Хроніка 49/2019

ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЗАДОКУМЕНТУВАЛИ 35,5 ТИСЯЧІ ПРАВОПОРУШЕНЬ У СФЕРІ БЕЗПЕКИ ДОРОЖНЬОГО РУХУ
Кожне 17-те правопорушення — це нетверезі керманичі транспортних засобів, кожне 5-те — перевищення безпечної швидкості руху. Третина від загальної кількості — ігнорування водіями пасків безпеки.
Забезпеченням правопорядку на автошляхах Житомирщини нині займаються патрульні поліцейські (у Житомирі та на автодорогах державного значення «Київ — Чоп» і «Київ — Ковель») і працівники секторів реагування патрульної поліції територіальних підрозділів обласного ГУНП (на вулично-шляховій мережі інших населених пунктів).
У поточному році працівники територіальних підрозділів поліції Житомирщини задокументували понад 35,5 тисячі адміністративних правопорушень, пов’язаних із нехтуванням і недотриманням ПДР його учасниками. Серед них найбільше — порушення правил користування ременями безпеки чи мотошоломами (майже 12 тис.) та перевищення встановлених обмежень швидкості руху або проїзд на заборонений сигнал світлофора (майже 8 тис.). Ще в близько 5 тисячах випадків керманичі не мали водійських прав, а в понад 2 тисячах — перебували в нетверезому стані. Більше 4 тисяч адміністративних матеріалів складені поліцейськими відносно пішоходів.
ВИКРИЛИ ЧОЛОВІКА В ШАХРАЙСТВАХ НА ПОНАД 8 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ
Житомирянин обгрунтовано підозрюється в причетності до понад 40 фактів шахрайств, від яких потерпіли щонайменше 23 мешканці області. Чоловік під приводом пільгових умов неодноразово брав у знайомих кошти в борг, але повертав їх лише частково.
У ході досудового розслідування, розпочатого за ознаками правопорушення, передбаченого частинами 3 та 4 ст.190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України, слідчі Слідчого управління та оперативники Управління карного розшуку ГУНП Житомирщини встановили схему дій 35-річного підозрюваного. Так, чоловік пропонував знайомим вступити з ним в усну угоду для придбання за пільговою ціною транспортних засобів (ніби конфіскованих банками у власників за несплату кредитів) із подальшим їх продажем уже за ринковою вартістю.
Щоразу підозрюваний обіцяв потерпілим після оборудки повернути і боргові кошти, і додати частину від отриманого прибутку. Чоловік навіть так і робив, але лише одного разу — першого. Усі наступні його угоди були цілеспрямовані на заволодіння якомога більшими сумами без жодних намірів до їх повернення позичальникам.
— Звісно, що подібна схема була не єдиною в арсеналі підозрюваного, — прокоментував заступник начальника Слідчого управління Олексій Хробуст. — Розповідав він знайомим і про вигідний курс обміну валют, і про інші нібито безпрограшні варіанти вкладення заощаджень.
Загалом слідчі в ході досудового розслідування зібрали докази протиправних дій відносно 17 житомирян, а коли обвинувачення щодо встановлених фактів уже було скеровано до суду, з’ясувалися деталі й інших злочинів. Нині поліцейські розслідують учинені ще відносно 6 жителів області подібні шахрайства.
Підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Санкція статті передбачає відповідальність у вигляді ув’язнення на термін від 5 до 12 років із конфіскацією майна.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

ВОГНЕБОРЦІ ЛІКВІДУВАЛИ ПОЖЕЖУ В ЖИТЛОВОМУ БУДИНКУ
26 листопада, о 16:52, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в житловому будинку в селищі Ємільчиному. По прибуттю чергового караулу вогнеборців до місця виклику спостерігалося задимлення з горища. Провівши розвідку всередині помешкання, вони з’ясували, що горить перекриття поблизу печі.
Силами бійців ДСНС о 17:10 пожежу локалізовано, а о 18:40 — ліквідовано. Унаслідок надзвичайної події загиблих та травмованих не виявлено. Вогонь устиг знищити 4 кв. м
перекриття навколо комина. Подальшого розповсюдження полум’я житлом рятувальники не допустили.
Загалом до ліквідації надзвичайної події залучалось 4 чоловіки особового складу на пожежному автомобілі. Попередньо встановлено, що причиною загоряння стало порушення правил пожежної безпеки при монтажі та експлуатації пічного опалення.
УДСНС України в Житомирській області

ІЗ ПОЧАТКУ РОКУ ПОЛІЦЕЙСЬКІ ЖИТОМИРЩИНИ РОЗШУКАЛИ 400 ПРАВОПОРУШНИКІВ ТА ПОНАД 260 БЕЗВІСНО ЗНИКЛИХ
Серед розшуканих підозрюваних у вчиненні кримінальних діянь по 8 осіб — причетних до вбивств, завдання тяжких тілесних ушкоджень та розбоїв, ще 31 — до грабежів. Також поліцейські встановили місце перебування 261 безвісно зниклої людини та з’ясовують знаходження ще 198 громадян.
Серед тих, кого розшукують за підозрою в причетності до вчинення кримінальних діянь, є й громадяни інших держав.
— Загалом оперативники карного розшуку області нині розшукують 23 іноземців, 18 із них підозрюються у скоєнні тяжких або особливо тяжких злочинів, — розповів начальник відділу УКР ГУНП області Андрій Куліш.
Нагадаємо, 21 листопада оперативники Управління карного розшуку ГУНП затримали 30-річного іноземця, причетного до терористичної діяльності, який перебував у міжнародному розшуку за вчинення вбивства.
— Із початку року поліцейські встановили місце перебування 9 громадян інших держав, які розшукувалися, 5 із них знаходилися на території області, ще 4 — перебувають за межами України, — сказав Андрій Куліш.
Із заявами про втрату родинних зв’язків до відділів та відділень області у 2019 році звернулися близько 470 жителів Житомирщини. У 261 випадку розшуківцям вдалося допомогти встановити місця перебування зниклих. Водночас триває робота ще в 198 випадках.
РОЗПОЧАТО РОЗСЛІДУВАННЯ СМЕРТЕЛЬНОЇ ДТП НА АВТОШЛЯХУ «КИЇВ — ЧОП»
Унаслідок дорожньо-транспортної пригоди, що сталася увечері 27 листопада, під колесами автомобіля загинув 21-річний житель району.
Фатальна подія сталася близько 21:50 на 210-му км автошляху «Київ — Чоп», поблизу с.Броників Новоград-Волинського району.
Попередньо встановлено, що водій автомобіля «Kia Magentis», 33-річний житель Києва, рухаючись у напрямку столиці, здійснив наїзд на велосипедиста, який перетинав автошлях по пішохідному переходу.
Унаслідок ДТП велосипедист, 21-річний місцевий житель, загинув на місці події.
У рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.2 ст.286 (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами) Кримінального кодексу України, триває з’ясування всіх обставин події.
РОЗСЛІДУЮТЬ ПОРАНЕННЯ ЧОЛОВІКА ЧЕРЕЗ РЕВНОЩІ
Подія сталась увечері 1 грудня в селищі Першотравневому. У результаті конфлікту між колишнім і нинішнім співмешканцями місцевої жительки один із чоловіків з ножовим пораненням опинився в лікарні, а іншого — затримали поліцейські. Розпочато кримінальне провадження.
Близько 19:30 до Овруцького відділення поліції від медиків надійшло повідомлення про госпіталізацію з проникаючим пораненням спини 38-річного жителя селища Першотравневого.
Під час першочергового з’ясування обставин виявилося, що чоловік у будинку колишньої співмешканки поконфліктував із нинішнім її залицяльником. У ході суперечки той ударив його ножем і втік.
— Вдалося встановити, що підозрюваний — нетутешній. Він — родом із Донецької області і кілька років тому приїхав та оселився на Вінниччині. У нашому районі тимчасово проживав у жительки селища. Також відомо, що раніше чоловік уже притягувався до кримінальної відповідальності, — розповів начальник Овруцького ВП ГУНП Ігор Цалко.
42-річного підозрюваного поліцейські виявили на залізничній станції, де чоловік чекав потяг. Його затримали в порядку ст.208 (Затримання уповноваженою службовою особою) Кримінального процесуального кодексу України.
За фактом спричинення жителю селища Першотравневого тяжкого тілесного ушкодження (ч.1 ст.121 ККУ) поліцейські розпочали кримінальне провадження. За чинним законодавством подібні протиправні дії караються ув’язненням на строк від 5 до 8 років.
Відділ комунікації поліції Житомирської області

БАРАНІВСЬКІ ВОГНЕБОРЦІ ЛІКВІДУВАЛИ 4 ПОЖЕЖІ СІНА ТА СОЛОМИ
Напруженою видалася ніч проти 28 листопада для баранівських рятувальників. Починаючи з опівночі і до 04:30, їм довелося ліквідовувати чотири пожежі сухих кормів, що спалахнули одна за одною впродовж години в приватних обійстях міста.
Щойно за півгодини вони загасили 2 тонни соломи по вул.Мічуріна, як практично одночасно по лінії «101» надійшло ще два повідомлення про займання копиці соломи та дерев’яного піднавісу із сіном на двох сусідніх подвір’ях по вулиці Жовтневій.
А майже за півгодини по вул.Калиновій спалахнув ще один піднавіс із сухими кормами.
Крім двох чергових відділень рятувальників, було прийнято рішення залучити додатковий резерв особового складу та керівництва. Загалом на гасінні працювало 10 вогнеборців та
3 одиниці техніки.
Три з половиною години знадобилося фахівцям ДСНС, аби ліквідувати пожежу за останньою адресою, де горіло в піднавісі 8 тонн сіна.
Загалом господарству власників завдано величезні збитки — вогнем знищено 4 т соломи, 10 т сіна та 2 дерев’яні піднавіси. Завдяки злагодженим діям бійців ДСНС при ліквідації пожеж, вдалося врятувати копицю соломи вагою 2 т, дерев’яний піднавіс із 5 т сіна, господарчу будівлю, літню кухню та гараж, у якому знаходився автомобіль. Ніхто з людей не постраждав.
Попередня причина всіх пожеж — занесення стороннього джерела вогню.
УДСНС України в Житомирській області

СМЕРТЕЛЬНА ДТП: ПОПЕРЕДНЬО, ВОДІЙ ЗАСНУВ ЗА КЕРМОМ
Фатальна дорожньо-транспортна пригода сталася 1 грудня, близько 7:00, на 202-му км автодороги «Київ — Ковель». Поліцією розпочато досудове розслідування.
Встановлено, що водій автомобіля «Volkswagen Golf», 38-річний житель Волинської області, рухаючись автошляхом, не впорався з керуванням, пошкодив відбійник та з’їхав у кювет. За попередніми висновками, водій заснув за кермом.
Унаслідок ДТП керманич автомобіля загинув на місці події. Пасажир транспортного засобу, 41-річний житель Волині, отримав тілесні ушкодження та був доставлений до Олевської райлікарні.
Триває з’ясування причин та обставин.
РОЗШУКУЮТЬ НАПАДНИКІВ НА ЛІТНЄ ПОДРУЖЖЯ В МИРОПОЛІ
30 листопада, увечері, до поліції надійшло повідомлення про смертельне травмування жителя селища Мирополя Романівського району. У ході перевірки інформації з’ясувалося, що в будинок літнього подружжя вдерлися двоє незнайомців та почали вимагати цінності. Під час цього нападники завдали господарю смертельних травм. Поліцейські встановлюють їх особи та місце перебування.
Попередньо відомо, що близько 22:00 до будинку пенсіонерів, вибивши спочатку шибку у вікні, а потім — і двері, удерлися двоє невідомих. Чоловіки ще з порогу почали бити 79-річного господаря і вимагати гроші.
З іншої кімнати намагалася вийти дружина пенсіонера, але нападники не дозволили їй цього зробити, відібравши мобільний телефон. Лише за півгодини, коли незнайомці втекли, жінка змогла звільнитися та повідомити про подію сусідам, які й викликали поліцію та швидку медичну допомогу.
На жаль, отримані дідусем травми виявилися несумісними з життям.
Поліцією розпочато кримінальне провадження одразу за кількома статтями Кримінального кодексу — ст.115 (Умисне вбивство) та ст.187 (Розбій).
За наявною інформацією, нападники заволоділи заощадженнями пенсіонерів.
Тривають слідчо-розшукові заходи для встановлення осіб. Їм загрожує ув’язнення на термін від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі.
Відділ комунікації поліції Житомирської області