Засідання за «круглим столом» у рамках «Тижня толерантності й інклюзії»

Засідання за «круглим столом» у рамках «Тижня толерантності й інклюзії»

У ресурс-студії «Майстерня успіху» для батьків, які виховують дітей з особливими освітніми потребами, при міському інклюзивно-ресурсному центрі відбулося засідання за «круглим столом» «Роль батьків дітей з особливими освітніми потребами у впровадженні інклюзивної освіти».
Обговорили підсумки річної діяльності ресурс-студії, участь батьків дітей із ООП у формуванні громадської думки та толерантного сприйняття ідеї інклюзії, партнерську співпрацю батьків з установами та закладами освіти, соціальної сфери, охорони здоров’я та громадськими організаціями.
Серед учасників — батьки, які виховують дітей з особливостями, заступник начальника управління освіти і науки міської ради Т.В.Гончарук, директор ЗЗСО №2 Л.Г.Гарбовська, завідуюча ЦРД «Дельфін» А.А.Пелешок, завідуюча ЗДО №6 З.П.Медведчук, голова ГО «Гармонія +» Л.С.Харченко, начальник служби у справах дітей УССМФКС міської ради Н.О.Лойко, директор МЦСССДМ А.А.Лапинська, директор центру соціальної реабілітації дітей з інвалідністю міської ради О.В.Буковська, дитячий лікар-психіатр КНП «Новоград-Волинське міськрайТМО» Д.Г.Червенюк, директор ІРЦ Н.П.Борис та фахівці С.Ю.Гонік, І.Б.Левкович, Л.В.Васільєва, О.В.Монжиєвська, В.М.Ридецька.
Директор Н.П.Борис повідомила, що 29 листопада 2018 р. було відкрито ресурс-студію. Вона розповіла про здобутки та презентувала логотип «Майстерні успіху», який символізує міцність, розвиток, підтримку, турботу, захист, толерантність і любов. Саме на таких принципах базується її діяльність.
У березні в ресурс-студії відбулася зустріч батьків із начальником управління освіти і науки міської ради Т.В.Ващук, у ході якої батьки висловили пропозиції щодо проведення заходів для формування толерантності та підтримки дітей, які позбавлені певних можливостей. Пропозиції були враховані управлінням. Спільно з ІРЦ було рекомендовано закладам освіти провести з 25 по 29 листопада 2019 року «Тиждень толерантності та інклюзії». Символічно, що саме 16 листопада 1995 року ЮНЕСКО ухвалила Декларацію принципів толерантності.
Протягом тижня в закладах освіти активно проходили виховні години, флешмоби, акції та інші заходи. По місцевому телебаченню транслювалися інтерв’ю з Т.В.Ващук, інформаційний відеоролик МОН про організацію діяльності ІРЦ, мультики про толерантність та інклюзію. У місцевих ЗМІ друкувалися тематичні інтерв’ю, статті. На фейсбук-сторінці ІРЦ розміщувалися вислови про толерантність, інклюзію та інша інформація.
Під час діалогу констатовано, що в міській ОТГ формується позитивне ставлення громади до інклюзії, упровадження інклюзивного навчання, діти з особливостями отримують спектр освітніх, соціальних та медичних послуг. Обговорено питання, які потребують вивчення: недостатність у закладах загальної середньої освіти корекційних педагогів — учителів-логопедів, учителів-дефектологів (брак кадрів), спеціалізованих груп у ЗДО для дітей із порушенням мовлення та затримкою психічного розвитку та інші. Зверталася увага на активізацію батьків дітей із ООП у впровадженні інклюзивної освіти та налагодження тіснішої співпраці з установами та закладами освіти, соціальної сфери та охорони здоров’я.
Н.П.Борис подякувала за участь у роботі «круглого столу», привітала з річницею ресурс-студії «Майстерня успіху» та спільно з колективом пригостила всіх учасників символічним тортом із цукерок.
О.МОНЖИЄВСЬКА, учитель-дефектолог КУ «Інклюзивно-ресурсний центр» Новоград-Волинської міської ради