У місті й районі зростає кількість виявлених випадків ВІЛ-інфекції

1 грудня — Міжнародний день порозуміння з ВІЛ-інфікованими. Проблема поширення ВІЛ-інфекції впродовж 30 років залишається актуальною для світової співдружності. Сьогодні у світі з ВІЛ-інфекцією живе близько 40 мільйонів людей. За останні десять років, завдяки широкому впровадженню противірусного лікування, профілактичній роботі з уразливими групами й масштабним інформаційним кампаніям, у 56 країнах світу число нових випадків стабілізувалося або зменшилося на 25%.
В Україні явних зрушень не відбулося. За даними Європейського центру з контролю та профілактики захворюваності, регіон Східної Європи та Центральної Азії, до якого територіально належить й Україна, — єдиний у світі, де продовжує зростати кількість нових випадків ВІЛ-інфекції та смертей від СНІДу.
Епідемія ВІЛ-інфекції в Україні характеризується переважним ураженням осіб працездатного віку зі зростанням частки вікової групи старше 50 років серед нових випадків захворюваності.
ВІЛ поширюється переважно статевим шляхом, але продовжують реєструватися випадки інфікування вірусом при вживанні наркотичних речовин.
У період із 1987 року, станом на 1.11.2019 р., в Україні офіційно зареєстровано 346 тис. 984 випадки ВІЛ-інфекції серед громадян України, зокрема, 114 тис. 487 випадків — захворювання на СНІД та 49 тис. 751 випадків смертей.
Станом на 1.10.19 р. у закладах охорони здоров’я під медичним наглядом перебуває 142 тис. 76 ВІЛ-інфікованих, зокрема, 46 тис. 987 хворих із діагнозом СНІД. За 10 місяців 2019 року в Україні взято на облік 13 тис. 207 ВІЛ-інфікованих осіб (порівняно з 14 тис. 797 за аналогічний період 2018 року).
Найвищі рівні захворюваності зареєстровано в Дніпропетровській, Одеській, Миколаївській, Київській, Кіровоградській, Чернігівській, Херсонській областях та м.Києві.
Під наглядом у закладах охорони здоров’я Житомирської області знаходиться 3613 ВІЛ-інфікованих, зокрема 2441 хворий — з діагнозом СНІД.
У Новоград-Волинському районі ВІЛ-інфекція реєструється з 1995 року. Станом на 01.10.2019 року було виявлено 726 ВІЛ-інфікованих: місто — 513 осіб, село — 213. Із них у 274 хворих діагностовано СНІД, померло від СНІДу —149 осіб. Крім того, у 2019 році виявлено вперше 28 ВІЛ-інфікованих, за аналогічний період у 2018 р. — 24.
ВІЛ — це вірус імунодефіциту людини, який вражає здебільшого імунну систему, яка відповідає за захист організму від хвороб. СНІД — це синдром набутого імунодефіциту, що є кінцевою стадією ВІЛ-інфекції.
Про проблему ВІЛ/СНІДу має знати кожна людина. Щоб не стати інфікованим, необхідно знати, як уберегтися від зараження цим вірусом.
Людина, яка живе з ВІЛ, може виглядати та почуватися добре протягом багатьох років і навіть не знати, що вона інфікована. Потім імунна система слабне, і людина стає вразливою до хвороб, багатьох із яких зазвичай можна уникнути. Це свідчить про розвиток синдрому набутого імунодефіциту.
ОСНОВНІ ШЛЯХИ ПЕРЕДАЧІ ВІЛ-ІНФЕКЦІЇ:

  • під час статевого контакту сперма або вагінальні виділення інфікованої людини потрапляють на слизову оболонку статевих органів або прямої кишки, через які вірус проникає в кров іншої людини;

  • у разі порушення цілісності шкірних покривів гострим предметом, зокрема голкою, лезом або інструментами для нанесення татуювань, якими перед цим користувалася інфікована людина, і її кров залишилася на ньому, а також при переливанні крові, що містить ВІЛ;

  • від інфікованої матері під час вагітності, пологів або під час годування груддю.


ВІРУС ІМУНОДЕФІЦИТУ НЕ ПЕРЕДАЄТЬСЯ ПРИ:

  • спільному користуванні верхнім одягом із людиною, яка інфікована ВІЛ;

  • рукостисканні;

  • користуванні загальним туалетом, плаванні в басейні;

  • контакті в транспорті;

  • чханні та кашлі;

  • обіймах та поцілунках;

  • спільному користуванні: губкою, милом, рушником, дверними ручками;

  • укусах комарів та інших комах.


ЩОБ УБЕРЕГТИ СЕБЕ ВІД ІНФІКУВАННЯ, НЕОБХІДНО:

  • уникати спільного користування з іншими людьми медичними та косметичними інструментами колючого або ріжучого характеру;

  • бути розбірливими в сексуальних контактах та в будь-якому випадку використовувати презервативи;

  • якщо ви є наркозалежною людиною, то для введення наркотиків використовуйте одноразові шприци та голки. Доцільніше відмовитися від внутрішньовенного вживання наркотичних речовин, замінивши їх на таблетовані препарати для замісної терапії. Замісна підтримуюча терапія видається лікарями-наркологами.


У разі ризику інфікування ВІЛ (випадкового сексуального контакту, згвалтування, травмування забрудненим предметом, наприклад інфікованою голкою, лезом), для вашої ж безпеки необхідно протягом максимум 3-х діб, а краще — протягом першої доби, звернутися в кабінет інфекційних захворювань, де лікар надасть вам консультацію, проведе необхідне обстеження і в разі потреби, призначить противірусне лікування, яке попередить розвиток ВІЛ-інфекції.
Якщо ж ви у своєму житті наражалися на ризик інфікування, то доцільно пройти обстеження на ВІЛ-інфекцію в кабінеті інфекційних захворювань, який знаходиться на першому поверсі інфекційного корпусу міськрайТМО (тел.: 2-07-59), або в обласному центрі соціальної медичної допомоги: м.Житомир, вул.Покровська, 28.
Обстеження на ВІЛ є безкоштовним, добровільним і конфіденційним.
Вчасне виявлення ВІЛ-інфекції в організмі людини вже не звучить, як вирок. Сьогодні в Україні є доступне специфічне лікування, що якісно покращує та продовжує життя інфікованої людини. Вчасно розпочате лікування дозволяє зберегти імунну систему ВІЛ-інфікованої людини на рівні здорової.
І.ДІДИК, лікар-інфекціоніст міськрайТМО