що виводяться у вигляді сечі.
Коли нирки відмовляють або в них трапляються часті запальні процеси, то вони стають неспроможними виконувати свої важливі функції. У такому випадку починають накопичуватися надлишкова вода й продукти обміну, секреція гормонів порушується, що призводить до анемії, підвищення артеріального тиску, зниження міцності кісток — розвивається хронічна хвороба нирок.
Хронічна хвороба нирок — це захворювання, при якому нирки не в змозі очищати кров у достатньому обсязі та виводити надлишок рідини з організму. Ця хвороба здатна прогресувати та призвести до повної втрати нирками їхніх функцій.
Є така думка серед людей, що хронічна хвороба нирок — досить рідкісна, але це не так. Кожна третя людина знаходиться в зоні ризику, кожна десята — уже має певну стадію хронічної хвороби нирок.
Існує 5 стадій хронічної хвороби нирок. При своєчасному виявленні хвороби на ранніх стадіях (I-III) її прогресування можна сповільнити, дотримуючись рекомендацій лікаря. Пацієнт у термінальній (останній) стадії (V) пожиттєво потребує ниркової замісної терапії — гемодіалізу, перітонеального діалізу або трансплантації нирки, без чого тривалість життя скорочується до кількох місяців чи навіть тижнів.
Серед найпоширеніших причин виникнення цієї патології є:

  • цукровий діабет;

  • артеріальна гіпертензія (високий тиск);

  • спадкові захворювання нирок: гломерулонефрит, пієлонефрит, полікістоз нирок;

  • надлишкова вага;

  • паління та алкоголізм.


У деяких випадках хворобу нирок спричиняють травми, ускладнення після інших захворювань, вроджені дефекти сечовидільної системи та інфекційні захворювання нирок. Навіть неконтрольоване вживання ліків може завдавати шкоди ниркам.
Тому дуже важливо бути уважними до власного здоров’я — вчасно відвідувати лікаря, не займатися самолікуванням, регулярно проходити медичні обстеження, відмовлятися від шкідливих звичок, вести активний і здоровий спосіб життя. Особливо, якщо ви належите до груп підвищеного ризику виникнення хронічної хвороби нирок. Це дозволить контролювати стан хвороби, сповільнити її прогресування та своєчасно почати ниркову замісну терапію, а, отже, відповідно продовжити якісне життя.
Будьте уважні до себе і стежте за власним здоров’ям та здоров’ям своїх дітей!
Ю.ЛЯСЕВИЧ, дитячий-нефролог міськрайТМО