«На перші гулі» — прем’єра на 70-річчя місцевого театру

«На перші гулі» — прем’єра на 70-річчя місцевого театру

У перший день зими, у неділю, відсвяткував ювілей народний аматорський театр Палацу культури. На суд глядачів театрали з цієї нагоди презентували прем’єру — виставу за мотивами комедії Степана Васильченка «На перші гулі». Ювілей зустріли під керівництвом нового режисера — Тетяни Покраси. Вона багато років грала в місцевому театрі, а також є автором популярних конкурсних програм Палацу культури: «Містер Ікс», «Міні-лицар», «Міс Звягеля» тощо. Також Тетяна очолила молодіжний театр при ПК.
До ювілею підготували фільм про історію театру. Над цим багато довелося попрацювати режисеру урочистої частини Ірині Панасюк разом із монтажером Сергієм Лавренюком.
— Історичного матеріалу не так багато, доводиться збирати його по крупинках, — розповіла Ірина Іванівна. — Хочеться подякувати за архівні світлини та афіші Людмилі Рацько — доньці одного з режисерів. Офіційно відлік театру ведеться з 1949-го, хоча є архівні документи значно старші. Поки живі свідки тих часів, хочеться максимально дослідити історію. Тож ця робота продовжується.
За різні роки, під керівництвом режисерів Віктора Дубовицького, Григорія Рацька, Якова Горілого, Петра Сурая, Валентина Ольшевського, на сцені аматорського театру музі Мельпомені служили чимало містян. Театралів-ветеранів теж запросили на святкування, подарувавши квіти, подарунки та овації публіки. Учасника театру Володимира Забродського, який не зміг через стан здоров’я прийти на святкування, особисто привітали вдома.
Начальник відділу культури й туризму міської ради Лариса Заєць відзначила подяками міського голови Тетяну Покрасу, Людмилу Рацько, Андрія Антипчука. Грамоти відділу культури отримали актори Ірина Панасюк, Юрій Дробот, костюмер Світлана Позняк; подяки — акторки Оксана Андрійчук, Ірина Скиба, художник-постановник Юрій Зез, машиніст сцени Андрій Баширов, електроосвітлювач Олексій Копейкін.
Найприємнішим подарунком театрали назвали обіцянку відділу культури профінансувати з бюджету транспортні витрати на котрийсь із мистецьких конкурсів. Були часи, коли «Лісову пісню» нашого театру показували на кремлівській сцені Москви, а гастролі мали широку географію на радянських теренах. Тепер виїхати за межі міста — нереальне творче задоволення, а фінансування на це з бюджету — дивина, а не закономірність. «Уже шукаємо автобус», — у відповідь на обіцянку влади виділити кошти запевнили ювіляри.
Аншлаг на прем’єрі став свідченням того, що народний аматорський театр у Новограді-Волинському має велике коло шанувальників — зал на 800 місць був ущент заповнений. Легкий комедійний сюжет впорався із завданням підняти настрій глядачів, утомлених життєвим негативом. Участь у прем’єрній виставі взяли як актори-дебютанти, так і виконавці зі стажем.
Привітати рідний театр приїхала Ірина Оксютович — нині провідна акторка Житомирського українського академічного музично-драматичного театру імені Івана Кочерги. Вона виконала літературну композицію за творами Ліни Костенко «Доля».
«Дякуємо за цікавий недільний вечір, який подарував наш театр», — написали після прем’єри у Фейсбуці вдячні містяни. Театральна фотозона у фойє Палацу культури і костюмовані персонажі, котрі зустрічали глядачів на вході, додали урочистій події театрального колориту.
Юлія КЛИМЧУК
Фото Юрія ДРОБОТА