Увага від лікаря

Спілкуючись із людьми, які лікувалися в міськрайТМО, можна почути різне. Часто називають із вдячністю прізвища лікарів, чуйних, уважних, небайдужих до хворих пацієнтів. Таких медиків добре знають у Звягелі, бо вони, як кажуть, на своєму місці. Фах обрали свідомо і вірно служать клятві Гіппократа.
Щоправда, трапляються й інші, прикрі випадки, коли хворі нібито «надокучили й так, що немає сил їх терпіти…». Дивно, чи не так? Такому медику краще змінити професію, аби не мучити ні себе, ні хвору людину.
Кожного дня через приймальне відділення на стаціонарне лікування надходять десятки мешканців міста, району, іногородніх — через різні обставини.
Як правило, тут професійно й оперативно вирішують питання оформлення документації, взяття аналізів, ЕКГ та ін. Було б доцільно підготувати для тих, хто лікуватиметься у відділеннях, спеціальну пам’ятку — про правила перебування в стаціонарі, інформацію про історію й сьогодення лікарні, прізвища, фаховий рівень (категорію) лікарів, перелік наявних обстежень, у т.ч. і платних. Для цього вказати розрахунковий рахунок. Можливо, роботодавці побажали б допомогти ТМО.
Деякі хворі висловлюють побажання медсестрам: уважніше контролювати прийом ліків, особливо — літнім хворим, у яких проблеми із зором, пам’яттю. Також бажано, щоб кожен лікар попереджав хворого про можливі серйозні побічні впливи лікарських препаратів (алергії, шок та ін.), завжди коментував результати аналізів, обстежень…
Було б добре, якби хоч один раз на період стацлікування організовувати «п’ятихвилинки» з профілактики захворювань серед пацієнтів.
Важливо також давати поради щодо правильного харчування в період загострення недуги. Не зайвим було б відкорегувати, приміром, щоденний сніданок. Вермішелевий суп із білим хлібом і солодким чаєм абсолютно не підходить діабетикам, бо ще більше підвищить рівень глюкози у крові…
Із вищесказаного видно, що для усунення певних недоліків не потрібні додаткові кошти. Лише трішки більше уваги з боку лікаря. І тоді частіше будемо чути слова вдячності людям у білих халатах. Адже вони обрали для себе найсвятішу професію на землі — служити людству.
Віктор САВИЦЬКИЙ, член Національної cпілки журналістів України