Новації у сфері застосування РРО

Державна податкова служба України звертає увагу платників податків на ключові новації законів «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі й послуг» (закони №128-IX та №129-IX від 20.09.2019 р.).
РРО не потрібно використовувати спрощенцям 1 групи (річний дохід — до 300 тис. грн), а також фізичним особам, які продають на ринку власні вживані речі або продукти власного підсобного господарства.
Нові закони про РРО відкрили можливість використовувати замість традиційних спеціальні програми, призначені для реєстрації розрахункових операцій. Таку програму можна буде встановити на будь-який гаджет, у тому числі — і на смартфон. При цьому закон прямо зобов’язує контролюючий орган забезпечити безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання. Тобто, безкоштовним буде не тільки скачування самої програми, але і її підтримка.
Використовувати програмні РРО можна буде з 19 квітня 2020 року.
Із жовтня 2020 року використання РРО стане обов’язковим (крім платників єдиного податку 1 групи) для фізичних осіб-платників єдиного податку ризикових сфер діяльності — продавців ювелірних виробів, медпрепаратів і ліків, складних побутових приладів, автозапчастин, магазинів із продажу секонд-хенду. Також використовувати РРО мають ресторани, кафе, турагенції, готелі.
Із 1 січня 2021 року використання РРО буде обов’язковим для фізичних осіб-платників єдиного податку 2, 3, 4 груп, незалежно від видів діяльності.
На офіційному веб-порталі Державної податкової служби України розміщено новий банер «Новітні РРО», який містить актуальні матеріали та документи щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та новацій у вказаній сфері. У банері також розміщено відповіді на питання, які найбільш цікавлять бізнес та громадськість.
Ознайомтеся з підрубриками банера: «Нормативно-правові акти»; «Повідомлення-роз’яснення для платників»; «Опис API Електронного кабінету для фіскалізації чеків та Z-звітів»; «Інструкція користувача ІТС «Електронний кабінет» (меню «Експериментальний проект РРО»)»; «Державний реєстр РРО»; «Електронні довірчі послуги»; «Презентаційні матеріали»; «Перелік тестових платників»; «Програмне забезпечення «E-Чек»; «Схема роботи Е-Чек».
Новоград-Волинське управління ГУДПС у Житомирській області