Життєвий шлях Яніни Соколової

Життєвий шлях Яніни Соколової

«ЧОМУ Я КОРИСТУЮСЯ НЕНОРМАТИВНОЮ ЛЕКСИКОЮ? БО ЦЕ — МІЦНИЙ ІНСТРУМЕНТ ДО ВУХ, МІЗКІВ ТА СЕРДЕЦЬ ГЛЯДАЧІВ»
22 листопада до сесійної зали Житомирської ОДА завітала телеведуча, акторка театру та кіно, успішна журналістка Яніна Соколова. Гостя розповіла про свій шлях до успіху, хейтерство, перші спроби себе в ролі журналіста, про невдачі, а також дала поради й настанови майбутнім колегам-журналістам. Яніна відповідала на будь-які запитання, які лунали із зали.

«Цей рік був одним із найскладніших та водночас найцікавішим у моєму житті, передусім це через те, що я пережила онкологію. По-друге, ми з командою зробили дуже багато крутих проектів. Наш проект «Вечір» приніс нам перше місце в списку ста кращих блогерів країни. За цей рік я зрозуміла, що тільки завдяки пошуку нових форматів, нових ідей і нових історій ви зможете достукатися до сердець. А ще ліпше — до мізків глядачів, які слухатимуть, дивитимуться або читатимуть вас.
Чому я користуюся ненормативною лексикою? Нецензурна лексика — дуже міцний інструмент до вух, мізків та сердець глядачів. Проект «Вечір» дивиться дуже різна аудиторія: 80% — чоловіки, 20% — жінки. Це — люди з усього світу. На першому місці — українці, на другому — росіяни, на третьому — американці, тому цей проект російськомовний. Його дивляться люди, які так само як люблять, так і ненавидять. Дивиться величезна кількість хейтерів, яким ми дуже вдячні, бо вони пишуть негативні коментарі, чим підвищують нам відео в топі, створюючи дискусії», — розповідає Яніна Соколова.
Яніна зазначила, що над кожною успішною особистістю стоїть команда. Треба мати величезний хист, щоб зібрати цю команду.
«Запам’ятайте, що дуже важливо працювати в правильній команді», — дала пораду колегам-журналістам Яніна Соколова.
«Я набралася сміливості розуміти, які виклики перед нами зараз, набралася сміливості контролювати владу, адже журналісти інколи роблять справжні дива. Інформувати країну, підказати, інколи натиснути, але з добрими намірами — це не може ніхто, окрім журналістів. Повірте, кажу це із досвіду. Кожен із вас хотів би стати особистістю, яка впливатиме на події в країні. Перемагає той, хто має історію. Історія не обов’язково має бути пов’язана із скандальністю, це має бути історія власного становлення.
Не бійтеся працювати на початку в «низах», знайте, що звідти починається шлях до керівників телеканалів, проектів. Мені хочеться, щоб ви розуміли, що коли ви робите сміливу справу, усі справедливі й правильні ідеї завжди викликатимуть супротив. Перед тим, як будете робити щось сміливе й чесне, знайте, що знайдеться купа хейтерів, які хотітимуть, щоб у вас не вийшло, до цього треба ставитися спокійно», — радить журналістка Яніна Соколова.
За освітою Яніна — психолог та актриса, з юних років розпочала кар’єру журналіста.
«У 16 років я почала писати для місцевої газети, потім знову переймалася написанням для журналів. Таким шляхом я йшла, поки на другому курсі університету розпочала участь у різних кастингах, пробах, які були пов’язані з роботою на центральних каналах. Я безліч разів зазнавала поразки, стукала у двері, але переді мною їх закривали. Пам’ятайте, що кожна поразка — це наш досвід, який потім дає нам можливість ставати кращим, тому не бійтеся програвати.
На другому курсі я почала вести ранкову програму, з того часу працювала спочатку на «Інтері», потім — на «1+1», на «5 каналі». Таким шляхом шукала місце, де мені буде комфортно. Щодо комфорту, існує кілька причин, чому я лишаюся на цій платформі, — на ній є свобода. Для журналіста дуже важливо бути вільним, важливо знати, що тобі не соромно за матеріал, який ти видаєш. Вам цього не дозволять робити на центральних «кнопках» країни, якщо ви працюєте в політичному руслі. Тому я залишаюся працювати на «5 каналі», адже тут присутня свобода», — коментує Яніна Соколова.
Вероніка ЮЗЕПЧУК